Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Tρεις τελευταίες παραστάσεις από τον Διονύση Ζάχο στο Mayor

Επιστρέφει, ύστερα από μια μικρή παύση, ο Διονύσης Ζάχος...

Η κίνηση στα social media από Λάλο και Μαυρίδου που επιβεβαιώνει την...

Το αποκλειστικό πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της «Espresso» για τον χωρισμό-βόμβα...

Είναι πολλά τα λεφτά για το «GNTM», Ηλιάνα

Μαύρες πλερέζες... για την Ηλιάνα Παπαγεωργίου, καθώς το «GNTM»...

«Χωρισμός» για Καινούργιου και Μικρούτσικο!

Εκαναν αμφότεροι «μπαμ»! Διαζύγιο κοινή συναινέσει θα είναι αυτό...

Πρωτεΐνη ανοίγει τον δρόμο για την οριστική θεραπεία της λεύκης

Αισιόδοξα μηνύματα μετά από πειράματα που πραγματοποιήθηκαν σε ποντίκια και σε ιστούς ασθενών

Πιο κοντά στη θεραπεία της λεύκης εκτιμούν ότι βρίσκονται Αμερικανοί ερευνητές, οι οποίοι χάρη σε μεταλλαγμένη πρωτεΐνη κατάφεραν να ανακτήσουν το 75% της μελάγχρωσης του δέρματος σε πειραματόζωα.

Μέχρι σήμερα για την αυτοάνοση ασθένεια δεν υπάρχει ριζική θεραπεία. Εφαρμόζονται απλώς διάφορα σχήματα που καθυστερούν την εξέλιξή της, αλλά δεν μπορούν να σταματήσουν ή να αντιστρέψουν τη διαδικασία που οδηγεί το ανοσοποιητικό σύστημα στο να καταστρέψει τα μελανοκύτταρα, προκαλώντας έτσι τις λευκές κηλίδες πάνω στο δέρμα.

Τα αποτελέσματα έρευνας, που έγιναν στο πανεπιστήμιο Λογιόλα στο Σικάγο και δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό περιοδικό «Science Translational Medicine», δείχνουν ότι ανοίγει ο δρόμος για την οριστική θεραπεία, μετά από πειράματα που πραγματοποιήθηκαν σε ποντίκια και σε ιστούς ασθενών. Η στρατηγική της νέας θεραπείας βασίζεται σε μια πρωτεΐνη που ονομάζεται HSP7 η οποία στο παρελθόν έχει αποδειχθεί απαραίτητη στην ανοσολογική αντίδραση που οδηγεί στην καταστροφή των μελανοκυττάρων.

Η επιστημονική ομάδα, με επικεφαλής την Καρολίν Λε Πουλ, διαπίστωσε ότι η αλλαγή μόνο ενός από τα εξακόσια δεκαπέντε αμινοξέα που συνθέτουν το μόριο επιτρέπει την αναστολή της αυτοάνοσης διαδικασίας. Οι ερευνητές προχώρησαν σε έγχυση DNA της μεταλλαγμένης πρωτεΐνης σε ορισμένα πειραματόζωα με προδιάθεση στην ασθένεια. Διαπίστωσαν, λοιπόν, ότι όταν αυτή έφθασε στα κύτταρα του δέρματος εμπόδισε το ανοσοποιητικό σύστημα να επιτεθεί στα μελανοκύτταρα σταματώντας την εκφυλιστική διαδικασία. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι τα πειραματόζωα με προδιάθεση στη νόσο όταν τους έγινε έγχυση DNA δεν ανέπτυξαν λευκές κηλίδες.
Πιο εντυπωσιακό όμως ήταν το αποτέλεσμα σε ποντίκια που είχαν ήδη αρχίσει να εκδηλώνουν λεύκη. Εξι μήνες μετά την τελευταία από τις τέσσερις εγχύσεις DNA που τους έγιναν αποκαταστάθηκε η μελάγχρωση κατά 75% . Τα ποντίκια απέκτησαν και πάλι φυσιολογικό χρώμα στο δέρμα τους και δεν παρατηρήθηκαν παρενέργειες. Καλά αποτελέσματα είχαν οι επιστήμονες και σε ιστούς ασθενών. Και σε αυτούς η μεταλλαγμένη πρωτεΐνη HSP7 σταμάτησε τις αντιδράσεις που οδηγούν το ανοσοποιητικό σύστημα να καταστρέφει τα μελανοκύτταρα. Η ερευνητική ομάδα τους Πανεπιστημίου της Λογιόλα υπέβαλε αίτηση διπλώματος ευρεσιτεχνίας για την τροποποιημένη πρωτεΐνη.

Κάτια Γιαπαλάκη

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ερωτευμένα ζευγάρια σε νυχτερινές περιπλανήσεις

Κοσμικές εξορμήσεις στην Αθήνα για τέσσερα ερωτευμένα ζευγάρια της...

Η χλιδάτη απόδραση της Σκορδά, την ώρα που το τηλεοπτικό μέλλον της παραμένει αβέβαιο

Η Φαίη στο Ντουμπάι και οι τηλεοπτικοί μνηστήρες αναστενάζουν!...

Σάλος στη Μύκονο με τη θαμμένη εκκλησία σε έκταση ιδιοκτησίας των Ρέμου και Πηλαδάκη

Αλγεινή εντύπωση και έντονες αντιδράσεις προκαλεί η είδηση ότι...

Η Κιμ Καρντάσιαν έπαθε… Σενσόρι

«Κιμ Σενσόρι» αποκαλούν την Κιμ Καρντάσιαν οι followers της...

Νέα… άσφαλτος στην «Οδό Ζαρίφη» για να σωθεί η εκπομπή του Open

«Ανακαίνιση» στην «Οδό Ζαρίφη» και στο «Καλύτερα δε γίνεται!»....