Τρίτη, 30 Απριλίου, 2024

Ανοιξιάτικες βουτιές στα Αχλα της Ανδρου για τον Αγγελο Λάτσιο

Μπορεί να είναι ακόμη τέλος Απριλίου, αλλά ο καλοκαιρινός...

Πού πέτυχε η «Espresso» τον Μέμο Μπεγνή και τον Χρήστο Βασιλόπουλο

Τι κοινό έχουν ο Χρήστος Βασιλόπουλος και ο Μέμος...

Η Οικονομάκου τα… άκουσε πάλι διαδικτυακά έπειτα από το διαζύγιό της από...

Μπορεί η επίσημη ανακοίνωση για τον χωρισμό τους, που...

«Ο Παράδεισος των κυριών»: Η Δωροθέα αποκαλύπτει το παρελθόν της στον Μάρκο

Στο αποψινό επεισόδιο της σειράς «Ο παράδεισος των κυριών»...

ΔΥΟ ΜΑΓΚΕΣ ΣΤΟΝ ΒΟΤΑΝΙΚΟ

Ο Χρηστάκης και ο Απ. Νικολαΐδης με τις ιδιαίτερες φωνές τους έγραψαν τη δική τους ξεχωριστή ιστορία στο λαϊκό τραγούδι

Ο Χρηστάκης και ο Απ. Νικολαΐδης με τις ιδιαίτερες φωνές τους έγραψαν τη δική τους ξεχωριστή ιστορία στο λαϊκό τραγούδι

Δύο θρυλικοί λαϊκοί τραγουδιστές «φιλοξενούνται» αυτό το Σαββατοκύριακο στo διπλό cd που προσφέρει η «Εspresso». Είναι οι «δύο μάγκες στον Βοτανικό», ο Χρηστάκης και ο Απόστολος Νικολαΐδης, που με τις ιδιαίτερες φωνές τους ερμήνευσαν ιστορικά κομμάτια, τα οποία συμπεριλαμβάνονται πάντα στα προγράμματα των νυχτερινών μαγαζιών.

ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΛΚΙΝΟΟ ΜΠΟΥΝΙΑ

Αλλωστε έχουν ταυτιστεί με τη… made in Greece αυθεντική διασκέδαση. Και ποιος δεν έχει χορέψει ζεϊμπέκικο με το… απαγορευμένο ρεμπέτικο του Νικολαΐδη «Οταν καπνίζει ο λουλάς» και δεν έχει μερακλώσει με το «Θα ζήσω ελεύθερο πουλί» του Χρηστάκη, το οποίο μάλιστα έχει μεγάλο σουξέ -παραδόξως- στις γαμήλιες play lists!

Ο Χρήστος Σύρπος (αυτό είναι το ονοματεπώνυμο του Χρηστάκη) γεννήθηκε το 1924 στην Κωνσταντινούπολη αλλά μεγάλωσε στη Δράμα, όπου δούλεψε αρχικά ως υδραυλικός. Στο τραγούδι μπήκε με την προτροπή και τη βοήθεια του ρεμπέτη Κώστα Καπλάνη και για αρκετά χρόνια έκανε σεκόντο σε μεγάλες λαϊκές τραγουδίστριες, όπως η Γιώτα Λύδια και η Πόλυ Πάνου, ενώ παράλληλα έπαιζε κιθάρα και μπαγλαμαδάκι. Από το 1967 και σε όλη τη διάρκεια της επταετίας ήταν ένα από τα πρώτα ονόματα των μεγάλων μπουζουκιών της παραλιακής, με δική του πλέον δισκογραφία και κομμάτια προσαρμοσμένα στο ιδιαίτερο ταμπεραμέντο του και, κυρίως, στη γλεντζέδικη και χιουμοριστική διάθεση που τον χαρακτήριζε ως άνθρωπο και καλλιτέχνη.

Μοναδικά ντουέτα

Στις μεγάλες επιτυχίες του συμπεριλαμβάνονται τα τραγούδια «Να χαρείς τα μάτια σου, καλέ», «Παίζουν τα μπαγλαμαδάκια» «Εμαθα πως είσαι μάγκας», «Η γάτα» «Τέρμα πια τα δίφραγκα» «Σιγανοπαπαδιά» και βέβαια το «Πουλί». Στο cd που κυκλοφορεί με την «Espresso» θα τον απολαύσετε και σε μοναδικά ντουέτα που έχει κάνει με τη Γιώτα Λύδια, την Πόλυ Πάνου και τη Δούκισσα. Ο Χρηστάκης είχε χαρακτηριστεί ο «Τζόνι Χάλιντεϊ της Ελλάδας» γιατί, όταν εμφανιζόταν στην πίστα, έκανε ένα αυτοσχέδιο σόου με εκκεντρικές φιγούρες, ενώ δεν δίσταζε να τραγουδήσει ακόμη και… ξαπλωμένος ανάμεσα σε βουνά από σπασμένα πιάτα. Εφυγε από τη ζωή το 1981 και -λόγω της δεινής οικονομικής κατάστασής του- η κηδεία του έγινε στην Καβάλα, με τη συνδρομή φίλων και θαυμαστών του.

Καριέρα στην Αμερική

nikolaidis2Ο Απόστολος Νικολαΐδης, γεννημένος το 1938 στη Δράμα και μεγαλωμένος στη Θεσσαλονίκη, αγάπησε το τραγούδια από μικρός μέσω της μητέρας του, η οποία είχε ωραία φωνή. Ωστόσο, λόγω των μεγάλων οικονομικών προβλημάτων της οικογένειάς του, βγήκε από μικρός στη βιοπάλη δουλεύοντας σε οικοδομή, μαζεύοντας καρφιά, καδρόνια και βοηθώντας στο χτίσιμο τον πατέρα του. Το τραγούδι όμως ήταν από τότε το μεράκι του. Οταν ήταν έφηβος ακόμη, αγόρασε ένα μαντολίνο και μια κιθάρα, αλλά του τα έσπασαν οι γονείς για να τον αποτρέψουν από τη μουσική. Στο πρώτο του, ερασιτεχνικό πάντα, ρεπερτόριο συμπεριλαμβάνονται γνωστές καντάδες και ελαφρά τραγούδια της δεκαετίας του ’50. Οταν όμως άκουσε τον Στέλιο Καζαντζίδη, έγινε φανατικός του ύφους και του είδους των τραγουδιών του και προσπάθησε να ενταχθεί στη «σχολή» του.

Ωστόσο -αν και υπέγραψε συμβόλαιο με την Columbia- στην Ελλάδα δεν βρήκε αυτό που ήθελε ως καλλιτέχνης και ξενιτεύτηκε για πολλά χρόνια στην Αμερική. Εκεί διέπρεψε, όχι μόνο κάνοντας ξεχωριστές εμφανίσεις σε μαγαζιά για τους Ελληνες ομογενείς αλλά ηχογραφώντας τα λεγόμενα «μάγκικα τραγούδια» (απαγορευμένα και μη), με τους πρωτότυπους στίχους. Μιλάμε για μια εποχή (1967-1974) που αυτό το είδος της μουσικής λογοκρίθηκε στη χώρα μας, λόγω της χούντας των συνταγματαρχών. Το άλμπουμ του «Οταν καπνίζει ο λουλάς» (1973) έγινε παγκόσμια επιτυχία, πουλώντας πάνω από 3.000.000 αντίτυπα σε όλο τον κόσμο. Μόλις κυκλοφόρησε, οι Ελληνες του εξωτερικού -ακόμη και στην Ιαπωνία- έκαναν ουρές σε καταστήματα δίσκων για να το αγοράσουν!

H ερμηνεία
Να τονίσουμε ότι η ερμηνεία του Απόστολου Νικολαΐδη (που χαρακτηρίζεται από ειδική εκφορά στα φωνήεντα και τα σύμφωνα) ανέδειξε με τον καλύτερο… μάγκικο τρόπο αυθεντικά ρεμπέτικα κομμάτια, όπως τα «Βάλτε μου δυο καναβουριές», «Χαρμάνης», «Βαδίζω και παραμιλώ», «Παπατζήδες», «Τη ζούλα μου ανακάλυψαν», «Οταν πίνω τουμπεκάκι», που θα απολαύσετε -μαζί με άλλα- στο διπλό CD το οποίο θα κυκλοφορήσει με την «Espresso» του Σαββατοκύριακου. Πέθανε το 1999 νικημένος από τον καρκίνο και, σύμφωνα με την επιθυμία του, η σορός του μεταφέρθηκε στις Ηνωμένες Πολιτείες και κηδεύτηκε εκεί.

{{-PCOUNT-}}14{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Στο ίδιο τραπέζι Μαρινάκης και χούλιγκαν

Τον πρόεδρο της ΠΑΕ Ολυμπιακός, εφοπλιστή Βαγγέλη Μαρινάκη, κατονομάζει...

Η εισαγγελέας της Τοπαλούδη κατά του «Dr Covid» για τον θάνατο της μητέρας της

Κρατάει χρόνια αυτό το χάλι στο Νοσοκομείο «Αττικόν»! Μετά...

Σοφία Αργυροπούλου: Στα… χέρια της η μοίρα του Νότη

Ανήκει στους στιχουργούς που έχουν γράψει πολλές επιτυχίες. Και...

Αρης Σοϊλέδης: Στα πράσα με γοητευτική γυναίκα λίγο έπειτα από τον χωρισμό του

Τελικά ο Αρης Σοϊλέδης δεν μας «κάνει τον άγιο»,...

Ανοιξιάτικες βουτιές στα Αχλα της Ανδρου για τον Αγγελο Λάτσιο

Μπορεί να είναι ακόμη τέλος Απριλίου, αλλά ο καλοκαιρινός...