Για όσους ενοχλούνται από την παρουσία τους υπάρχει τρόπος για αναχαίτισή τους
Για όσους ενοχλούνται από την παρουσία τους υπάρχει τρόπος για αναχαίτισή τους
Την ώρα που πολλοί πολίτες παίρνουν πια τα όπλα στις ΗΠΑ για να καταρρίψουν «αδιάκριτα» drones, τα οποία κάποιες φορές χρησιμοποιούνται ακόμα και ως εργαλεία σεξουαλικής παρενόχλησης, εταιρία κυκλοφορεί ειδικό σύστημα που τα αναχαιτίζει.
To DroneDefender απενεργοποιεί το drone, αναγκάζοντάς το να προσγειωθεί, χωρίς να το διαλύει. Η ιδέα και η υλοποίηση ανήκαν στην εταιρία Battelle, που συστήνεται ως η μεγαλύτερη μη κερδοσκοπική οργάνωση έρευνας και ανάπτυξης στον κόσμο.
Το Drone Defender λειτουργεί παρεμβαίνοντας στη συχνότητα των ραδιοκυμάτων του μη επανδρωμένου ιπτάμενου αντικειμένου και το μπερδεύει, οπότε αυτό βγαίνει από το μήκος κυμάτων στο οποίο το έχει ρυθμίσει ο ιδιοκτήτης του ή ο χειριστής του. Οταν συμβαίνει αυτό, σύμφωνα με την εκπρόσωπο της Battelle, Κέιτι Ντελανέι, συμβαίνουν τρία πράγματα: «Πέφτει στο έδαφος, επιστρέφει στον χειριστή του ή προσγειώνεται με ελεγχόμενο τρόπο».
Το αντι-drone όπλο λειτουργεί σε ακτίνα 400 μέτρων και, όπως αναφέρει η Battelle, μπορεί να χρησιμοποιηθεί από τις Αρχές που θέλουν να αντιμετωπίσουν το φαινόμενο της χρήσης των μη επανδρωμένων ιπτάμενων αντικειμένων για εγκληματικούς σκοπούς.
Προς το παρόν, όπως διευκρινίζεται, δικαίωμα χρήσης αυτού του όπλου θα έχουν μόνο οι Αρχές, ωστόσο η Ντελάνι προσθέτει ότι «διερευνώνται μελλοντικές χρήσεις του, καθώς οι κανονισμοί γύρω από την τεχνολογία που αφορά τα drones θα εξελίσσεται».
Θα είναι εφικτή, όμως, η απόκτησή του από έναν μέσο πολίτη ακόμα και όταν του επιτραπεί η χρήση; «Δεν μπορούμε να μιλήσουμε συγκεκριμένα για το κόστος, ωστόσο μπορούμε να πούμε ότι είναι πολύ βατό» απαντά σιβυλλικά η εκπρόσωπος της εταιρίας, η οποία αναμένεται να ξεκινήσει την παραγωγή του αντι-drone στις αρχές του ερχόμενου χρόνου.
