Δουλεία σε εργοστάσια κατασκευής iPhone!

Σωρεία παραβιάσεων ακόμα και της κινεζικής εργατικής νομοθεσίας.

Την ίδια στιγμή που η Apple καταστρώνει σχέδια για την παραγωγή ενός νέου, φτηνού iPhone, νέο σκάνδαλο, αναφορικά με τις απάνθρωπες συνθήκες εργασίας στα εργοστάσιά της, έρχεται να πλήξει ακόμα μία φορά το κύρος της. Υστερα από τον σάλο που είχε προηγηθεί με τις πολυάριθμες αυτοκτονίες στα εργοστάσια τροφοδοσίας της, Foxconn, νέα έκθεση του Παρατηρητηρίου Εργασίας στην Κίνα (CLW), το οποίο εδρεύει στη χώρα, αποκαλύπτει ότι η εταιρεία εξακολουθεί να μην τηρεί τις δεσμεύσεις της για βελτίωση των συνθηκών.53369j785k7

Αυτή τη φορά στο μικροσκόπιο μπήκαν τα εργοστάσια Pegatron, τα οποία τα τελευταία χρόνια έχουν καταφέρει να κερδίσουν μεγάλο όγκο παραγγελιών από την Apple, έναντι των Foxconn, στην κατασκευή εξοπλισμού για υπολογιστές και iPhone. Η πιο σοκαριστική καταγγελία αφορά ακόμα μία φορά την παιδική εργασία, καθώς συνολικά τα εργοστάσια Pegatron απασχολούν 10.000 άτομα κάτω των 18 ετών, που είναι αναγκασμένα να φέρνουν εις πέρας τις ίδιες εργασίες με τους ενηλίκους, αλλά να πληρώνονται με ακόμα χαμηλότερους μισθούς, οι οποίοι μάλιστα καταβάλλονται και καθυστερημένα.

«Από την έρευνά μας προέκυψε ότι οι συνθήκες εργασίας στα εργοστάσια Pegatron είναι ακόμα χειρότερες από αυτές στα Foxconn» αναφέρει χαρακτηριστικά ο επικεφαλής του CLW Λι Κιάνγκ, γεγονός που εξηγεί γιατί έχει μεταφερθεί σε αυτά ο μεγαλύτερος όγκος παραγγελιών της Apple. Συνολικά καταγράφηκαν ογδόντα έξι παραβιάσεις εργασιακών δικαιωμάτων, μεταξύ των οποίων η μη καταβολή υπερωριών και οι 66 ώρες εργασίας την εβδομάδα, κατανεμημένες σε έξι 11ωρες βάρδιες. Οσο για τους μισθούς, χαρακτηριστικό είναι ότι η κάθε εργατοώρα αμείβεται 1,15 ευρώ, με τη διαφορά ότι όλοι τους πληρώνονται για 49 εργατοώρες την εβδομάδα, που είναι και το νόμιμο όριο εργασίας στην Κίνα.

Οι εργαζόμενοι, στην πλειονότητά τους όχι απολύτως καταρτισμένοι πάνω στο αντικείμενό τους, παραβιάζουν εν αγνοία τους κανονισμούς ασφαλείας θέτοντας σε κίνδυνο την δική τους σωματική ακεραιότητα και μολύνοντας το περιβάλλον. Η χορήγηση αδειών είναι σχεδόν άγνωστη λέξη ακόμα και για τις εγκυμονούσες, οι οποίες είναι και αυτές αναγκασμένες να ζουν στοιβαγμένες σε κοιτώνες των δώδεκα ατόμων και να μοιράζονται το ντους με δεκάδες άλλους.

ΠΕΤΡΙΝΑ ΚΑΛΑΜΒΟΚΙΔΗ

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ