Τετάρτη, 17 Απριλίου, 2024

Βροχή οι καταγγελίες γυναικών στην Κρήτη για ενδοοικογενειακή βία

Διαδέχονται η μία την άλλη οι καταγγελίες γυναικών στην...

Η «μαύρη αγορά» δοτών σπέρματος

Τη «μαύρη αγορά» των σούπερ δοτών σπέρματος στις ΗΠΑ...

Δεν θα πιστέψετε ποιος διάσημος τραγουδιστής είναι το αγοράκι στη φωτογραφία

Ο 37χρονος σήμερα διάσημος τραγουδιστής ανέβασε μια φωτογραφία του...

Ο Χρήστος Βασιλόπουλος για τον χωρισμό του: «Είναι ένας μικρός θάνατος»

Ο Χρήστος Βασιλόπουλος παραβρέθηκε στην παρουσίαση του νέου βιβλίου...

Ωρα για νέο Ποντίφικα

Σε αναμονή του λευκού καπνού στην καμινάδα της Καπέλα Σιστίνα.

Με τη λειτουργία «pro eligendo Pontifice» (για την εκλογή του Ποντίφικα) στη Βασιλική του Αγίου Πέτρου άρχισε χθες το πρωί το τελετουργικό της επιλογής του νέου Πάπα. Το απόγευμα, έχοντας στραμμένα πάνω τους τα μάτια των πιστών όλου του κόσμου, οι 115 καρδινάλιοι εκλέκτορες αποσύρθηκαν στην Καπέλα Σιστίνα, όπου ο καθένας ξεχωριστά ορκίστηκε στο Ευαγγέλιο «να διαφυλάξει ως απόλυτο μυστικό ό,τι αφορά άμεσα ή έμμεσα τις ψήφους και τη διαδικασία της ψηφοφορίας για την εκλογή του Ποντίφικα». Απολύτως αποκομμένοι από τον έξω κόσμο και με τις πόρτες της Καπέλα Σιστίνα κλειδωμένες, προχώρησαν στην πρώτη ψηφοφορία, το αποτέλεσμα της οποίας ήταν μαύρος καπνός.

Οπως ορίζει το καταστατικό, την πρώτη μέρα σύστασης του κονκλαβίου διενεργείται μία ψηφοφορία και τις επόμενες από τέσσερις (δύο το πρωί και δύο το απόγευμα), μέχρις ότου ένας υποψήφιος να κερδίσει με πλειοψηφία δύο τρίτων. Κάθε καρδινάλιος γράφει το όνομα του υποψηφίου που επιλέγει σε ένα κομμάτι χαρτί με αλλοιωμένο γραφικό χαρακτήρα, το διπλώνει στα δύο και το τοποθετεί στο ειδικό δοχείο. Τα χαρτιά ανακατεύονται, μετρώνται, ανοίγονται και ελέγχονται από τρεις καρδιναλίους, ο τρίτος εκ των οποίων περνάει τα χαρτιά σε κλωστή με μια βελόνα. Στο τέλος κάθε πρωινής και απογευματινής ψηφοφορίας τα χαρτιά καίγονται παράγοντας μια ασυνήθιστα μεγάλη ποσότητα καπνού, η οποία βγαίνει από την ειδικά τοποθετημένη καμινάδα στην οροφή της Καπέλα Σιστίνα. Οταν δεν υπάρχει αποτέλεσμα αναμειγνύεται με τις ψήφους χημική ουσία που παράγει μαύρο καπνό, ενώ σε περίπτωση εκλογής Ποντίφικα χρησιμοποιείται χημική ουσία που παράγει λευκό καπνό. Προς αποφυγή οποιασδήποτε παρερμηνείας, η εκλογή Πάπα συνοδεύεται και από χτύπους καμπάνας. Παρά το γεγονός ότι είναι παρακινδυνευμένο να προχωρήσει κανείς σε προβλέψεις, επικρατέστεροι για το ανώτερο αξίωμα της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας είναι δέκα καρδινάλιοι, χωρίς ωστόσο να αποκλείεται και το ενδεχόμενο εκλογής κάποιου αουτσάιντερ. Αν και πολλοί Ιταλοί θα ήθελαν να δουν έναν δικό τους προκαθήμενο ύστερα από έναν Πολωνό κι έναν Γερμανό, αρκετοί είναι εκείνοι που υποστηρίζουν ότι ήρθε η ώρα για έναν Πάπα εκτός Ευρώπης, πιθανόν από την Αφρική. Το όνομα του καρδινάλιου Πίτερ Κόντουο Απία Τουρκσόν από την Γκάνα έχει ακουστεί έντονα, όμως στα φαβορί συγκαταλέγονται και ο Ιταλός Αντζελο Σκόλα, ο οποίος θεωρείται κοντινός άνθρωπος του Βενέδικτου, ο Καναδός Μαρκ Ουελέτ, ο οποίος έχαιρε της εκτίμησής του για την ακεραιότητά του, αλλά και ο Βραζιλιάνος Οντίλο Σέρερ, ο οποίος αν εκλεγεί, θα γίνει ο πρώτος Πάπας από τη Λατινική Αμερική όπου ζει το 40% των Καθολικών. Εξίσου πολλές πιθανότητες έχουν όμως και άλλοι δύο Λατινοαμερικάνοι, ο Λεονάρντο Σάντρι από την Αργεντινή και ο Οσκαρ Αντρές Ροντρίγκες Μαραντιάγκα από την Ονδούρα. Ακόμη, ο Ούγγρος Πέτερ Ερντο και οι Αμερικανοί Τίμοθι Ντόλαν και Σον Ο’ Μάλεϊ έχουν εμφανείς ομοιότητες με τους μέντορές τους, όπως άλλωστε και ο έτερος Ιταλός, ο Αντζελο Μπανιάσκο. Οι ειδικοί πάντως εκτιμούν ότι μέχρι να βγει λευκός καπνός από την Καπέλα Σιστίνα θα έχουν παιχτεί περισσότερα από 15 εκατομμύρια δολάρια σε στοιχήματα, καθιστώντας την εκλογή του Ποντίφικα το μεγαλύτερο μη αθλητικό στοιχηματικό event παγκοσμίως.

Αμφια σε… τρία μεγέθη «περιμένουν» τον Πάπα

Παπικά άμφια σε τρία διαφορετικά μεγέθη έχει προετοιμάσει η επιχείρηση Γκαμαρέλι, η οποία ντύνει από το 1922 τους προκαθημένους της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας. Οι ράφτες της έχουν μεταφέρει στο Βατικανό τρία σετ σε small, medium και large, ώστε ο νέος Ποντίφικας να μπορέσει να ντυθεί άμεσα μετά την εκλογή του, προκειμένου να χαιρετήσει το συγκεντρωμένο πλήθος από το μπαλκόνι της πλατείας του Αγίου Πέτρου.

ΠΕΤΡΙΝΑ ΚΑΛΑΜΒΟΚΙΔΗ


Αστεία και γκάφες των καρδιναλίων!

Τηρουμένου του όρκου που δίνουν οι καρδινάλιοι να μην αποκαλύψουν τίποτα απ’ όσα διαδραματίζονται εντός της Καπέλα Σιστίνα, οι λεπτομέρειες που βλέπουν το φως της δημοσιότητας είναι ελάχιστες, ανώνυμες και χιουμοριστικές. Η επιθεώρηση «Limes» παραθέτει, για παράδειγμα, τη μαρτυρία εκλέκτορα, ο οποίος όταν έφτασε στην κατοικία των καρδιναλίων στη διάρκεια του κονκλαβίου, θέλησε να ανοίξει τις γρίλιες στο παράθυρο του δωματίου του, αλλά δεν τα κατάφερε και θεώρησε ότι έχουν σπάσει, γρήγορα όμως κατάλαβε πως ήταν σφραγισμένες, ώστε η απομόνωση να είναι απόλυτη. Το 1978 ο Αυστριακός καρδινάλιος Φραντς Κένινγκ συμμετείχε στο κονκλάβιο που εξέλεξε τον Πάπα Ιωάννη-Παύλο τον 1ο και διηγείται τη στιγμή που ο νέος Πάπας βγήκε στο μπαλκόνι του Αγίου Πέτρου προκειμένου να ευλογήσει τα πλήθη: «Δεν είπε σχεδόν τίποτε, απλώς φαινόταν λυπημένος που τον επιλέξαμε» θυμάται. Στο ίδιο κονκλάβιο ένας καρδινάλιος ζήτησε από τον νέο Πάπα την άδεια να καπνίσει. Ο Πάπας Ιωάννης-Παύλος ο 1ος σκέφτηκε και του απάντησε: «Μπορείτε να καπνίσετε μόνο αν ο καπνός σας είναι λευκός».

Μπαράζ αισχροκέρδειας στο Βατικανό από ξενοδόχους έως και μικροπωλητές

Για αισχροκέρδεια από την ημέρα παραίτησης του Πάπα Βενέδικτου μέχρι και σήμερα κατηγορεί ξενοδόχους και μικροπωλητές κοντά στο Βατικανό ο πρόεδρος της ιταλικής ένωσης καταναλωτών Federconsumatori, Ροζάριο Τρεφιλέτι. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα, έχουν παρατηρηθεί αυξήσεις στις τιμές των δωματίων που ξεκινούν από το 4% της αρχικής τιμής και φτάνουν το 126%, με μέσο όρο 48%. Τα δίκλινα δωμάτια σε πολλά ξενοδοχεία δεύτερης κατηγορίας που βρίσκονται κοντά στο παπικό κρατίδιο από 143 ευρώ έφτασαν να κοστίζουν 252 ευρώ, ενώ σε ό,τι αφορά τα ξενοδοχεία πρώτης κατηγορίας, το «άλμα» είναι ακόμη μεγαλύτερο, αφού από τα 227 ευρώ οι τιμές εκτοξεύτηκαν στα 510 ευρώ. Και οι μικροπωλητές της γύρω περιοχής φαίνεται ότι εκμεταλλεύονται το διάστημα αυτό, καθώς σε μερικά κιόσκια ένα μπουκάλι εμφιαλωμένο νερό του μισού λίτρου πωλείται ακόμα και έναντι 2,5 ευρώ.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

«Ολα στον αέρα» από τη Ζευγαρά

Η Λένα Ζευγαρά, η οποία παρασύρει με τις ερμηνείες...

Η περιπέτεια του πατέρα του Τζέιμς Καφετζή

Ποιος Τζέιμς; Ο πατέρας του, ο Λευτέρης, είναι ο...

Η μισή ελληνική τηλεόραση (από παρουσιαστές μέχρι ηθοποιούς) φλερτάρει με την Ευρωβουλή!

«Φώτα, κάμερα, πάμε!» είναι το σύνθημα των ευρωεκλογών 2024...

Διπλός Λιάγκας στον ΑΝΤ1

Ο Γιώργος Λιάγκας όλα τα σφάζει, όλα τα μαχαιρώνει!...

Cool στο κέντρο της Αθήνας ο Μπισμπίκης

Η νέα ταινία του Γιάννη Οικονομίδη «Σπασμένη φλέβα» άρχισε...

«Σύμμαχος» του Καρβέλα ο Λαζόπουλος

Τη περιβόητη συνέντευξη του Νίκου Καρβέλα στη Νίκη Λυμπεράκη...