Τετάρτη, 17 Απριλίου, 2024

Νόνη Δούνια: Η σχέση με τον σύζυγό της, η δύσκολη εφηβεία του...

Η Νόνη Δούνια παραβρέθηκε στο πλατό της εκπομπής «The...

Bασίλισσα Σοφία της Ισπανίας: Υστερα από τέσσερις ημέρες νοσηλείας επέστρεψε στο παλάτι

Υστερα από τέσσερις ημέρες νοσηλείας και αγωνίας για τον...

Οι αστρολογικές προβλέψεις της ημέρας για την Τετάρτη 17 Απριλίου

ΚΡΙΟΣ: Πολλά είναι αυτά που θα λειτουργήσουν θετικά στη...

Η Μαρίνα Σάττι μίλησε για όλους και για όλα πριν από...

«Ζαριά» με τους δημοσιογράφους έριξε η Μαρίνα Σάττι και......

Lifestyle «γιάφκες»!

Νεαροί Ιρανοί αποτυπώνουν με τον φωτογραφικό φακό τους μια καθημερινότητα αντίθετη με τα αυστηρά μουσουλμανικά ήθη.

Τσιγάρα, σορτς και χορός cheek to cheek μεταξύ αγοριών και κοριτσιών, αλλά μόνο μέσα στον προστατευμένο χώρο του σπιτιού τους που πολλοί έχουν μετατρέψει σε «γιάφκες δυτικού lifestyle». Η καθημερινότητα της ιρανικής νεολαίας, όπως αποτυπώνεται από τον φωτογραφικό φακό, απέχει από αυτή που έχει στο μυαλό του ο μέσος Δυτικός και από αυτή που προσπαθεί -μάταια όπως αποδεικνύεται- να επιβάλει η αστυνομία των μουσουλμανικά ορθών ηθών. Δεκαπέντε νεαροί Ιρανοί φωτογράφοι κατέγραψαν με τη φωτογραφική τους μηχανή όσα συμβαίνουν στα σαλόνια τα δικά τους και των φίλων τους, τα οποία, όπως μπορεί να διαπιστώσει κανείς, κινούνται στην κόψη αυτού που θεωρείται νόμιμο στη χώρα του πνευματικού ηγέτη Αλί Χαμενεΐ.457qq98y13

Οι γυναίκες και οι άνδρες που κυκλοφορούν στους δρόμους καλυμμένοι με ύφασμα από την κορυφή έως τα νύχια, πίσω από τις κλειστές πόρτες ζουν μια δεύτερη παράλληλη ζωή, πιο χαλαρή, σχεδόν δυτική! Φορούν κανονικά ρούχα, βάφονται, καταναλώνουν αλκοόλ, καπνίζουν και βγάζουν γενικότερα το άχτι τους, μετατρέποντας τον μικρόκοσμό τους σε «όαση ελευθερίας» σαν κι αυτές που βλέπουν από το Διαδίκτυο να χαίρονται οι συνομήλικοί τους σε ΗΠΑ και Ευρώπη. Ειδικά οι γυναίκες, που είναι οι πιο καταπιεσμένες, δείχνουν να απολαμβάνουν μέχρι το τελευταίο κύτταρό τους τη δυνατότητά τους να καπνίζουν, να αγγίζουν τον παρτενέρ τους στον χορό και να βάφουν τα νύχια και τα μαλλιά τους.

Εχουν μετατρέψει τα δωμάτιά τους σε «άσυλα» της διάθεσής τους να συμβαδίζουν με τα δυτικά πρότυπα αφού, όπως αποκαλύπτεται από τις φωτογραφίες, εκεί υπάρχουν πολλά από τα «απαγορευμένα», όπως γυναικεία περιοδικά αλλά και κόπιες από ταινίες και σειρές που παρουσιάζουν ιστορίες έρωτα.

Ολοι αυτοί έχουν επενδύσει τις ελπίδες τους στον νεοεκλεγέντα πρόεδρο της χώρας, τον Χασάν Ρουχάνι, που θεωρείται μεταρρυθμιστής και εκτιμάται ότι θα ακολουθήσει μια λιγότερο αυστηρή γραμμή σε ό,τι αφορά τον ενδυματολογικό κώδικα των πολιτών αλλά και τη δυνατότητά τους να ακολουθούν έναν πιο εκσυγχρονισμένο τρόπο ζωής. Σε ομιλίες του και συνεντεύξεις του έχει ήδη εκφραστεί κατά τις ανισότητας των δύο φύλων αλλά και της καταπίεσης των ελευθεριών και των δικαιωμάτων που είχε επιβάλει τα οκτώ χρόνια της διακυβέρνησής του ο Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΥ

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

«Ολα στον αέρα» από τη Ζευγαρά

Η Λένα Ζευγαρά, η οποία παρασύρει με τις ερμηνείες...

Η περιπέτεια του πατέρα του Τζέιμς Καφετζή

Ποιος Τζέιμς; Ο πατέρας του, ο Λευτέρης, είναι ο...

Η μισή ελληνική τηλεόραση (από παρουσιαστές μέχρι ηθοποιούς) φλερτάρει με την Ευρωβουλή!

«Φώτα, κάμερα, πάμε!» είναι το σύνθημα των ευρωεκλογών 2024...

Διπλός Λιάγκας στον ΑΝΤ1

Ο Γιώργος Λιάγκας όλα τα σφάζει, όλα τα μαχαιρώνει!...

Cool στο κέντρο της Αθήνας ο Μπισμπίκης

Η νέα ταινία του Γιάννη Οικονομίδη «Σπασμένη φλέβα» άρχισε...

«Σύμμαχος» του Καρβέλα ο Λαζόπουλος

Τη περιβόητη συνέντευξη του Νίκου Καρβέλα στη Νίκη Λυμπεράκη...