Τετάρτη, 27 Μαρτίου, 2024

Νέα… άσφαλτος στην «Οδό Ζαρίφη» για να σωθεί η εκπομπή του Open

«Ανακαίνιση» στην «Οδό Ζαρίφη» και στο «Καλύτερα δε γίνεται!»....

Η Κάιλι Τζένερ με μπασκετμπολίστα του… κολεγίου

Με νεαρό μπασκετμπολίστα φέρεται ότι ξεπερνά η Κάιλι Τζένερ...

Η Κιμ Καρντάσιαν έπαθε… Σενσόρι

«Κιμ Σενσόρι» αποκαλούν την Κιμ Καρντάσιαν οι followers της...

Ντου της αστυνομίας σε βίλες του ράπερ «Ντίντι»!

Εφοδο σε δύο σπίτια του Σον Κομπς, γνωστού παλαιότερα...

Ετρεχαν στις βάρκες για να σωθούν

Εφιάλτης για ντόπιους και τουρίστες από την πυρκαγιά στη Σέριφο – Πύρινα μέτωπα και σε Ρόδο, Μήλο, Κρήτη

Κόλαση φωτιάς σε Σέριφο, Ρόδο, Μήλο και Κρήτη! Δραματικές στιγμές έζησαν ντόπιοι και τουρίστες στη Σέριφο από τη μεγάλη φωτιά που ξέσπασε το βράδυ της Πέμπτης στην περιοχή της Αγίας Μαρίνας, οι οποίοι έτρεχαν αλλόφρονες να σωθούν. Εξαιτίας της έλλειψης πυροσβεστικού σταθμού η φωτιά πήρε γρήγορα διαστάσεις και απείλησε τους οικισμούς Μεγάλο Λιβάδι και Κουταλά, που βρίσκονται στο νότιο τμήμα του νησιού, το οποίο είναι ενταγμένο ως βιότοπος στο δίκτυο Natura 2000!

Η πυρκαγιά ήταν τόσο μεγάλη που ο διοικητής της Αστυνομίας Μάριος Κουρσουλίδης αποφάσισε να δώσει εντολή για εκκένωση των δύο οικισμών. Στην περιοχή επικράτησε πανικός, με μικρούς και μεγάλους, κατοίκους και παραθεριστές, να τρέχουν με τις βαλίτσες στα χέρια για να μπουν σε βάρκες σε μια προσπάθεια να απομακρυνθούν από τις φλόγες -καθώς ο αυτοκινητόδρομος είχε αποκλειστεί από τη φωτιά- και κάποιους να κατεβαίνουν στη θάλασσα και να βουτούν στο νερό με τα ρούχα για να αισθανθούν λίγο καλύτερα, αφού η ατμόσφαιρα ήταν πνιγηρή.

Από τη φωτιά έγιναν στάχτη δύο κτίρια, ένα σπίτι και ένα παλιό διοικητήριο στο Μεγάλο Λιβάδι. Το απόγευμα η πυρκαγιά τέθηκε υπό μερικό έλεγχο, ωστόσο στο σημείο παρέμειναν ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής για τυχόν αναζωπύρωση. Σημειώνεται ότι χθες επιχειρούσαν δεκατρείς πυροσβέστες με πέντε οχήματα, εννέα άτομα πεζοπόρο, έξι Καναντέρ και ένα ελικόπτερο.

Σε εξέλιξη βρισκόταν μέχρι χθες το βράδυ η μεγάλη φωτιά που ξέσπασε στις 4.10 το απόγευμα του Σαββάτου σε δασική έκταση στο Ιστριο, νότια της Ρόδου. Παρά τις προσπάθειες των πυροσβεστικών δυνάμεων και των αεροπλάνων που άρχισαν και πάλι από τις 5.00 τα ξημερώματα της Κυριακής τις προσπάθειες κατάσβεσης, η φωτιά ήταν δύσκολο να τεθεί υπό έλεγχο, αφού η φορά της άλλαξε και το απόγευμα γύρισε προς τα βόρεια. Συγκεκριμένα, οι πύρινες φλόγες απείλησαν τον οικισμό Προφύλια και την τελευταία στιγμή ο κίνδυνος αποσοβήθηκε, ενώ τον ίδιο κίνδυνο αντιμετώπισαν και τα χωριά Βάτι, Γεννάδι και Λαχανιά. Για τον λόγο αυτό οι δυνάμεις ενισχύθηκαν και μέχρι χθες το βράδυ έδιναν μάχη με τις φλόγες 76 πυροσβέστες με 28 οχήματα, 141 άτομα πεζοπόρο τμήμα, 70 άτομα από τον Στρατό, 50 εθελοντές, δύο ελικόπτερα, τέσσερα Καναντέρ και δύο Σινούκ. Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις του Δασαρχείου, της Πυροσβεστικής και της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, από προχθές το απόγευμα που εκδηλώθηκε η φωτιά έχουν γίνει στάχτη περισσότερα από 30.000 στρέμματα δασικής έκτασης.

Στη Μήλο η φωτιά που εκδηλώθηκε στις 12.30 χθες το μεσημέρι στον Αδάμαντα τέθηκε γρήγορα υπό πλήρη έλεγχο, ωστόσο στη Μεσαρά Ηρακλείου υπήρξαν συνεχείς αναζωπυρώσεις. Η φωτιά που εκδηλώθηκε στις 12.20 το μεσημέρι του Σαββάτου στην περιοχή μεταξύ των χωριών Αληθινή και Πόμπια Μεσαράς Ηρακλείου και γρήγορα επεκτάθηκε σε περιφερειακούς οικισμούς τέθηκε υπό έλεγχο τις πρώτες πρωινές ώρες της Κυριακής και ύστερα από ολονύχτια μάχη. Ωστόσο χθες το απόγευμα σήμανε ξανά συναγερμός στην Πυροσβεστική Υπηρεσία Ηρακλείου, καθώς σημειώθηκε αναζωπύρωση του πύρινου μετώπου πάνω από την περιοχή της Πόμπιας. Ελικόπτερο προχώρησε σε ρίψεις νερού, ενώ προσπάθεια έγινε και από επίγειες δυνάμεις. Τέλος, σημειώνεται ότι από τις 6.00 το πρωί του Σαββάτου μέχρι και τις 6.00 το πρωί της Κυριακής είχαν ξεσπάσει συνολικά 35 δασικές πυρκαγιές σε ολόκληρη τη χώρα.

Στο δίκτυο Natura 2000

Το νότιο κομμάτι της Σερίφου, λόγω του συνδυασμού των γεωμορφολογικών και υδρογεωλογικών σχηματισμών, δημιουργεί ένα ευρύ δίκτυο οικότοπων για τη χλωρίδα και την πλούσια πανίδα της περιοχής. Για τον λόγο αυτό η νότια Σέριφος έχει ενταχθεί στο δίκτυο Natura 2000 με κωδική ονομασία GR4220009. Στην περιοχή έχουν αναφερθεί μόνο τρία ενδημικά φυτά, αριθμός πολύ μικρός σε σύγκριση με άλλα νησιά των Κυκλάδων, ενώ η πανίδα είναι πιο πλούσια. Αυτό που αξίζει να σημειωθεί είναι η ύπαρξη των θαλάσσιων θηλαστικών στη θαλάσσια περιοχή του νησιού, όπως η φώκια monachus – monachus και το δελφίνι. Παράλληλα, υπάρχουν ασπόνδυλα και στην περιοχή έχουν καταγραφεί δεκαέξι ενδημικά είδη. Για τα είδη Deroceras seriphium, Tinodes serifos, Stactobia livadia και Hydraena malickyi, το νησί είναι η τυπική τους τοποθεσία. Μάλιστα, στην περιοχή υπάρχουν πολλά σπάνια είδη σαλιγκαριών. Στο Μεγάλο Λιβάδι, εξάλλου, υπάρχουν εγκαταλειμμένα μεταλλεία, τα οποία έχουν χαρακτηριστεί ιστορικά μνημεία.

ΕΥΑ ΠΑΠΑΔΑΤΟΥ

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Η χλιδάτη απόδραση της Σκορδά, την ώρα που το τηλεοπτικό μέλλον της παραμένει αβέβαιο

Η Φαίη στο Ντουμπάι και οι τηλεοπτικοί μνηστήρες αναστενάζουν!...

Η γαλαζοαίματη Ολυμπία και η «χρυσή» κληρονόμος Ευγενία Νιάρχου έβαλαν στο μάτι τον ίδιο άντρα

Η πρόσφατη «γκράντε» εμφάνιση της πριγκίπισσας Ολυμπίας, κόρης του...

Το «κατηγορώ» μητέρας κοριτσιού ΑμεΑ με το σπάνιο νευρολογικό σύνδρομο Rett προς τον Αδωνη Γεωργιάδη

Σοκ προκαλεί σε χιλιάδες ασθενείς αλλά και γονείς παιδιών...

Σάλος με τους «ΛΟΑΤΚΙ ήρωες» του 1821 – Ακυρώθηκε το πάρτι-παρωδία σε gay club της Αθήνας

Την ηρωίδα της Επανάστασης του 1821 Λασκαρίνα Μπουμπουλίνα χλευάζει...