«Βλέπω παιδιά που τρέμουν από πείνα»

Ανατριχιαστική επιστολή από διευθύντρια δημοτικού σχολείου που κάνει έκκληση για βοήθεια «πριν θρηνήσουμε θύματα».

«Βλέπω σκελετωμένους μαθητές»! Ημέρες Kατοχής θυμίζουν τα όσα έγραψε στη συγκλονιστική επιστολή της η διευθύντρια δημοτικού σχολείου των Τρικάλων, απευθύνοντας απελπισμένη έκκληση για δράση «πρoτoύ θρηνήσουμε θύματα από την πείνα», όπως αναφέρει χαρακτηριστικά. Η Κατερίνα Νικολαΐδου, διευθύντρια του Δημοτικού Σχολείου Γόμφων, στην επιστολή της προς όλους τους συναδέλφους της μιλάει για υποσιτισμένους μαθητές στα σχολεία της περιοχής, φέρνοντας συγκεκριμένα παραδείγματα μικρών παιδιών που καταρρέουν μέσα στις σχολικές αίθουσες.

Από τα πιο συγκλονιστικά αποσπάσματα της επιστολής είναι αυτό στο οποίο αναφέρεται στην περίπτωση ενός σκελετωμένου παιδιού ηλικίας μόλις έξι ετών, που ύστερα από απουσία πολλών ημερών, εμφανίστηκε στο νηπιαγωγείο σε άθλια κατάσταση: «Αδυνατισμένο, καχεκτικό, με τρέμουλο σε όλο του το σώμα. Οι γονείς αυτού του μικρού παιδιού είναι άνεργοι. Ζουν σε μια τρώγλη. Τους λείπει ακόμη και το ψωμί. Κυριολεκτικά, πεινούν. Το διαπίστωσα και η ίδια, μετά από επίσκεψη στο σπίτι τους. Ομως, δεν είναι μόνο αυτό το παιδί που υποσιτίζεται».

Στην επιστολή της, η κυρία Νικολαΐδου προτείνει μια σειρά δράσεων από τον Σύλλογο Δασκάλων – Νηπιαγωγών, ο οποίος όπως εξηγεί, μπορεί να παίξει καθοριστικό ρόλο προκειμένου να μην καταστραφούν τα παιδιά και να μη χαθεί το μέλλον της πατρίδας μας.

Μεταξύ των μέτρων είναι -με απόλυτη εχεμύθεια και προσοχή- μια πρώτη καταγραφή και διασταύρωση πληροφοριών για όλα τα παιδιά που κυριολεκτικά πεινούν, ύστερα από συνεργασία διευθυντών και συλλόγων διδασκόντων. Επίσης, συμβουλεύει τους συλλόγους δασκάλων – νηπιαγωγών να συλλέξουν αυτά τα στοιχεία και στη συνέχεια να δημιουργηθεί ομάδα εκπαιδευτικών, η οποία να μπορεί να έρθει σε επαφή με διάφορους φορείς και οργανισμούς για τη συνεχή βοήθεια αυτών των παιδιών.

«Δυστυχώς, υπάρχουν τέτοια κρούσματα και ο σύλλογός μας έχει κινητοποιηθεί εδώ και καιρό. Εχουμε στείλει ειδική επιστολή στους διευθυντές, ενώ έχουμε βοηθήσει αρκετές οικογένειες. Για το συγκεκριμένο περιστατικό με το εξάχρονο παιδί θα συσταθεί διοικητικό συμβούλιο και θα καλέσουμε τη συνάδελφό να μας πει τι ακριβώς γνωρίζει για το θέμα, ώστε να βοηθήσουμε όλοι μας» τονίζει μιλώντας στην «Espresso» ο πρόεδρος του Συλλόγου Δασκάλων – Νηπιαγωγών Τρικάλων, Σεραφείμ Ψαρράς, και προσθέτει: «Εχουμε βοηθήσει, όσο μπορούμε, οικογένειες που έχουν μεγάλη ανάγκη. Το ποσό δεν βοηθούσε βέβαια να ξεπεράσουν όλα τα προβλήματά τους, αλλά ήταν απαραίτητο σε κάποιες περιπτώσεις που έχουν πραγματική ανάγκη οικονομικής βοήθειας για σίτιση ή για νοσοκομειακή περίθαλψη. Δυστυχώς, τα περιστατικά είναι πολλά και αφορούν ακόμα και  ανθρώπους που δεν επιθυμούν να το αποκαλύψουν, καθότι υπήρξαν εργαζόμενοι και αξιοπρεπείς οικογενειάρχες που αυτή τη στιγμή δεν έχουν τα απαραίτητα».

ΕΥΑ ΠΑΠΑΔΑΤΟΥ

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ