Ορός… αληθείας από τον έφορο!

Το νέο σύστημα ελέγχου του ΤΑΧΙS στέλνει για επανέλεγχο στα γκισέ της εφορίας χιλιάδες πολίτες ως υπόπτους φοροδιαφυγής.

Ο Γολγοθάς της ταλαιπωρίας δεν τελείωσε -αν έτσι νομίζατε- με την ηλεκτρονική αποστολή της φορολογικής σας δήλωσης. Το νέο σύστημα ελέγχου του ΤΑΧΙS στέλνει στα γκισέ της εφορίας χιλιάδες πολίτες αφού τους θεωρεί υπόπτους φοροδιαφυγής. Προσέξτε λοιπόν όταν αποστέλλετε τη φορολογική σας δήλωση: αν δείτε κόκκινο μήνυμα στον υπολογιστή, τότε ετοιμαστείτε για νέα ταλαιπωρία ή αλλιώς για επανέλεγχο. Ο έφορος θα ελέγξει με… ορό αληθείας αν ήσασταν ειλικρινής. Το υπουργείο Οικονομικών έχει βάλει στο taxisnet μαζικό μπλόκο στην έκδοση εκκαθαριστικών σημειωμάτων φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων.

Σε οκτώ από τις δέκα δηλώσεις που υποβάλλονται δεν εκδίδεται άμεσα εκκαθαριστικό σημείωμα, ενώ περίπου ένας στους δέκα καλείται στην εφορία προκειμένου να προσκομίσει τα δικαιολογητικά της φορολογικής δήλωσης. Το αποτέλεσμα είναι να έχει ήδη αρχίσει να δημιουργείται το αδιαχώρητο στα τμήματα εισοδήματος των εφοριών που υποδέχονται τους φορολογουμένους με τα δικαιολογητικά ανά χείρας, ενώ καθυστερεί και η έκδοση των εκκαθαριστικών και η βεβαίωση του φόρου εισοδήματος με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τα δημόσια έσοδα.

Ποιοι θα περάσουν για επανέλεγχο:

1. Οσοι εμφάνισαν υψηλά ποσοστά παρακράτησης φόρου από μισθωτές υπηρεσίες και δελτία παροχής υπηρεσιών.

2. Οσοι μισθωτοί δηλώνουν εισόδημα και από ελεύθερα επαγγέλματα είτε με δελτία παροχής υπηρεσιών είτε με απόδειξη δαπάνης του εργοδότη.

3. Οσοι εμφανίζουν υψηλές αφορολόγητες δαπάνες.

4. Οι επιτηδευματίες και οι έμποροι για τους οποίους από τις περιοδικές δηλώσεις ΦΠΑ προκύπτουν μεγάλες επιστροφές φόρου.

Στο μεταξύ, η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων ανακοίνωσε τα στοιχεία για την τέταρτη εκκαθάριση των δηλώσεων φορολογίας εισοδημάτων φυσικών προσώπων, η οποία έχει ολοκληρωθεί και σύντομα θα αρχίσει η ταχυδρομική αποστολή των εκκαθαριστικών. Συνολικά, εκκαθαρίστηκαν 2.093.873 δηλώσεις, εκ των οποίων 1.033.280 είναι χρεωστικές, 587.994 μηδενικές και 472.599 πιστωτικές. Τα χρεωστικά εκκαθαριστικά αντιστοιχούν σε φόρο 1,01 δισ. ευρώ, δηλαδή ο μέσος φόρος που καλούνται να καταβάλουν οι φορολογούμενοι ανέρχεται σε 979,5 ευρώ. Οι 472.599 πιστωτικές δηλώσεις αντιστοιχούν σε επιστροφή φόρου 112.596.940, ήτοι 238 ευρώ κατά μέσο όρο.

Υπενθυμίζεται πως οι φορολογούμενοι που θα λάβουν τις επόμενες μέρες το εκκαθαριστικό θα πρέπει να εξοφλήσουν τον φόρο σε τρεις διμηνιαίες δόσεις, αρχής γενομένης από τον Αύγουστο.

ΚΩΣΤΑΣ ΖΑΦΕΙΡΙΟΥ

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ