Αναζήτηση

Πατήστε ESC για κλείσιμο

SHOWBIZ

«Εγώ, ο Νίκος Ξυλούρης»: Ο Αιμιλιανός Σταματάκης «ντύνεται» για 2η σεζόν «Αρχάγγελος της Κρήτης»

11/10/2026 - 10:34 | | 7 λεπτά ανάγνωση
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης
Προσθήκη της Espresso στην Google

Η θεατρική παράσταση «Νίκος Ξυλούρης – Ο Αρχάγγελος της Κρήτης» ολοκλήρωσε τη θριαμβευτική της καλοκαιρινή περιοδεία και ξεκίνησε πλέον, για δεύτερη χρονιά, στο θέατρο ΗΒΗ, στην πρωτεύουσα, από την Τετάρτη 7 Οκτωβρίου μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου.

Από τη Μαρία Ανδρέου

Το θεατρικό έργο που δημιουργήθηκε από τη Ζαχαρένια Πετράκη και τον καλλιτεχνικό διευθυντή του ΔΗΠΕΘΕ Κρήτης Νικορέστη Χανιωτάκη, με πολλή αγάπη για τα 90 χρόνια από τη γέννηση του μεγάλου λυράρη και ερμηνευτή, που «τραγούδησε για να σμίξει τον κόσμο», όπως έλεγε, είναι συνεχώς sold out, και όχι άδικα.

Ο ηθοποιός Αιμιλιανός Σταματάκης

Μόνο πέρυσι τον χειμώνα, την παράσταση είδαν στο θέατρο ΗΒΗ 40.000 θεατές!

Η «Espresso» συνομίλησε με τον χαρισματικό ηθοποιό Αιμιλιανό Σταματάκη, ο οποίος υποδύεται τον Νίκο Ξυλούρη με μεγάλη υποκριτική δεινότητα και συνεχίζει με την ίδια ζέση και αυτόν τον χειμώνα.

Μάλιστα, τον Αιμιλιανό Σταματάκη τον βλέπουμε στη νέα δραματική σειρά του Mega «Δύο μαύρα πουκάμισα» να υποδύεται έναν Κρητικό μουσικό, τον Φίλιππο, αδερφό του Σήφη (Αντώνης Μυριαγκός).

Ο… Ξυλούρης με την Αλκηστις Πρωτοψάλτη

Κύριε Σταματάκη, πώς νιώθετε που τόσο στην Αθήνα τον χειμώνα όσο και σε όλη την Ελλάδα το καλοκαίρι η παράσταση «Νίκος Ξυλούρης – Ο Αρχάγγελος της Κρήτης» έκλεψε τις καρδιές των θεατών;

Μόνο ευγνωμοσύνη. Η παράσταση κατάφερε να γίνει μια μεγάλη αγκαλιά για τον «Αρχάγγελο της Κρήτης», τον Ψαρονίκο, που είναι σύμβολο για την Κρήτη, αλλά και για την Ελλάδα.

Η αλήθεια είναι ότι δεν θέλαμε μέσα από αυτή την παράσταση να κάνουμε την αγιογραφία του Νίκου Ξυλούρη. Αυτό που θέλαμε ήταν να πούμε ιστορίες για αυτόν, για να θυμηθούν οι παλαιότεροι και να μάθουν οι νεότεροι, και πιστεύω ότι καταφέραμε!

Ο Ξυλούρης βάδιζε στη ζωή, παρά τις δυσκολίες, με αισιοδοξία τόσο σε προσωπικό επίπεδο όσο και σε κοινωνικό, και αυτό είναι ένα παράδειγμα προς μίμηση σε μια δύσκολη εποχή σαν τη δική μας, που καθένας μας βαδίζει σε πολύ ανηφορικά μονοπάτια.

Οι συντελεστές της φετινής παράστασης

Τι δεν ήξεραν οι θεατές για τον Νίκο Ξυλούρη και τους έκανε εντύπωση;

Πιστεύω τα παιδικά του χρόνια, τα οποία τον σημάδεψαν ως άνθρωπο. Ο Ξυλούρης στη γερμανική Κατοχή, στα πέντε του χρόνια, είδε όλα τα σπίτια του χωριού του στα Ανώγεια να καίγονται από τους Γερμανούς και την οικογένειά του μαζί με τους άλλους συγχωριανούς να ξεριζώνεται με βίαιο και σκληρό τρόπο από τους ναζί.

Τι φόβο και τι λύπη ένιωσε ως παιδί – σκεφτείτε το… Πιστεύω ότι χωρίς αυτό το γεγονός δεν θα είχαμε το δώρο που λέγεται «Νίκος Ξυλούρης».

Από όλη αυτή τη θηριωδία που έζησε μικρός γεννήθηκε και η μουσική του, που είναι συνώνυμο της ελευθερίας. Η μουσική του Ξυλούρη έχει μια προτροπή να σπάσει ο άνθρωπος τα δεσμά του μέσα από το τραγούδι, να πετάξει ψηλά, να ελευθερωθεί, και αυτό το καταλαβαίνουν όλοι, ακόμη και οι ξένοι που έρχονται στην Κρήτη και ακούν τα τραγούδια του, μολονότι δεν καταλαβαίνουν τους στίχους.

Στο πλευρό της Μελίνας Κανά

Είδα την παράσταση τον Αύγουστο, στο Τεχνολογικό Κέντρο Λαυρίου, και η ερωτική ιστορία του Ξυλούρη με τη γυναίκα του με συγκίνησε βαθιά…

Την έκλεψε, γιατί δεν του την έδιναν για νύφη. Ο Ξυλούρης έζησε σε άλλες εποχές, δύσκολες, σκληρές, αλλά και ρομαντικές.

Ακόμη και στον έρωτα έπρεπε να παλέψεις και να διεκδικήσεις αυτό που αγαπούσες – δεν σου χαριζόταν τίποτα. Οι συνθήκες απαιτούσαν πάλη ακόμη και στον έρωτα. Πόση δύναμη, λοιπόν, είχε ο Ξυλούρης για να κλέψει την Κρητικοπούλα Ουρανία από τους γονείς της και να την παντρευτεί!

Σήμερα, με την ευκολία που υπάρχει στις σχέσεις, αυτό σκέφτομαι πολλές φορές με αφορμή την παράσταση: δεν έχουμε την ευκαιρία να αγωνιστούμε για την αγάπη, για τον έρωτα, να πολεμήσουμε για την επιλογή μας.

Όλα φαντάζουν εύκολα – «τον θέλω, με θέλει, προχωράμε ερωτικά». Στην εποχή του Ξυλούρη αυτό ήταν αδιανόητο – δεν ήταν εύκολο να βρεθείς με μια κοπέλα ερωτικά, αν δεν την παντρευόσουν. Σου απαγορευόταν.

Ο Νίκος Ξυλούρης την ερωτεύτηκε την Ουρανία, την έκλεψε, την παντρεύτηκε και πήρε το ρίσκο, αφού δεν την ήξερε πολύ καλά, ούτε εκείνη αυτόν. Αλλά κράτησαν μέσα τους αυτό το δυνατό αίσθημα που σου γεννούν το ένστικτο, η διαίσθηση, τα συναισθήματα, ο πρώτος έρωτας, η αθωότητα, τα νιάτα.

Το ζευγάρι δοκιμάστηκε στον χρόνο και δεν έπεσε έξω – η επιλογή ήταν σωστή.

Στιγμιότυπο απο την παράσταση

Ο Ξυλούρης ένιωσε ποτέ ότι ήταν σταρ;

Όχι. Τον Ξυλούρη τον ήξεραν όλοι στην Κρήτη, αλλά δεν ένιωσε ποτέ ο ίδιος κάτι ξεχωριστό και ιδιαίτερο.

Τον ανακάλυψε ο Λαμπρόπουλος της δισκογραφικής εταιρίας Columbia, όταν τον άκουσε σε ένα γλέντι γάμου στο οποίο ήταν καλεσμένος. Έτσι τον έφερε στην Αθήνα και ξεκίνησε την πορεία του με τον Μαρκόπουλο και τον Ξαρχάκο, μπαίνοντας στο στούντιο για ηχογράφηση.

Μερικά πράγματα στη ζωή θεωρώ ότι είναι γραμμένα για να γίνουν έτσι. Ο Ξυλούρης ήρθε για να αφηγηθεί τη ζωή έτσι όπως πρέπει να είναι, μέσα από τα τραγούδια του. Δεν είναι τυχαία η ζωή του Ξυλούρη.

Με τη φωνή του αγκάλιαζε όλο τον κόσμο. Δυστυχώς, έφυγε πολύ νέος από τη ζωή, χτυπημένος από τον καρκίνο, στα 40 του χρόνια…

Η παράσταση συνεχίζει και στη νέα θεατρική σεζόν, στο θέατρο ΗΒΗ. Πώς νιώθετε που θα παίζετε για μια ακόμη χρονιά τον Νίκο Ξυλούρη;

Νιώθω μεγάλη χαρά. Ευχαριστώ τον σκηνοθέτη Νικορέστη Χανιωτάκη για την πρόταση που μου έκανε.

Έχω την αίσθηση ότι αυτή η παράσταση είναι μια καλλιτεχνική εξαίρεση και έχει μεγάλη σημασία για την Ελλάδα, γιατί ο Νίκος Ξυλούρης έχει αγαπηθεί πολύ από τους Έλληνες και είναι κομμάτι της Ελλάδας.

Για μένα ήταν τεράστια τιμή να παίξω αυτόν τον ρόλο, να αφηγηθώ τη ζωή του. Δεν μου είχε περάσει από το μυαλό ποτέ κάτι τέτοιο. Όταν μου το πρότεινε ο Νικορέστης, δεν σκέφτηκα τίποτα άλλο, μόνο τη χαρά που θα μου έδινε αυτός ο ρόλος.

Η αποτυχία δεν με τρόμαζε τόσο όσο η προσδοκία. Η προσδοκία με έκανε να υπερνικήσω τον φόβο μου, την ευθύνη. Στο μυαλό μου είχα μία σκέψη: να δώσω τον καλύτερο εαυτό μου.

Ξέρετε τι είναι να έχεις μεγαλώσει με κάποιες φωνές, όπως εκείνες της Πρωτοψάλτη, της Κανά, και να παίζεις μαζί τους στη σκηνή; Είναι πολύ μεγάλη η συγκίνηση να είμαι πάνω στη σκηνή και να ακούω τις φωνές τους – είναι ένα όνειρο που εκπληρώθηκε.

Έτσι νιώθω όταν παίζω μαζί τους στον «Αρχάγγελο της Κρήτης». Στην Ελλάδα πλέον είσαι τυχερός αν βιοπορίζεσαι από αυτό που αγαπάς. Εγώ ακόμη νιώθω τυχερός που κάνω τη δουλειά που αγαπώ και βγάζω τα λεφτά μου.

Το να βιοπορίζομαι μόνο από την τέχνη μου το θεωρώ μεγάλη ευλογία!

Τηλεοπτικά, σας βλέπουμε στη σειρά «Δύο μαύρα πουκάμισα». Ποιος είναι ο ήρωας που υποδύεστε;

Ο Φίλιππος είναι ο μικρότερος αδελφός του Σήφη (Αντώνης Μυριαγκός). Είναι ένα παιδί που μεγάλωσε απότομα μετά τον χαμό της μητέρας τους, βρίσκοντας στήριγμα, αλλά και βάζοντας όρια στον αδελφό του.

Ο Φίλιππος έμαθε να ζει προστατευμένος από τον Σήφη, αλλά μέσα του υπάρχει μια έντονη ανάγκη να αποδείξει ότι μπορεί να σταθεί μόνος του. Είναι αισιόδοξος και καλοπροαίρετος.

Έχει κληρονομήσει από τον πατέρα του, τον Λευτέρη, την αγάπη για τη μουσική και το ταλέντο του σ’ αυτήν, και θέλει να γίνει ξακουστός τραγουδιστής και λυράρης.

Παράλληλα, όμως, ονειρεύεται να ανοίξει τη δική του καφετέρια, κάτι σαν καφωδείο, έναν χώρο γεμάτο ζωή, μουσική και ανθρώπους, που θα ενώσει το παλιό με το καινούργιο.

Ο Φίλιππος δεν αντέχει τη στασιμότητα και αρνείται να δεχτεί ότι το μέλλον του είναι προδιαγεγραμμένο. Αυτή του η ανάγκη τον οδηγεί να πάρει ρίσκα, πολλές φορές χωρίς να βλέπει καθαρά τους κινδύνους.

Εμπιστεύεται τους ανθρώπους και η καλοπροαίρετη διάθεσή του δεν τον αφήνει να δει τα προειδοποιητικά σημάδια. Έτσι μπλέκεται με τον Μάρκο, έναν άνθρωπο που του υπόσχεται εύκολες λύσεις και γρήγορη επιτυχία, χωρίς να αντιλαμβάνεται ότι στην πραγματικότητα τον εκμεταλλεύεται.

Espresso News app
ΕΦΑΡΜΟΓΗ ESPRESSO NEWS

Κατεβάστε τη δωρεάν εφαρμογή και διαβάστε πρώτοι τις ειδήσεις στο κινητό σας.