Τελευταίες πινελιές στο νομοσχέδιο για νομιμοποίηση αυθαίρετων

Βελτιωτικές αλλαγές έγιναν στο νομοσχέδιο για τη νομιμοποίηση αυθαιρέτων από τον αναπληρωτή υπουργό Περιβάλλοντος Σταύρο Καλαφάτη. Με καταβολή μόνο του 30% του ειδικού προστίμου θα μπορούν οι μονογονεϊκές οικογένειες να νομιμοποιούν αυθαίρετο κτίσμα, εφόσον πρόκειται για πρώτη κατοικία.

Επίσης, όσον αφορά τους Ελληνες πολίτες μουσουλμάνους που έχουν εγκατασταθεί στη Θράκη, θα καταβάλουν 20% του ειδικού προστίμου για τη νομιμοποίηση της κύριας κατοικίας τους και σε περίπτωση ελλείψεως τίτλων ιδιοκτησίας, τα δικαιολογητικά θα καθοριστούν αργότερα με απόφαση του αρμόδιου υπουργού Περιβάλλοντος.

Οσον αφορά την εκτέλεση εργασιών αποπεράτωσης, επισκευής, κατεδάφισης, κατασκευής στέγης, ενίσχυσης κτλ. σε περιπτώσεις αυθαίρετων κατασκευών οι οποίες έχουν περαιώσει τη διαδικασία με τους προηγούμενους νόμους τακτοποίησης αυθαιρέτων ή υπαχθούν στον νέο νόμο, θα μπορούν να υλοποιούνται ύστερα από έγκριση της αρμόδιας Υπηρεσίας Δόμησης, εφόσον οι εργασίες αυτές δεν επαυξάνουν το κτίσμα σε όγκο, εκτός των περιπτώσεων: 1. κατασκευής ανελκυστήρα ατόμων με αναπηρία (ΑμεΑ), 2. κατασκευής υποχρεωτικής στέγης σύμφωνα με τους ειδικούς όρους και περιορισμούς δόμησης που ισχύουν στην περιοχή του ακινήτου, 3. κατασκευής στέγης σύμφωνα με ισχύουσα άδεια οικοδομής και μόνον εφόσον δεν υφίσταται υπέρβαση καθ’ ύψος ή υφίσταται υπέρβαση καθ’ ύψος η οποία όμως δεν υπερβαίνει σε ποσοστό το 10% του προβλεπομένου στην άδεια.

Στις νομοτεχνικές βελτιώσεις διευκρινίζεται ακόμη ότι η έγκριση δόμησης και η έκδοση άδειας δόμησης για ιδιωτικούς ιερούς ναούς και παρεκκλήσια εκδίδονται από τις αρμόδιες κατά τόπους Υπηρεσίες Δόμησης των δήμων και όχι από την Υπηρεσία Δόμησης της Εκκλησίας της Ελλάδος (Ναοδομία).

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ