Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

«TV Queens»: Χριστοπούλου στον ρόλο της καθηγήτριας

Τα αστέρια θα περάσουν από το Οpen! Nα και...

«Ο Παράδεισος των κυριών»: Η Αμαλία είναι απογοητευμένη με τον Ντίνο

Στο αποψινό επεισόδιο της σειράς «Ο παράδεισος των κυριών»...

Στο… μικροσκόπιο 20 Ελληνες Influencers που ελέγχονται για παραπλανητικές πρακτικές

Στο μικροσκόπιο των ελεγκτικών μηχανισμών μπαίνουν 20 Ελληνες influencers...

Ο Σκάι καλοβλέπει το τηλεπαιχνίδι «Still Standing» με παρουσιάστρια την Καραβάτου

Τα δημοφιλή τηλεπαιχνίδια δεν πεθαίνουν ποτέ! Από τα χέρια...

Η υπερβολική κατανάλωση ζάχαρης μπορεί να προκαλέσει καρδιακή προσβολή

Τι δείχνει έρευνα του Πανεπιστημίου του Τέξας.

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Τέξας Health Science Center στο Χιούστον (UTHealth) αποκάλυψαν ότι η πολύ υψηλή κατανάλωση ζάχαρης μπορεί να αυξήσει σημαντικά τον κίνδυνο καρδιακής ανεπάρκειας. Στην πραγματικότητα, μια προηγούμενη μελέτη που διεξήχθη από ερευνητές στο Emory University School of Medicine και το Αμερικανικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) διευκρίνισε ότι αυτοί που καταναλώνουν υψηλά επίπεδα προσθήκης ζάχαρης σε προϊόντα όπως τα επεξεργασμένα τρόφιμα και τα αλκοολούχα και μη αλκοολούχα ποτά είναι πολύ πιο πιθανό να έχουν υψηλότερους παράγοντες κινδύνου καρδιακής νόσου. Η μελέτη, η οποία δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα του American Heart Association, εξηγεί ότι ακόμα και μόνο ένα μόριο γλυκόζης μεταβολίτη 6-φωσφορικής γλυκόζης (G6P) μπορεί να οδηγήσει σε κακή λειτουργία της καρδιάς. Η G6P συσσωρεύεται στον οργανισμό μας όταν καταναλώνουμε πάρα πολλή ζάχαρη και άμυλο και έτσι προκαλείται σοβαρή πίεση στην καρδιά.

Σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, πάνω από 5 εκατομμύρια άνθρωποι πάσχουν από καρδιακή ανεπάρκεια στις ΗΠΑ κάθε χρόνο. Παρόμοια είναι και τα νούμερα στην Ευρώπη και υψηλά τα κρούσματα και στην Ελλάδα. Περίπου το μισό των ανθρώπων που διαγιγνώσκονται με την καρδιακή αυτή πάθηση πεθαίνουν μέσα σε έναν χρόνο από τη διάγνωση και υπάρχουν πάνω από μισό εκατομμύριο νέες περιπτώσεις καρδιακής ανεπάρκειας κάθε χρόνο. Οι ερευνητές αναφέρθηκαν στο 50ό ετήσιο συνέδριο της American Heart Association στην Καρδιαγγειακή Επιδημιολογία και Πρόληψη Νοσημάτων, και υποστήριξαν ότι η αύξηση της κατανάλωσης ζάχαρης έχει οδηγήσει στην αύξηση του διαβήτη και των καρδιακών νόσων στον πληθυσμό την τελευταία δεκαετία.

Ο Heinrich Taegtmeyer, ερευνητής και καθηγητής Καρδιολογίας στο UTHealth της Ιατρικής Σχολής, δήλωσε ότι η θεραπεία είναι δύσκολη. Οι γιατροί μπορούν να δώσουν διουρητικά για τον έλεγχο του ρευστού και των βήτα-αναστολών και τους αναστολείς ΜΕΑ για τη μείωση της πίεσης στην καρδιά και έτσι θα δουλεύει η καρδιά πιο σωστά. Ωστόσο, εξακολουθούν να υπάρχουν αυτά τα τρομερά στατιστικά στοιχεία και δεν έχει βγει καμία νέα θεραπεία τα τελευταία είκοσι χρόνια. Η ερευνητική ομάδα, με επικεφαλής τον Taegtmeyer, διεξήγαγε την πρώτη της προ-κλινική δοκιμή σε ζώα και στη συνέχεια προχώρησε σε δοκιμή ιστού που πήρε από ασθενείς, από τους οποίους είχαν αφαιρέσει ένα κομμάτι του μυ της καρδιάς τους, έτσι ώστε να τοποθετηθεί μια συσκευή υποβοήθησης. Τα αποτελέσματα των δοκιμών έδειξαν ότι η G6P μπορεί να προκαλέσει σημαντική βλάβη στην καρδιά.

Ο Taegtmeyer δήλωσε ότι όταν οι άνθρωποι έχουν υψηλή πίεση αίματος, ή άλλες ασθένειες, η καρδιά έχει ήδη κλονιστεί, έτσι όταν λαμβάνει ακόμη περισσότερη γλυκόζη η κατάσταση όχι μόνο χειροτερεύει αλλά μπορεί και να γίνει ακόμη πιο σοβαρή και να οδηγήσει ακόμη και στον θάνατο. Υπάρχουν φάρμακα, όπως η ραπαμυκίνη (ένα ανοσοκατασταλτικό) και η μετφορμίνη (α diabetesmedication), που μπορούν να μπλοκάρουν τη σηματοδότηση της G6P και έτσι να συμβάλουν στη βελτίωση της καρδιακής ισχύς. Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε, σχετική με τη γήρανση των κυττάρων, έδειξε ότι τα ποντίκια που πάσχουν από προβλήματα στην καρδιά σχετιζόμενα με την ηλικία τους παρουσίασαν σημαντική βελτίωση της καρδιακής λειτουργίας τους μετά από μια τρίμηνη θεραπεία με το FDA (εγκεκριμένο φάρμακο ραπαμυκίνης). Ισως λοιπόν αυτά τα φάρμακα να έχουν τη δυνατότητα για τη θεραπεία καρδιακών νοσημάτων και αυτό έχει ανοίξει έναν δρόμο για μελλοντικές μελέτες σε ασθενείς.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Στο σφυρί η «Κόμισσα» του Γεωργούλη που φωνάζει για την αθωότητά του

Αντιμέτωπη με το… σφυρί βρίσκεται δεύτερη φορά σε διάστημα...

Το Open είναι… ανοιχτό για τους «Παγιδευμένους»

To Open θέλει τον δημοφιλή ηθοποιό Μιχάλη Λεβεντογιάννη στους κόλπους...

Νίκος Αποστολόπουλος: «Η Φαίη Σκορδά είναι σαν τους αναστενάρηδες, λες και περπατάει σε αναμμένα κάρβουνα»

Ο Νίκος Αποστολόπουλος παραχώρησε μια συνέντευξη στην εκπομπή «Mega...