Δευτέρα, 29 Απριλίου, 2024

Ιάκωβος Μυλωνάς: «Έχουμε πολλά παράσιτα και ποντίκια στον χώρο»

Γράφει έργα, σκηνοθετεί, κάνει παραγωγές, παίζει σε σίριαλ, ταινίες,...

Ο έρωτας της Mel B με ελληνικής καταγωγής σκηνοθέτρια

Στον μεγάλο έρωτά της με ελληνικής καταγωγής σκηνοθέτρια αναφέρθηκε...

Catwalk για καλό σκοπό

Ενα διαφορετικό catwalk παρακολούθησαν όσοι έδωσαν το «παρών» στο...

Πιπεράτες αποκαλύψεις από τη 44χρονη Ρέμπελ Γουίλσον

Πάταγο κάνει η αυτοβιογραφία της Ρέμπελ Γουίλσον πριν καν...

Κίνδυνος για καρκίνο από το πολύ κρέας

Η μεγάλη κατανάλωση και ο τρόπος ψησίματος «ένοχα» για εμφάνιση όγκων στα νεφρά

Η μεγάλη κατανάλωση και ο τρόπος ψησίματος «ένοχα» για εμφάνιση όγκων στα νεφρά


Αν είστε από τους φανατικούς του καλοψημένου, τραγανιστού κρέατος και δεν μπορείτε να φανταστείτε καλό φαγητό χωρίς αυτό ως βασικό συστατικό του πιάτου σας, τα νέα είναι κάθε άλλο παρά ευκολόπεπτα.

Η διατροφή που είναι πλούσια σε κρέατα τα οποία μαγειρεύονται σε δυνατή φωτιά και υψηλή θερμοκρασία γενικότερα αυξάνει τον κίνδυνο νεφροκυτταρικού καρκινώματος, με τον κίνδυνο να είναι ιδιαίτερα αυξημένος σε ανθρώπους που εμφανίζουν συγκεκριμένες μεταλλάξεις στο DNA.

Αυτό είναι το συμπέρασμα των ερευνητών του Αντικαρκινικού Κέντρου «Αντερσον» του πανεπιστημίου του Τέξας, οι οποίοι, με επικεφαλής την επιδημιολόγο Στεφανί Μελκονιάν, ανέλυσαν στοιχεία από 660 ασθενείς με νεφροκυτταρικό καρκίνωμα και 700 υγιείς, προκειμένου να καταλήξουν σε στοιχεία που αφορούν τη διατροφή και τον καρκίνο βάσει συγκρίσεων μεταξύ των δύο ομάδων. Προέκυψε λοιπόν ότι κομβικός είναι και ο ρόλος του μαγειρέματος.

Οι ασθενείς με τη συγκεκριμένη μορφή καρκίνου κατανάλωναν περισσότερο κόκκινο και λευκό κρέας σε σύγκριση με τους υγιείς, με προτίμηση μάλιστα στα μαγειρεμένα στο μπάρμπεκιου και το τηγάνι.

Από τις συγκρίσεις των γονιδιακών προφίλ υγιών και ασθενών, αναδείχθηκε ακόμη μία παράμετρος κινδύνου, η οποία ωστόσο δεν μπορεί να αλλάξει. Οσοι έχουν μετάλλαξη στο γονίδιο ITPR2, το οποίο έχει συσχετιστεί με τον καρκίνο των νεφρών, ήταν πιο ευάλωτοι στις συνέπειες των διατροφικών συνηθειών τους.

Αυξημένη θερμοκρασία

Οι ειδικοί συστήνουν τη μικρότερη κατανάλωση κρέατος αλλά και την ιδιαίτερη προσοχή στο μαγείρεμα, τονίζοντας ιδιαίτερα την αποφυγή του παραψημένου κρέατος, καθώς αυτό είναι δυνητικά το πιο καρκινογόνο επειδή, λόγω της αυξημένης θερμοκρασίας, δημιουργούνται ουσίες που έχουν συνδεθεί με την πρόκληση κακοηθειών. Το νεφροκυτταρικό καρκίνωμα είναι η πιο συχνή μορφή καρκίνου των νεφρών, τα κρούσματα της οποίας εμφανίζουν αυξητική τάση τις τελευταίες δεκαετίες.

Πολλοί γιατροί αποδίδουν την εξέλιξη αυτή εν μέρει στην εξάπλωση της λεγόμενης δυτικής διατροφής, η οποία έχει ως κυρίαρχο χαρακτηριστικό την κατανάλωση προϊόντων κρέατος, που μάλιστα υπήρξε περίοδος της πρόσφατης Ιστορίας που θεωρούνταν δείγμα ευμάρειας και κοινωνικού στάτους.

14.10.2015 espresso weekend 260x320

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Σοφία Αργυροπούλου: Στα… χέρια της η μοίρα του Νότη

Ανήκει στους στιχουργούς που έχουν γράψει πολλές επιτυχίες. Και...

Στο ίδιο τραπέζι Μαρινάκης και χούλιγκαν

Τον πρόεδρο της ΠΑΕ Ολυμπιακός, εφοπλιστή Βαγγέλη Μαρινάκη, κατονομάζει...

Αποκαλύψεις για τη «Μις ΗΠΑ» 2019 που έβαλε τέλος στη ζωή της!

Παγίδα θανάτου έγινε για την Τσέσλι Κριστ η στέψη...

Ο μάνατζερ του τράπερ Τrannos καταγγέλλει απαγωγή από την ΕΛ.ΑΣ.

Θύμα άγριου ξυλοδαρμού καταγγέλλει ότι έπεσε ο μάνατζερ του...

Κεραυνοβόλος έρωτας για τον Κασσελάκη

Εχασε τα πρωτεία στην αγάπη του συζύγου του ο...

Τζένη Λάττου: Η «απόδραση» της πρώην συντρόφου του Παντελίδη από τα αιματοβαμμένα χαλάσματα του Μαρόκο

Τον απόλυτο τρόμο στα φονικά Ρίχτερ που ισοπέδωσαν ολόκληρες...

Υπάλληλοι του δημάρχου Γιάννη Μώραλη τα στελέχη της «Θύρας 7» που συμμετείχαν στη δολοφονία του Λυγγερίδη!

«Μεροκάματα» στον Δήμο Πειραιά επί ημερών Γιάννη Μώραλη έκαναν...