Ο Βενιζέλος… μοιράζει τώρα θέσεις εργασίας!

Το σχέδιο με το οποίο ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ υπόσχεται δουλειά σε 700.000 άτομα, με χρηματοδότηση από κοινοτικούς και εθνικούς πόρους.

Ολοκληρωμένο σχέδιο για την ανάσχεση της ανεργίας έστειλε στην τρόικα ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ με το οποίο υπόσχεται 700.000  θέσεις εργασίας, που θα χρηματοδοτηθούν από κοινοτικούς και εθνικούς πόρους.

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος, παρουσιάζοντας το «μεγάλο και φιλόδοξο πρόγραμμά του», επισήμανε ότι υπάρχουν 400.000 νοικοκυριά χωρίς κανέναν εργαζόμενο και χωρίς άλλους πόρους, στοιχείο ιδιαίτερα ανησυχητικό. Ετσι, ο πρόεδρος ανέλαβε δράση και με ένα σχέδιο έξι – εφτά σελίδων υπόσχεται να βρει συνολικά 700.000 θέσεις εργασίας. Ειδικότερα, αυτό αφορά τη στήριξη 500.000 θέσεων εργασίας σε κλάδους που απειλούνται,100.000 θέσεις (προσωρινής) εργασίας μέσω της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην αυτεπιστασία και στην κοινωνική εργασία, 20.000 θέσεις σε συνεταιριστικές εταιρείες κοινωνικής οικονομίας και 80.000 θέσεις για την απόκτηση εργασιακής εμπειρίας από νέους ανθρώπους, που πρέπει να μπούνε με εφόδια στην αγορά εργασίας, όπως διευκρίνισε.

Σύμφωνα με τον κ. Βενιζέλο, ο συνολικός προϋπολογισμός του προγράμματος, «που τον έχουμε μετρήσει ευρώ-ευρώ», είναι 1,3 δισ. ευρώ, εκ των οποίων 750 εκατ. προέρχονται από τους πόρους του ΕΣΠΑ (που πρέπει να μεταφερθούν από άλλα προγράμματα στο Κοινωνικό Ταμείο), 400 εκατ. υπάρχουν διαθέσιμα στο ΛΑΕΚ και 150 εκατ. μπορούν να βρεθούν από τον αλληλόχρεο λογαριασμό του ΙΚΑ και του ΟΑΕΔ.

Η ανεργία πλήττει το 1/3 περίπου του ενεργού πληθυσμού και έχει επεκταθεί πέρα από τις παραδοσιακές ομάδες (νέοι, γυναίκες) σε «νέες ομάδες», ιδιαίτερα σε άνδρες και γυναίκες που είναι αρχηγοί οικογενειών και βρίσκονται στην παραγωγική ηλικία των 30-55 ετών.

Η μείωση εισοδημάτων, μισθών και κοινωνικών μεταβιβάσεων έχει ως συνέπεια την αδυναμία της παραδοσιακής οικογένειας να στηρίξει τα μέλη της.

Τα στοιχεία της Eurostat δείχνουν την εφιαλτική κατάσταση όπως έχει διαμορφωθεί τα τελευταία χρόνια, αφού 1,3 περίπου εκατομμύρια άτομα ζουν σε νοικοκυριά στα οποία δεν εργάζεται κανένας ενήλικας.

Το νέο πρόγραμμα, σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, πρέπει να είναι δομημένο πάνω σε τέσσερις βασικούς άξονες, ήτοι: 1. Ενίσχυση της απασχόλησης, με δημιουργία νέων προσωρινών θέσεων εργασίας για μικρά έργα, κοινωφελείς σκοπούς και υπηρεσίες. 2. Διατήρηση θέσεων εργασίας σε επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα, με επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών και ενίσχυση των προγραμμάτων επανακατάρτισης. 3.  Ανάπτυξη επιχειρήσεων κοινωνικής οικονομίας ως τρίτος πυλώνας της οικονομίας. 4. Πρόγραμμα απόκτησης εργασιακής εμπειρίας για νέους ανέργους ηλικίας μέχρι 32 ετών.

ΚΩΣΤΑΣ ΖΑΦΕΙΡΙΟΥ

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ