Παρασκευή, 3 Μαΐου, 2024

Οι αστρολογικές προβλέψεις της ημέρας για την Παρασκευή 03 Μαϊου

ΚΡΙΟΣΓια ό,τι έχετε σκοπό να ακολουθήσετε στη ζωή σας...

Αυστραλία: Ψάρι «λαχνός» αξίας 930.000 ευρώ

Φτωχαδάκι ψαράς στην Αυστραλία έκανε την τύχη του καθώς...

Κινέζος που για 28 ολόκληρα χρόνια ζούσε διπλωμένος στη μέση είδε τον…...

«Είμαι χαρούμενος, έχω ελπίδα» δήλωσε Κινέζος που πέρασε 28...

Πένθος για την Μπιζόγλη, «έχασε» τον πατέρα της

Πολύ στενόχωρο και δύσκολο θα είναι για την αγαπητή...

Βρέθηκε ο τάφος του Αριστοτέλη;

Σύμφωνα με τον αρχαιολόγο Κώστα Σισμανίδη, εντοπίστηκε σε οικοδόμημα που είχε ανακαλυφθεί το 1996, κοντά στην Αγορά των αρχαίων Σταγείρων

Σύμφωνα με τον αρχαιολόγο Κώστα Σισμανίδη, εντοπίστηκε σε οικοδόμημα που είχε ανακαλυφθεί το 1996, κοντά στην Αγορά των αρχαίων Σταγείρων

Το ταφικό μνημείο ενός από τους μεγαλύτερους Ελληνες φιλοσόφους, του δασκάλου του Μ. Αλεξάνδρου Αριστοτέλη, έφεραν στο φως οι έρευνες που κράτησαν 20 χρόνια.

Το οικοδόμημα, που είχε ανακαλυφθεί το 1996 κοντά στην Αγορά των αρχαίων Σταγείρων, στη Χαλκιδική, ήταν ο τάφος και ταυτόχρονα το ηρώο του φιλοσόφου, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε χθες στο ΑΠΘ ο αρχαιολόγος Κώστας Σισμανίδης, στο πλαίσιο του διεθνούς συνεδρίου «Αριστοτέλης 2.400 f2 75χρόνια».

«Πρόκειται για ένα ιδιαίτερο μνημείο με σχήμα πετάλου, μπροστά από το οποίο σώζεται ένας κομβικός δρόμος, μέσω του οποίου έμπαιναν στο κτίριο όσοι συμμετείχαν στις τελετές των Αριστοτελείων, που γίνονταν προς τιμήν του φιλοσόφου» ανέφερε ο κ. Σισμανίδης.

Βωμός

Ο αρχαιολόγος υποστήριξε ότι την άποψη πως πρόκειται για τον τάφο του μεγάλου φιλοσόφου ενισχύει το γεγονός ότι στο βορειοανατολικό τμήμα του κτιρίου αποκαλύφθηκε μεγάλο μαρμαροθετημένο δάπεδο. «Το σημαντικότερο και πιο χαρακτηριστικό στοιχείο του δαπέδου είναι μια κενή σήμερα ορθογώνια επιφάνεια, στην οποία βρήκαμε στάχτες. Συμπεραίνουμε ότι επρόκειτο για βωμό» επισήμανε ο κ. Σισμανίδης.

«Σε αρχαία κείμενα αναφέρεται πως ο φιλόσοφος πέθανε στη Χαλκίδα. Οι Σταγειρίτες πήγαν εκεί, παρέλαβαν την τέφρα του, τη μετέφεραν στα Στάγειρα και την εναπόθεσαν στο αψιδωτό οικοδόμημα που ανήγειραν προς τιμήν του. Οι ενδείξεις συντείνουν σε αυτή την εκδοχή» είπε ο αρχαιολόγος, αλλά, όπως σημείωσε: «Οι μεγάλες αναμοχλεύσεις και αναταράξεις στο εσωτερικό του κτίσματος, κυρίως με την οικοδόμηση ενός τετράγωνου βυζαντινού πύργου, δεν άφησαν περιθώρια για τον προσδιορισμό της ακριβούς θέσης και του τρόπου ταφής ή την εναπόθεση της τέφρας του φιλοσόφου».

Ο Κώστας Σισμανίδης εξαπέλυσε πυρά κατά του Ευάγγελου Βενιζέλου και της εταιρίας TVX που εκμεταλλευόταν το 1997 τα μεταλλεία χρυσού στην περιοχή. «Ο κ. Βενιζέλος ως υπουργός Πολιτισμού μού έκοψε τότε τη χρηματοδότηση για την ανασκαφή. Σε απόσταση αναπνοής, 2.500 μέτρων, θα γινόταν η πιο ρυπογόνα μονάδα του κόσμου, δίπλα στην πατρίδα του Αριστοτέλη. Θέλαμε επένδυση να ρυπαίνει, να καταστρέφει, δεν θέλαμε να αναδείξουμε την πατρίδα του Αριστοτέλη;» είπε με νόημα.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

«TV Queen»: Το νέο ξινό φρούτο που σερβίρει στο Open ο Νίκος Κοκλώνης

Aυτό το ριάλιτι δίχως άλλο μόνο ο... Μένιος Φουρθιώτης...

«Ο Παράδεισος των κυριών»: Ο Ιωσήφ αντικρίζει πρώτη φορά τον Σίμο

Στο αποψινό επεισόδιο της σειράς «Ο παράδεισος των κυριών»...

Οσα θαυμαστά συμβαίνουν στο δωμάτιο του Δημήτρη Κόκοτα στο «Γεννηματάς»

Αχτίδες «αναστάσιμου φωτός» έχουν αρχίσει να πλημμυρίζουν εδώ και...

Εξιχνιάστηκε η δολοφονία του συνταξιούχου στη Σάμο!

Επειτα από σχεδόν 21 μήνες εξιχνιάστηκε από την Αστυνομία...

Απόπειρα δολοφονίας αρχινονού έξω από την πίστα της Λιόλιου

Σε διαρκή πόλεμο για την ηγεμονία της νύχτας βρίσκεται...

Απατημένος μεγαλογιατρός τσάκωσε την άπιστη σύζυγό του με κυβερνητικό

Ο πολύπαθος χώρος της υγείας δεν συνταράσσεται μόνο από...

«Τρέλανε» τη Σολωμού η Τζολί

Μπροστά στην Αντζελίνα Τζολί ούτε η Μαρία Σολωμού μένει...