Πέμπτη, 18 Δεκεμβρίου, 2025

Η υπευθυνότητα ως δέσμευση των παρόχων τυχερών παιγνίων και ως στάση ζωής...

Το μήνυμα που έστειλαν οι συμμετέχοντες στην Ημερίδα Υπεύθυνου...

Ορθάνοιχτες οι πόρτες για συνεργασία Καγιά με Σκάι

Στον αέρα του Σκάι θα κάνει την επόμενη εμφάνισή...

Βράβευση για την Παλιοσπύρου και τη γιατρό της Μαρία Καλοφώνου

Eνα βραβείο που της δίνει δύναμη για να συνεχίσει...

Μαρία Καβογιάννη: Απόλαυσε τη φίλη της Ορνέλα Λούτη στη σκηνή

Μια ευχάριστη έκπληξη περίμενε τους θεατές του θεάτρου Εν...

Δείπνο χλιδής με τη βασίλισσα

Το Μπάκιγχαμ ανοίγει τις πύλες του σε επισκέπτες για να πάρουν μια ιδέα του πώς είναι να τρως δίπλα στην Ελισάβετ

Αν ένα απλό γιορτινό τραπέζι στο σπίτι συνεπάγεται ατελείωτη λάντζα για κάθε νοικοκυρά, φανταστείτε τι συμβαίνει στα δείπνα των ανακτόρων του Μπάκιγχαμ, όπου τα περίπου 4.000 τεμάχια του πορσελάνινου σερβίτσιου πλένονται υποχρεωτικά στο χέρι.

ΑΠΟ ΤΗΝ
Π. ΚΑΛΑΜΒΟΚΙΔΗ

Τα επίσημα δείπνα με οικοδέσποινα τη βασίλισσα Ελισάβετ και καλεσμένους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων δεν είναι ποτέ απλή υπόθεση για τους εργαζoμένους στο παλάτι. Καθένα από αυτά απαιτεί 10 ημέρες προετοιμασίας και 76 άτομα προσωπικό για να ολοκληρωθεί. Οσοι τουρίστες βρεθούν στα ανάκτορα φέτος το καλοκαίρι, όσο η βασίλισσα θα βρίσκεται στην εξοχή, θα έχουν την ευκαιρία να πάρουν μια ιδέα πώς είναι να παρευρίσκεται κανείς σε event κατόπιν πρόσκλησης της Αυτής Μεγαλειότητας, στην έκθεση με τίτλο «A Royal Welcome», που θα είναι ανοιχτή για το κοινό στο πλαίσιο της τουριστικής ξενάγησης.

Πρώτη -ίσως και μοναδικήφορά οι επισκέπτες θα έχουν την άδεια να εισέλθουν από την κεντρική είσοδο, από όπου η βασίλισσα αναχωρεί και επιστρέφει στο παλάτι έπειτα από παρελάσεις με τη βασιλική άμαξα, που εκτίθεται ακριβώς μπροστά. Στο εσωτερικό τα εκθέματα αναπαριστούν τις παρασκηνιακές προετοιμασίες για ένα κρατικό δείπνο, από το γραφείο απ’ όπου αποστέλλονται τα προσκλητήρια με το επίχρυσο φινίρισμα μέχρι το εργαστήριο ζαχαροπλαστικής του παλατιού.

Κάθε επίσημο δείπνο απαρτίζεται από τέσσερα πιάτα: ορεκτικό, κρέας ή κυνήγι, επιδόρπιο και φρούτο εποχής. Οι σεφ προσπαθούν να συμπεριλάβουν στις συνταγές τους πάντα κάτι ιδιαίτερο από τη χώρα προέλευσης του επίσημου προσκεκλημένου, όπως οι ζαχαρένιες ορχιδέες που παρασκευάστηκαν κατά την πρόσφατη επίσκεψη του προέδρου της Σιγκαπούρης (η ορχιδέα αποτελεί το εθνικό της λουλούδι).

Ο μεγαλύτερος πονοκέφαλος του προσωπικού είναι το στήσιμο του μήκους 53 μέτρων τραπεζιού, όπου πρέπει να τοποθετηθούν προσεχτικά τα 1.700 τεμάχια σερβίτσιων σε απόσταση 46 εκατοστών μεταξύ τους και τα 1.104 ποτήρια για τους 170 συνδαιτυμόνες. Τα σερβίτσια πιάτων που χρησιμοποιούνται αποτελούν μέρος του πορσελάνινου Μεγάλου Σερβίτσιου του βασιλιά Γεωργίου Δ’, το οποίο απαρτίζεται από 4.000 τεμάχια.

Σύστημα «φαναριών»

Το βράδυ του δείπνου τα 76 μέλη του προσωπικού φροντίζουν ώστε κάθε πιάτο να σερβιριστεί ταυτόχρονα σε όλους, έχοντας το βλέμμα τους καρφωμένο στο κρυφό σύστημα «φαναριών» που τίθεται σε λειτουργία σε αυτές τις περιστάσεις. Το μπλε σημαίνει «σε αναμονή», το πορτοκαλί «σερβίρισμα φαγητού».

Στα άλλα ενδιαφέροντα εκθέματα της θερινής έκθεσης συγκαταλέγονται μερικά από τα ρούχα, τα καπέλα και τα κοσμήματα που έχει φορέσει κατά καιρούς σε επίσημα δείπνα η βασίλισσα, καθώς επίσης και η «μυστική» της είσοδος στο Λευκό Δωμάτιο. Το πέρασμα είναι κρυμμένο πίσω από έναν γιγάντιο καθρέφτη και ένα ράφι με πολλά βάζα αντίκες, που περιστρέφεται πλήρως για να αποκαλύψει την είσοδο της βασίλισσας στα ιδιαίτερα διαμερίσματά της. Η πόρτα για πρώτη φορά θα μείνει ελαφρώς μισάνοιχτη.

spot_img



ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Κατερίνα Λέχου και Καλλιόπη Χάσκα έγιναν άνω κάτω στο πάρτι του Νίκου Ψαρρά

Μπορεί στη θρυλική «Μάγισσα» του ΑΝΤ1 να ένωσαν τις...

Το πάρτι που οργάνωσε η Αννα Βίσση για τα γενέθλια της αδελφής της

Γενέθλια, ντουέτα και γλεντοκόπι έως τα ξημερώματα. Μια ξεχωριστή...

Ζευγάρι Ελλήνων ηθοποιών ανακοίνωσε πως περιμένει δεύτερο παιδί

Ζευγάρι Ελλήνων ηθοποιών ανακοίνωσε πως περιμένει δεύτερο παιδί

Ο Λάκης Γαβαλάς ξαναχτυπά: Κάνει την Ερμού πασαρέλα και σκορπίζει τη λάμψη του

Χριστουγεννιάτικο glam powered by ΣΚΡΑΤΣ Στα κόκκινα ντύθηκε η γιορτινή...

Πήγε να διασκεδάσει με τον νέο σύντροφό της στο νυχτερινό κέντρο που τραγουδάει ο πρώην της

Πήρε τον σύντροφό της και πήγαν να διασκεδάσουν στο μαγαζί που εμφανίζεται ο πρώην της σύντροφος

Σήλια Κριθαριώτη – Νίκος Τσάκος: Γενέθλια για τον μοναχογιό τους

Πλαισιωμένος από τους γονείς του, Νίκο Τσάκο και Σήλια Κριθαριώτη, και τις καλλονές δίδυμες αδερφές του, Ειρήνη και Ελισάβετ, έσβησε τα κεράκια της κόκκινης τούρτας του o Παναγιώτης Τσάκος.




Μποζουκια Αθηνα