Ο Οδ. Ελύτης «ζωντάνεψε» στην Καβάλα

Το εντυπωσιακό κέρινο ομοίωμα του μεγάλου Ελληνα νομπελίστα διά χειρός Θόδωρου Κοκκινίδη!

Δίπλα στη Μαντόνα, τον Ελβις Πρίσλεϊ, τη Ζωζώ Σαπουντζάκη και την Αντζελίνα Τζολί στέκει πλέον ένας από τους σημαντικότερους Ελληνες ποιητές στο… καβαλιώτικο μουσείο… Μαντάμ Τισό! Ο δεύτερος και τελευταίος μέχρι σήμερα Ελληνας που τιμήθηκε με βραβείο Νόμπελ Οδυσσέας Ελύτης φιλοξενείται στο μουσείο κέρινων ομοιωμάτων της Καβάλας, που βαδίζει στα πρότυπα του φημισμένου μουσείου στο Λονδίνο.

«Με σεβασμό δούλεψα για μήνες το κέρινο ομοίωμα του σπουδαίου Ελύτη έχοντας να αντιμετωπίσω τη δυσκολία του μη επαρκούς φωτογραφικού υλικού που απαιτείται συνήθως για τη δημιουργία ενός τρισδιάστατου πορτρέτου. Οταν δημιουργώ ένα έργο, είναι πολλές οι παράμετροι που θα λάβω υπόψη. Μελετώ με μεγάλη προσοχή τη φυσιογνωμία, προσπαθώ να καταλάβω τον χαρακτήρα της εκάστοτε προσωπικότητας, να δω σε ποια εξωτερικά χαρακτηριστικά αποτυπώνεται ο ψυχισμός του ατόμου, ποια είναι η συνήθης στάση του σώματός του όταν εκτίθεται στον φακό, με ποιο ρούχο μάς είναι γνώριμο και πολλές άλλες μικρές λεπτομέρειες που όμως είναι πολύ σημαντικές» περιγράφει στην «Espresso» ο καλλιτέχνης Θόδωρος Κοκκινίδης και προσθέτει:
«Κάπου εκεί είναι που συναντιέται και το δικό μου στοιχείο. Το πώς εγώ έχω ερμηνεύσει την προσωπικότητα, πώς την έχω αντιληφθεί, σε ποια φάση της ζωής της την έχω αγαπήσει, αλλά και το πώς εγώ ένιωθα όταν δημιουργούσα».

Ο κύριος στόχος

Οπως λέει ο νεαρός, η πιστή απεικόνιση είναι ο κύριος στόχος και επιδίωξη στα έργα του: «Ομως ένα έργο τέχνης, ένα πορτρέτο ή ένα γλυπτό, δεν είναι μια φωτογραφία, ούτε είναι κλώνος. Ακριβώς γι’ αυτόν τον λόγο ένα δημιούργημα έχει την δική του αξία».
Το μουσείο κέρινων ομοιωμάτων του Θόδωρου Κοκκινίδη βρίσκεται στο χωριό Κηπιά Ελευθερούπολης, κοντά στην Καβάλα. Οι επισκέπτες του μουσείου έχουν την ευκαιρία να δουν από κοντά μεγάλες προσωπικότητες από την Ελλάδα και το εξωτερικό, από τον Κωνσταντίνο Καραμανλή, τη Μαρία Κάλλας και τη Ρένα Βλαχοπούλου μέχρι την πριγκίπισσα Νταϊάνα και τον ηθοποιό Τζόνι Ντεπ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ο πατέρας της Μυρτώς ρίχνει ευθύνες στη μητέρα της – Τα μηνύματα τα ξημερώματα που δεν έμαθε ποτέ εκείνος

Ο πατέρας της άτυχης 19χρονης που έχασε τη ζωή της στην Κεφαλονιά μίλησε στην εκπομπή «Το πρωινό» για τα μηνύματα που αντάλλαξε η κόρη με τη σύζυγό του και δεν το γνώριζε.

Διαζύγιο και στα πορτοφόλια για γνωστό ζευγάρι της σόουμπιζ

Παρά τις προσπάθειες για ένα πολιτισμένο διαζύγιο χάριν των τεσσάρων παιδιών τους, οι φήμες για «ασυμφωνία χαρακτήρων» και η απομάκρυνσή τους από τα κοινά οικονομικά συμφέροντα δείχνουν ότι ο δρόμος της επιστροφής έχει κλείσει οριστικά.

Ο Γαβαλάς έκανε απόλυτη ξεφτίλα την 70χρονη Βίσση

Νέα «καρφιά» από τον Γαβαλά στην 70χρονη Βίσση για...

Λιάγκας σε TV αμόκ – Χαμός στα social μετά το βρίσιμο του παρουσιαστή στην αρχισυντάκτρια της εκπομπής

«Αστραψαν και βρόντηξαν» οι χρήστες του διαδικτύου κατά του Γιώργου Λιάγκα! Αφορμή στάθηκε η επίθεση του παρουσιαστή του ΑΝΤ1 στην αρχισυντάκτριά του, την οποία δεν δίστασε να βρίσει on air ενόσω είχαν μια συζήτηση με την ομάδα του στο «Πρωινό».

Σπάνια δημόσια έξοδος Έλληνα ηθοποιού με την όμορφη σύζυγό του

«Με την σύζυγό μου είμαστε και μαζί από τότε που ξεκίνησα, οπότε είναι δίπλα μου σε όλη την πορεία»

Η Τούνη «βασίλισσα» των Airbnb στην Αθήνα

Η διάσημη influencer επένδυσε σε δύο ακίνητα στο κέντρο...

Τα γυρνάει ο σύντροφος της Μυρτώς – Τα μηνύματα τα ξημερώματα και η πρόσκληση στο μοιραίο δωμάτιο

Σε αντιφάσεις φαίνεται να πέφτει ο σύντροφος της αδικοχαμένης...

Η τρανς «Ολίβια» «σπάει» τη σιωπή της μέσα από τις φυλακές – Τι αποκαλύπτει για το μοιραίο βράδυ;

Η 23χρονη τρανς «Ολίβια» είναι το «κλειδί» στην υπόθεση θανάτου της Μυρτώς στην Κεφαλονιά.