Πέμπτη, 18 Δεκεμβρίου, 2025

Η υπευθυνότητα ως δέσμευση των παρόχων τυχερών παιγνίων και ως στάση ζωής...

Το μήνυμα που έστειλαν οι συμμετέχοντες στην Ημερίδα Υπεύθυνου...

Ορθάνοιχτες οι πόρτες για συνεργασία Καγιά με Σκάι

Στον αέρα του Σκάι θα κάνει την επόμενη εμφάνισή...

Βράβευση για την Παλιοσπύρου και τη γιατρό της Μαρία Καλοφώνου

Eνα βραβείο που της δίνει δύναμη για να συνεχίσει...

Μαρία Καβογιάννη: Απόλαυσε τη φίλη της Ορνέλα Λούτη στη σκηνή

Μια ευχάριστη έκπληξη περίμενε τους θεατές του θεάτρου Εν...

Προσφυγή ελπίδας

Συνέντευξη Τύπου από τον Σύλλογο των Αθηναίων, που διεκδικεί την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα

Συνέντευξη Τύπου από τον Σύλλογο των Αθηναίων, που διεκδικεί την επιστροφή  των Γλυπτών του Παρθενώνα 

Ο Σύλλογος των Αθηναίων έκανε προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου για τα Γλυπτά της Ακροπόλεως! Ο ιστορικός Σύλλογος των Αθηναίων, με ιδρυτικά μέλη απογόνους των Αθηναίων που αντιστάθηκαν στη σύληση του Παρθενώνα από τον Ελγιν, διεκδικεί την επιστροφή των Γλυπτών, όπως ανακοινώθηκε χθες σε συνέντευξη Τύπου που δόθηκε στα φιλόξενα γραφεία του, στην Πλάκα. Οπως έγινε γνωστό, η προσφυγή κατατέθηκε τον περασμένο Σεπτέμβριο, μετά την αρνητική απάντηση του Ηνωμένου Βασιλείου να δεχθεί τη διαμεσολάβηση της UNESCO.

«Ο λόγος για τον οποίο σήμερα δημοσιοποιούμε τις ενέργειές μας οφείλεται στο ότι η προσφυγή μας όχι μόνο δεν απορρίφθηκε, αλλά πρωτοκολλήθηκε και ζητήθηκαν πρόσφατα από το δικαστήριο και διευκρινίσεις, πράγμα που προοιωνίζει ότι θα φτάσει και στο ακροατήριο» υποστήριξε το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου των Αθηναίων, Στρατής Στρατήγης, ο οποίος έχει αναλάβει και τον συντονισμό των ενεργειών που θα χρειασθούν εντός και εκτός Ελλάδας.

Κατά της απόφασης

Μάλιστα, όπως υποστηρίχθηκε, η προσφυγή στρέφεται κατά της απόφασης του Ηνωμένου Βασιλείου για τη διακράτηση των Γλυπτών (μάλιστα, η χώρα εγγράφως αρνήθηκε να προσέλθει στη διαδικασία διαμεσολάβησης που είχε κάνει η UNESCO). Να θυμίσουμε πως ο πολιτιστικός οργανισμός είχε ζητήσει από τη βρετανική κυβέρνηση να προχωρήσει σε διαδικασία διαμεσολάβησης, ώστε να εξεταστεί η νομιμότητα της κατοχής των Γλυπτών σε βρετανικό έδαφος. Τον Μάρτιο του 2015 η βρετανική πλευρά αρνήθηκε τη διαμεσολάβηση της UNESCO, αναφέροντας ξεκάθαρα ότι τα Γλυπτά αποκτήθηκαν νόμιμα από τον Ελγιν.

«Προβληματιστήκαμε, διότι υπήρχαν χρονικά όρια στη δυνατότητα κατάθεσης της προσφυγής μας (σ.σ.: εντός εξαμήνου) και οι συνθήκες δεν ήταν οι καλύτερες δυνατές» υποστήριξε ο πρόεδρος του Συλλόγου των Αθηναίων Ελευθέριος Σκιαδάς. «Εννοείται πως εξετάσαμε όλα τα ενδεχόμενα και μπορούμε με βεβαιότητα πλέον να αποφανθούμε πως, ακόμη και σε μια τέτοια περίπτωση, δεν θα προκύψει αντίκτυπος για την πατρίδα. Αντιθέτως, θα κληροδοτήσουμε στους επόμενους που θα αποφασίσουν να κινηθούν τεχνογνωσία και μία μακρά αλυσίδα συνεργασίας με όλους σχεδόν τους επιστημονικούς κλάδους, οργανωμένες ομάδες πολιτών στην Ελλάδα αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο» συμπλήρωσε.

Σύμφωνα με τον δικηγόρο που ανέλαβε τη σύνταξη της προσφυγής Βασίλη Σωτηρόπουλο, η υπόθεση των Γλυπτών της Ακρόπολης «αποτελεί μια από τις μεγάλες νομικές αντιπαραθέσεις των τελευταίων διακοσίων ετών». Κατά τον ίδιο πάντα, η προσφυγή ασκήθηκε εντός του προβλεπόμενου εξάμηνου από την έκδοση της τελευταίας απόφασης του Ηνωμένου Βασιλείου, ενώ η διακράτηση των Γλυπτών αποτελεί παραβίαση σημαντικών άρθρων της Ευρωπαϊκής Σύμβασης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, όπως του δικαιώματος σεβασμού της εθνικής πολιτισμικής ταυτότητας του Συλλόγου. Επισήμανε, δε, ότι πολλοί σύλλογοι έχουν προσφύγει κατά το παρελθόν στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο και έχουν δικαιωθεί.
Χαρακτηριστικό είναι πως η προσφυγή αυτή είναι μόνο η αρχή μιας σειράς δράσεων που έχουν προγραμματιστεί από τον Σύλλογο των Αθηναίων για το προσεχές μέλλον.

spot_img



ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Κατερίνα Λέχου και Καλλιόπη Χάσκα έγιναν άνω κάτω στο πάρτι του Νίκου Ψαρρά

Μπορεί στη θρυλική «Μάγισσα» του ΑΝΤ1 να ένωσαν τις...

Το πάρτι που οργάνωσε η Αννα Βίσση για τα γενέθλια της αδελφής της

Γενέθλια, ντουέτα και γλεντοκόπι έως τα ξημερώματα. Μια ξεχωριστή...

Βγαίνει στο σφυρί γράμμα της Νταϊάνα σε Τσιγγάνα μέντιουμ

Στο σφυρί βγαίνει χειρόγραφη επιστολή που έγραψε «από καρδιάς»...

Πήγε να διασκεδάσει με τον νέο σύντροφό της στο νυχτερινό κέντρο που τραγουδάει ο πρώην της

Πήρε τον σύντροφό της και πήγαν να διασκεδάσουν στο μαγαζί που εμφανίζεται ο πρώην της σύντροφος

Νέες μπίζνες στη Σκιάθο για Ντάνο

Για τη μετακόμισή τους στη Σκιάθο και το μαγαζί...

Ζευγάρι Ελλήνων ηθοποιών ανακοίνωσε πως περιμένει δεύτερο παιδί

Ζευγάρι Ελλήνων ηθοποιών ανακοίνωσε πως περιμένει δεύτερο παιδί




Μποζουκια Αθηνα