Βαριά πρόστιμα στα φαρμακεία για τα γενόσημα

Προειδοποιητική εγκύκλιος από τον πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ Δ. Κοντό για όλους όσοι δεν τα προτείνουν στους ασφαλισμένους

Αυστηρά μέτρα από τον ΕΟΠΥΥ στους φαρμακοποιούς που δεν συμμορφώνονται. Πρόστιμο από 500 έως και 5.000 ευρώ ή αποκλεισμός του φαρμακείου από την εκτέλεση συνταγών των ασφαλισμένων του ΕΟΠΥΥ από έναν έως έξι μήνες περιμένει τους φαρμακοποιούς σε περίπτωση που δεν προτείνουν το φθηνότερο γενόσημο φάρμακο (εφόσον βέβαια υπάρχει γενόσημο με την ίδια δραστική ουσία), σύμφωνα με εγκύκλιο που εξέδωσε ο πρόεδρος του Οργανισμού Δημήτρης Κοντός.
Συγκεκριμένα με την εγκύκλιο του προέδρου του οργανισμού ο ΕΟΠΥΥ υπενθυμίζει στους φαρμακοποιούς πως έχουν καταλυτικό ρόλο στη μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης, μέσω της χορήγησης γενόσημων φαρμάκων στους ασφαλισμένους. Και πως σε περίπτωση μη συμμόρφωσή τους θα βρεθούν αντιμέτωποι με σειρά από κυρώσεις.

Οπως περιγράφεται στην εγκύκλιο, κατά την εκτέλεση της συνταγής οι φαρμακοποιοί είναι υποχρεωμένοι να γνωστοποιούν στον ασφαλισμένο του ΕΟΠΥΥ το φθηνότερο φάρμακο και το ποσοστό της συμμετοχής που αντιστοιχεί σε αυτό. Οι φαρμακοποιοί θα πρέπει να ενημερώνουν τον ασφαλισμένο για κάθε συνταγή συγκεκριμένης δραστικής ουσίας χωριστά, ενώ υποχρεούνται να διαθέτουν σε απόθεμα και να χορηγούν το φαρμακευτικό προϊόν με τη χαμηλότερη λιανική τιμή.

Αν ο ασθενής επιλέξει ακριβότερο σκεύασμα, καταβάλλει τη διαφορά που προβλέπει η νομοθεσία (δηλαδή τη διαφορά μεταξύ ασφαλιστικής τιμής και λιανικής τιμής του φαρμάκου που επέλεξε, συν το 25% της συμμετοχής του). Σε αυτή την περίπτωση ο ασθενής οφείλει να υπογράψει σε ειδικό χώρο επί της συνταγής ότι επιθυμεί να λάβει το ακριβότερο φάρμακο και το γεγονός αυτό θα καταχωρείται επίσης στο ηλεκτρονικό σύστημα συνταγογράφησης.
Η εγκύκλιος προβλέπει πως ο ΕΟΠΥΥ θα ελέγχει σε μηνιαία βάση τα δεδομένα εκτέλεσης συνταγών κάθε φαρμακείου και σε περίπτωση που διαπιστώνει παραβάσεις, θα καλεί τον φαρμακοποιό για εξηγήσεις εντός 10 ημερών. Αν οι εξηγήσεις δεν είναι επαρκείς, τότε οι φαρμακοποιοί θα βρίσκονται αντιμέτωποι με τσουχτερό πρόστιμο.

Αντίδραση

Εντονη ήταν η αντίδραση του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου, ο οποίος σε ανακοίνωσή του τονίζει τα εξής: «Με έκπληξη πληροφορηθήκαμε την επανακοινοποίηση του μνημονιακού νόμου Βορίδη, που εξαναγκάζει τους φαρμακοποιούς να αστυνομεύουν τους ασφαλισμένους προκειμένου να λαμβάνουν τα φθηνότερα φάρμακα.
»Οι φαρμακοποιοί δεν θα γίνουν οι αστυνόμοι των ασφαλισμένων. Η απόφαση αυτή είναι ανεφάρμοστη και καλούμε τη νέα πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας αλλά και τον πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ να την ανακαλέσει» τονίζει μεταξύ άλλων ο πρόεδρος του ΠΦΣ Κωνσταντίνος Λουράντος. Και συμπληρώνει πως «και αυτή η μνημονιακή απόφαση, για την οποία οι φαρμακοποιοί έχουν προσφύγει στα δικαστήρια, θα πέσει στο κενό».
Η ανακοίνωση καταλήγει: «Επαναλαμβάνουμε μία ακόμη φορά πως οι φαρμακοποιοί απλώς εκτελούν συνταγές και δεν μπορούν συνεχώς να υφίστανται τις επιπτώσεις από τις φαεινές ιδέες και τις προτάσεις πολιτικών γυρολόγων».

Ελενα Σολωμού

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ο πατέρας της Μυρτώς ρίχνει ευθύνες στη μητέρα της – Τα μηνύματα τα ξημερώματα που δεν έμαθε ποτέ εκείνος

Ο πατέρας της άτυχης 19χρονης που έχασε τη ζωή της στην Κεφαλονιά μίλησε στην εκπομπή «Το πρωινό» για τα μηνύματα που αντάλλαξε η κόρη με τη σύζυγό του και δεν το γνώριζε.

Σπάνια δημόσια έξοδος Έλληνα ηθοποιού με την όμορφη σύζυγό του

«Με την σύζυγό μου είμαστε και μαζί από τότε που ξεκίνησα, οπότε είναι δίπλα μου σε όλη την πορεία»

Η εστεμμένη μαστροπός της Μυκόνου – Ρεπορτάζ «φωτιά» για το κύκλωμα με τα «goal girls»

Μια εντυπωσιακή γυναίκα, η οποία στο παρελθόν είχε χαράξει...

Ο Γαβαλάς έκανε απόλυτη ξεφτίλα την 70χρονη Βίσση

Νέα «καρφιά» από τον Γαβαλά στην 70χρονη Βίσση για...

Διαζύγιο και στα πορτοφόλια για γνωστό ζευγάρι της σόουμπιζ

Παρά τις προσπάθειες για ένα πολιτισμένο διαζύγιο χάριν των τεσσάρων παιδιών τους, οι φήμες για «ασυμφωνία χαρακτήρων» και η απομάκρυνσή τους από τα κοινά οικονομικά συμφέροντα δείχνουν ότι ο δρόμος της επιστροφής έχει κλείσει οριστικά.

«Φωτιά» στα κόκκινα για την Αθηνά Ωνάση – Η εντυπωσιακή της εμφάνιση σε επίδειξη μόδας

Η Αθηνά Ωνάση έκανε μία σπάνια δημόσια εμφάνιση και τράβηξε πάνω της τα φλας των φωτογράφων.

Η Τούνη «βασίλισσα» των Airbnb στην Αθήνα

Η διάσημη influencer επένδυσε σε δύο ακίνητα στο κέντρο...