Δευτέρα, 6 Μαΐου, 2024

Χριστιανοί έβαλαν στο στόχαστρο την Τέιλορ Σουίφτ

Σάλο προκάλεσε με δύο νέα τραγούδια της η Τέιλορ...

Η… γκαλερί των σταυρών του Αγίου Όρους

Το φωτογραφικό έργο του αείμνηστου Γιώργου Πούπη και η...

Δώρα Αρχοντάκη: «Τα realities ανοίγουν τις πόρτες»

Ηταν το μακρινό 2001, όταν το «Big Brother» έκανε...

Εκατομμυριούχος «ορφανή» εξπέρ στις σούπερ απάτες

Εκατομμυριούχος 32χρονη στη Βοστόνη έπεισε κόσμο και κοσμάκη ότι...

Φράγμα στις Σκουριές πάνω σε φονικό ρήγμα

Τι αποκαλύπτει ο καθηγητής Γεωφυσικής του ΑΠΘ Κώστας Παπαζάχος για το σημείο που έχει επιλεγεί για τα μεταλλευτικά απόβλητα

Πολύ δύσκολα θα αντέξει ενδεχόμενο ισχυρό σεισμό το φράγμα για την απόθεση μεταλλευτικών αποβλήτων που κατασκευάζεται ακριβώς πάνω στο ενεργό ρήγμα της Ιερισσού!

Αυτό αποκαλύπτει ο καθηγητής Γεωφυσικής του ΑΠΘ Κώστας Παπαζάχος, τονίζοντας ότι οι δονήσεις του συγκεκριμένου ρήγματος συνοδεύονται από μεγάλες επιφανειακές μετατοπίσεις, οι οποίες θα μπορούσαν να μετακινήσουν ολόκληρο το φράγμα. Με δηλώσεις του σε ραδιοφωνικό σταθμό της Θεσσαλονίκης, ο κ. Παπαζάχος χαρακτήρισε «εξαιρετικά δύσκολη για την κατασκευή τεχνητών φραγμάτων» την ευρύτερη περιοχή των Σκουριών, όπου δραστηριοποιείται η Ελληνικός Χρυσός.

Κι αυτό επειδή η περιοχή αυτή γειτνιάζει με ένα από τα σημαντικότερα ενεργά ρήγματα του ελλαδικού χώρου, αυτό της Ιερισσού, που στις 26 Σεπτεμβρίου 1932 έδωσε καταστροφικό σεισμό, μεγέθους 7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, ο οποίος γκρέμισε χιλιάδες σπίτια και προκάλεσε κατολισθήσεις, εδαφικές καθιζήσεις, και επιφανειακές διαρρήξεις. «Το θέμα δεν είναι μόνο ότι μιλάμε για έναν πολύ ισχυρό σεισμό πάρα πολύ κοντά -σε απόσταση λίγων χιλιομέτρων ή και μηδενική πρακτικά- από τα φράγματα. Το θέμα είναι ότι η εκδήλωση του σεισμού συνοδευόταν από πολύ μεγάλες επιφανειακές μετατοπίσεις, οι οποίες τοπικά ξεπέρασαν τα δύο μέτρα» είπε χαρακτηριστικά.

Ο καθηγητής ανέφερε ότι τα εν λόγω φράγματα θα χρησιμοποιηθούν ως αποδέκτες τελμάτων ή λυμάτων από την επεξεργασία του μεταλλεύματος και υποστήριξε πως ένα από αυτά, και «μάλλον το πιο επικίνδυνο», κατασκευάζεται ακριβώς πάνω στο ενεργό ρήγμα της Ιερισσού, για το οποίο οι επιστήμονες γνωρίζουν με βεβαιότητα ότι η εκδήλωση ισχυρών σεισμών συνοδεύεται από μεγάλες μετατοπίσεις του εδάφους: «Τεχνικά και κατασκευαστικά, είναι εξαιρετικά δύσκολο να αντιμετωπιστεί μια παραμόρφωση της τάξης των δύο, δυόμισι ή τριών μέτρων, που θα μετακινήσει ένα ολόκληρο φράγμα».

Επιστημονική άποψη

Ο κ. Παπαζάχος ξεκαθάρισε ότι όσα αναφέρει αποτελούν επιστημονική άποψη η οποία στηρίζεται -όπως είπε- σε υφιστάμενες μελέτες, που «δείχνουν πάρα πολύ μεγάλες επιπτώσεις στα φράγματα αυτά από τις σεισμικές μετακινήσεις».

Τέλος, παραδέχθηκε ότι υπάρχουν πολλά φράγματα στην Ελλάδα που είναι φτιαγμένα πάνω σε ρήγματα, όπως η λίμνη Σεβαλιέ στη Χαλκιδική, τόνισε όμως πως «αυτά τα φράγματα είχαν κατασκευαστεί σε άλλες εποχές, με πολύ χαμηλότερες προδιαγραφές και στάνταρ, κάτι που τον 21ο αιώνα είναι μάλλον αδιανόητο».

Ο Κώστας Παπαζάχος είναι μεταξύ των πέντε επιστημόνων που θα μιλήσουν σε ενημερωτική εκδήλωση για τα μεταλλεία χρυσού, η οποία θα πραγματοποιηθεί την προσεχή Δευτέρα σε θέατρο στην Καλαμαριά.

Αντιδράσεις για Σκουρλέτη

Την έντονη αντίδραση των μεταλλωρύχων προκάλεσαν οι δηλώσεις του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Πάνου Σκουρλέτη ότι 600 εργαζόμενοι στα μεταλλεία της Χαλκιδικής απασχολούνται μέσω ΕΣΠΑ.

«Κύριε Σκουρλέτη, έχετε απολέσει και το τελευταίο ίχνος αξιοπιστίας που μπορεί να είχατε» ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο πρόεδρος του σωματείου των εργατοτεχνιτών και υπαλλήλων Μεταλλείων Κασσάνδρας «Αγία Βαρβάρα» Γιώργος Χατζής. «Οχι, λοιπόν, δεν έχουμε ανάμεσά μας εργαζομένους που απασχολούνται μέσω ΕΣΠΑ.

Εχουμε ήδη, όμως, πρώην εργαζομένους που πληρώνονται πια με τα επιδόματα ανεργίας του ΟΑΕΔ» σημείωσε ο κ. Χατζής, προσθέτοντας ότι η κυβερνητική πολιτική θα οδηγήσει στην ανεργία συνολικά 2.000 άτομα που απασχολούνται στα μεταλλεία.

{{-PCOUNT-}}15{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Vips με γιοτ και σούβλες σε Σπέτσες και Μύκονο

Τις παλιές, ένδοξες εποχές του θυμίζει από το βράδυ...

Κώστας Σκαφίδας: Η φιλία με Καζαντζίδη, ο Περπινιάδης και η χρυσές πίστες

Επειτα από 68 ολόκληρα χρόνια στο τραγούδι, κατεβάζει ρολά....

Οσα θαυμαστά συμβαίνουν στο δωμάτιο του Δημήτρη Κόκοτα στο «Γεννηματάς»

Αχτίδες «αναστάσιμου φωτός» έχουν αρχίσει να πλημμυρίζουν εδώ και...

Εκτός «Super Κατερίνα» ο Μικρούτσικος μετά τη νέα επίθεση στην Κατερίνα Καινούργιου

Το χρονικό ενός προαναγγελθέντος διαζυγίου! Παρελθόν φαίνεται πως αποτελεί...

Τζένη Βάνου: Οι δύο άνδρες που σημάδεψαν τη ζωή της

Ο γιος της μεγάλης τραγουδίστριας Μιχάλης μιλά για τον...

Αυστραλία: Ψάρι «λαχνός» αξίας 930.000 ευρώ

Φτωχαδάκι ψαράς στην Αυστραλία έκανε την τύχη του καθώς...

Η κόκα του Πειραιά και η ενέδρα θανάτου σε εστεμμένη κούκλα

Την ώρα που η παγκόσμια κοινή γνώμη προσπαθεί να...

Δύο ομοφυλόφιλοι επιδόθηκαν σε σεξουαλικές πράξεις σε προαύλιο εκκλησίας τη Μ. Τετάρτη

Ούτε ιερό ούτε όσιο δεν είχαν δύο ομοφυλόφιλοι άνδρες,...