Κυριακή, 21 Δεκεμβρίου, 2025

Γιώργος Γιαννόπουλος για το «Σόι σου»: «Είναι ευτυχία και ευλογία αυτή...

«Είναι ευτυχία και ευλογία η συγκυρία αυτής της σειράς»,...

Στο νοσοκομείο ο Λευτέρης Πανταζής

Ο Λευτέρης Πανταζής μία ανάσα πριν τα Χριστούγεννα μπήκε...

«Σκυταλοδρομία» προσφοράς με τη dream team του ΑΝΤ1

Για περισσότερα από 35 χρόνια ο ΑΝΤ1 ενημερώνει, ψυχαγωγεί αλλά  βάζει παράλληλα και στο επίκεντρο της αποστολής του την κοινωνική προσφορά.

Διπλή «βόμβα» στον ΑΝΤ1 με Μενεγάκη και Κορομηλά

Σαν βόμβα έπεσε στη μιντιακή αγορά η σοβαρή πιθανότητα...

Διεκδικούμε τώρα και τις κλοπές αρχαίων!

Την περίοδο της γερμανικής κατοχής.

Εκτός από τα γνωστά και πολυσυζητημένα χρέη των Γερμανών προς τη χώρα μας υπάρχει και μια σχετικά άγνωστη αλλά εξίσου σημαντική οφειλή τους απέναντι στην Ελλάδα, η οποία σχετίζεται με την πολιτιστική μας κληρονομιά και τώρα πολλοί κρίνουν ότι ήρθε η ώρα να διεκδικηθεί με όλα τα έννομα μέσα.

Οπως τονίζει και ο βουλευτής Επικρατείας της Ν.Δ. Γιάννης Μιχελάκης με ερώτηση που κατέθεσε προς τους αρμόδιους υπουργούς Παιδείας και Εξωτερικών, «κατά την περίοδο της γερμανικής κατοχής οι ναζί προέβησαν σε συστηματικές κλοπές αρχαιοτήτων από τα μουσεία της πατρίδας μας και διενήργησαν ακόμη και εκτεταμένες παράνομες ανασκαφές σε πολλές περιοχές της χώρας μας, όπως -μεταξύ άλλων- στη Χαλκίδα, το Αργος, την Κωπαΐδα, σε νεολιθικό οικισμό στη Θεσσαλία και σε πολλά σημεία της Μακεδονίας και της Κρήτης».

Μια πρώτη -έστω και υποτυπώδης- καταγραφή της λεηλασίας των ελληνικών αρχαιοτήτων που δημοσιεύτηκε το 1946 αναφέρει ότι εκλάπησαν αρχαιότητες από περίπου σαράντα περιοχές της χώρας, ενώ υπολογίζεται ότι Γερμανοί αρχαιολόγοι πραγματοποίησαν τουλάχιστον δεκαεπτά παράνομες ανασκαφές στέλνοντας ανυπολόγιστης αξίας ευρήματα στην πατρίδα τους. Μεταξύ άλλων, εκλάπησαν μαρμάρινοι αμφορείς από το Σούνιο, αδιευκρίνιστος αριθμός αγγείων από το μουσείο της Ελευσίνας, πέντε κιβώτια γεμάτα αρχαία αντικείμενα από την Αίγινα, τεμάχια τοιχογραφιών και βραχιόλια από το μουσείο της Θήβας, χρυσά αντικείμενα από το μουσείο της Χαιρώνειας, καθώς και τέσσερις πήλινοι ίπποι από το μουσείο της Τανάγρας!

Γ.Σ.

spot_img



ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Διπλή «βόμβα» στον ΑΝΤ1 με Μενεγάκη και Κορομηλά

Σαν βόμβα έπεσε στη μιντιακή αγορά η σοβαρή πιθανότητα...

Στο νοσοκομείο ο Λευτέρης Πανταζής

Ο Λευτέρης Πανταζής μία ανάσα πριν τα Χριστούγεννα μπήκε...

Κατερίνα Λέχου και Καλλιόπη Χάσκα έγιναν άνω κάτω στο πάρτι του Νίκου Ψαρρά

Μπορεί στη θρυλική «Μάγισσα» του ΑΝΤ1 να ένωσαν τις...

Η Κατερίνα χτυπά κόκκινο στα social media

Λίγο μετά την κυκλοφορία του «Ακούστε τι μου λέει»...

Νέες μπίζνες στη Σκιάθο για Ντάνο

Για τη μετακόμισή τους στη Σκιάθο και το μαγαζί...

Ο Έλληνας τραγουδιστής που «σαρώνει» τα βραβεία στο εξωτερικό!

Ο Ιορδάνης Αγαπητός, τα τελευταία δέκα χρόνια, έπειτα από πλήθος σπουδαίων συνεργασιών σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα







Μποζουκια Αθηνα