Σάββατο, 4 Μαΐου, 2024

Ο κανίβαλος του Βέγκας

Κομμάτια ωμής σάρκας είχε στο στόμα του κανίβαλος που...

Οι ιστορίες διάσημων γυναικών που σε μικρή ηλικία παντρεύτηκαν μεγαλύτερούς τους αλλά...

Πρόωρα «στέφανα» υπό την επήρεια ναρκωτικών, νεανικά παντρολογήματα που...

Έλενα Κουντουρά: «Ο Στέφανος Κασσελάκης είναι αυθεντικός»

Συμμετείχε σε τέσσερις από τις πιo σημαντικές επιτροπές του...

Λαχανάκια Βρυξελλών στην κουζίνα της Βέφας Αλεξιάδου

Η Βέφα Αλεξιάδου αποτελεί την «εθνική μας μαγείρισσα» και...

Λουκάνικα και μπέικον… «ροκανίζουν» τη ζωή μας!

Τα επεξεργασμένα κρέατα μας απειλούν με καρδιαγγειακά, καρκίνο και πρόωρο θάνατο.

Το λουκάνικα, το ζαμπόν, το μπέικον και άλλα επεξεργασμένα κρέατα «πριονίζουν» τη ζωή μας, απειλώντας μας με καρδιαγγειακές παθήσεις, καρκίνο και πρόωρο θάνατο. Η προειδοποίηση έρχεται από τους ερευνητές του Βρετανικού Καρδιολογικού Ιδρύματος, μετά από μακροχρόνια παρακολούθηση μισού εκατομμυρίου ανθρώπων από δέκα χώρες της Ευρώπης.

Οπως έγραψαν χαρακτηριστικά οι ερευνητές στην επιθεώρηση «BMC Medicine», το πολύ αλάτι και τα χημικά συστατικά που χρησιμοποιούνται για τη συντήρηση των αλλαντικών βλάπτουν σοβαρά την υγεία και γι’ αυτό συνέστησαν την κατανάλωση πιο «καθαρών» και άπαχων κομματιών κρέατος. Οι επιστήμονες διαπίστωσαν -προς μεγάλη έκπληξή τους- ότι οι άνθρωποι που καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες επεξεργασμένου κρέατος είναι πιο πιθανό να καπνίζουν, να είναι παχύσαρκοι και να έχουν υιοθετήσουν κι άλλες βλαπτικές συνήθειες για την υγεία τους. Παρατήρησαν επίσης ότι όσοι κατανάλωναν περισσότερα από 160 γραμμάρια επεξεργασμένου κρέατος την ημέρα (ποσότητα που ισοδυναμεί περίπου με δύο λουκάνικα και μία φέτα μπέικον) είχαν 44% περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν μέσα στο διάστημα παρακολούθησης, που διήρκεσε περίπου δεκατρία χρόνια, σε σχέση με όσους κατανάλωναν μόλις είκοσι γραμμάρια. Σχεδόν 10.000 συμμετέχοντες στην έρευνα πέθαναν από καρκίνο και 5.500 από καρδιακά νοσήματα (αναλογικά, δηλαδή, ένας στους δεκαεφτά). Οι ερευνητές υπολόγισαν ότι αν όλοι οι συμμετέχοντες κατανάλωναν μόνο είκοσι γραμμάρια επεξεργασμένου κρέατος την ημέρα, τότε θα είχε προληφθεί το 3% των πρόωρων θανάτων.

Ερευνητές από το Παγκόσμιο Ταμείο Ερευνας για τον Καρκίνο σχολιάζουν ότι τα αποτελέσματα αυτής της μελέτης ήρθαν να προσφέρουν επιπλέον αποδείξεις σε μια παλιότερη δική τους έρευνα, που είχε δείξει ότι η κατανάλωση επεξεργασμένου κρέατος αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου του εντέρου. Υποστηρίζουν μάλιστα ότι αν οι άνθρωποι κατανάλωναν λιγότερα από δέκα γραμμάρια επεξεργασμένου κρέατος την ημέρα θα είχαν προσβληθεί 4.000 λιγότεροι συμμετέχοντες από καρκίνο του εντέρου.

Αξίζει να σημειωθεί ωστόσο ότι η μικρή κατανάλωση κρέατος, ακόμα και επεξεργασμένου, αποδείχτηκε στην ίδια έρευνα ότι έχει οφέλη για την υγεία. Οι επιστήμονες ανέφεραν ότι πρόκειται για βασικό κομμάτι της διατροφής, αρκεί να γνωρίζει κανείς τι συντηρητικά έχουν χρησιμοποιηθεί, πόσο αλάτι περιέχει και ποιο σημείο του κρέατος επί της ουσίας καταναλώνουν.

ΑΦΡΟΔΙΤΗ ΡΑΥΤΟΠΟΥΛΟΥ

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Vips με γιοτ και σούβλες σε Σπέτσες και Μύκονο

Τις παλιές, ένδοξες εποχές του θυμίζει από το βράδυ...

Αυστραλία: Ψάρι «λαχνός» αξίας 930.000 ευρώ

Φτωχαδάκι ψαράς στην Αυστραλία έκανε την τύχη του καθώς...

Η κόκα του Πειραιά και η ενέδρα θανάτου σε εστεμμένη κούκλα

Την ώρα που η παγκόσμια κοινή γνώμη προσπαθεί να...

«TV Queen»: Το νέο ξινό φρούτο που σερβίρει στο Open ο Νίκος Κοκλώνης

Aυτό το ριάλιτι δίχως άλλο μόνο ο... Μένιος Φουρθιώτης...

Δύο ομοφυλόφιλοι επιδόθηκαν σε σεξουαλικές πράξεις σε προαύλιο εκκλησίας τη Μ. Τετάρτη

Ούτε ιερό ούτε όσιο δεν είχαν δύο ομοφυλόφιλοι άνδρες,...

Οσα θαυμαστά συμβαίνουν στο δωμάτιο του Δημήτρη Κόκοτα στο «Γεννηματάς»

Αχτίδες «αναστάσιμου φωτός» έχουν αρχίσει να πλημμυρίζουν εδώ και...

Μάκης Δελαπόρτας: Βατερλό στις εκλογές του ΤΑΣΕΗ! – Τον πέταξαν εκτός Δ.Σ. οι… συνάδελφοί του!

Εκτός Δ.Σ. ο γνωστός ηθοποιός Μάκης Δελαπόρτας, μετά και...