Ολα για το ΑΙDS και για την HIV λοίμωξη

Χρήσιμες πληροφορίες που πρέπει να γνωρίζετε – Τι συνιστά το ΚΕΕΛΠΝΟ

Εκατοντάδες συμπολίτες μας ζουν στους ρυθμούς του εφιαλτικού κόσμου του AIDS, τόσο οι ίδιοι όσο και οι συγγενείς τους. Την προσοχή του κοινού εφιστά το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, καθώς τα τελευταία χρόνια παρατηρείται αύξηση των κρουσμάτων HIV/AIDS στην Ελλάδα.

Ο HIV (Human Immunodeficiency Virus – Ιός Ανοσοανεπάρκειας του Ανθρώπου) είναι ο ιός που προκαλεί το Σύνδρομο της Επίκτητης Ανοσολογικής Ανεπάρκειας (Acquired Immune Deficiency Syndrome – AIDS). Δρα καταστρέφοντας κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος, τα CD4+ T λεμφοκύτταρα, τα οποία διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην προστασία του οργανισμού από λοιμώξεις και άλλα νοσήματα.

Μπορεί να μεταδοθεί μέσω της χωρίς προφυλακτικό σεξουαλικής επαφής (πρωκτική, κολπική, στοματική) ή μέσω της από κοινού χρήσης αιχμηρών αντικειμένων (ξυραφάκια, βελόνες, σύριγγες) με HIV οροθετικό άτομο και από μία HIV οροθετική μητέρα στο νεογνό κατά τη διάρκεια της κύησης, του τοκετού και του θηλασμού.

Ο ιός δεν μεταδίδεται μέσω της καθημερινής κοινωνικής επαφής (χειραψία, αγκαλιά, φιλί στο μάγουλο), των κουνουπιών ή άλλων εντόμων, της από κοινού χρήσης οικιακών σκευών, του σάλιου, των δακρύων, του ιδρώτα, του αέρα ή του νερού.

Ο όρος AIDS αναφέρεται στο τελευταίο στάδιο της HIV λοίμωξης, κατά το οποίο το ανοσοποιητικό σύστημα έχει αποδυναμωθεί σε τέτοιο βαθμό ώστε το HIV οροθετικό άτομο είναι επιρρεπές σε διάφορα νοσήματα και συγκεκριμένους τύπους καρκίνου.

Ο χρόνος μεταξύ μόλυνσης από τον ιό και εκδήλωσης του AIDS ποικίλει από άτομο σε άτομο, ενώ η έγκαιρη χορήγηση συνδυασμού αντιρετροϊκών φαρμάκων υψηλής δραστικότητας (Highly Active Antiretroviral Therapy – HAART) επιβραδύνει σημαντικά την εξέλιξη του νοσήματος και μειώνει σε μεγάλο βαθμό τη θνητότητα. Σήμερα η HIV λοίμωξη θεωρείται χρόνια νόσος, υπό την προϋπόθεση ότι ο/η ασθενής λαμβάνει συστηματικά τη θεραπεία του.

Εως τώρα δεν έχει βρεθεί αποτελεσματικό προφυλακτικό εμβόλιο έναντι του HIV. Ωστόσο, επειδή η HAART μειώνει τη συγκέντρωση του ιού στα μολυσματικά βιολογικά υγρά και συνεπώς ελαττώνει την πιθανότητα μετάδοσής του, δίνεται πλέον μεγάλη σημασία στο ρόλο που διαδραματίζει η χορήγηση της αντιρετροϊκής θεραπείας στον τομέα της πρόληψης.

ΤΡΟΠΟΙ ΜΕΤΑΔΟΣΗΣ 222h96h8596

– Με τη -χωρίς προφύλαξη- σεξουαλική επαφή

– Με την από κοινού χρήση αιχμηρών αντικειμένων (βελόνες, σύριγγες, ξυραφάκια, οδοντόβουρτσες κ.ά.) στα οποία υπάρχει μολυσμένο από τον ιό αίμα

– Από μητέρα με HIV λοίμωξη στο έμβρυο κατά την εγκυμοσύνη, τον τοκετό ή τον θηλασμό

ΤΡΟΠΟΙ ΠΡΟΦΥΛΑΞΗΣ

– Μακροχρόνια, αμοιβαία πιστή μονογαμική σχέση

– Συστηματική και σωστή χρήση προφυλακτικού σε κάθε είδους σεξουαλική επαφή, σε όλη τη διάρκειά της με κάθε ερωτικό σύντροφο.

– Αποφυγή επαναχρησιμοποίησης συρίγγων

– Συμβουλευτική καθοδήγηση για την HIV λοίμωξη στη γυναίκα που είναι ή σκοπεύει να μείνει έγκυος

– Αποφυγή θηλασμού από μητέρες με HIV λοίμωξη

ΜΑΘΕΤΕ

– Πώς να παίρνετε σωστές αποφάσεις για τις σχέσεις σας και τη σεξουαλική επαφή και να τις τηρείτε

– Πώς να αντιμετωπίζετε πιέσεις για σεξ ή ναρκωτικά

– Πώς να αναγνωρίζετε καταστάσεις που μπορεί να γίνουν επικίνδυνες ή να οδηγήσουν σε βία

– Πώς να βρίσκετε υπεύθυνη βοήθεια και υποστήριξη

– Οταν είστε έτοιμοι για σεξουαλική σχέση, πώς να διαπραγματεύεστε το ασφαλές σεξ

– Πώς να συμπαραστέκεστε σε άτομα με HIV λοίμωξη

– Πώς να φροντίζετε ανθρώπους με AIDS στον κύκλο σας

Η προσπάθεια για τον περιορισμό της εξάπλωσης του AIDS αποτελεί σήμερα πρωταρχική φροντίδα για ολόκληρη την ανθρωπότητα. Το AIDS μάς αφορά όλους, γιατί δεν κάνει διακρίσεις εθνικότητας, ηλικίας και φύλου. Ολοι μας βρισκόμαστε στην πρώτη γραμμή του κινδύνου. Ολοι μας, άντρες και γυναίκες, πρέπει να συμβάλουμε δυναμικά στην προσπάθεια για τον περιορισμό της επιδημίας του AIDS. Πρέπει να αλλάξουμε ΤΩΡΑ καθιερωμένες στάσεις και συμπεριφορές για να προστατεύσουμε τους ίδιους τους εαυτούς μας, τα παιδιά μας, τους φίλους μας, τους συντρόφους μας. Για να εξασφαλίσουμε την ίδια τη ΖΩΗ μέσα από τη χαρά και την απόλαυση του έρωτα.

Ολοι μας θέλουμε να ζήσουμε σε έναν κόσμο χωρίς ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ – ΠΡΟΚΑΤΑΛΗΨΗ – AIDS.

{{-PCOUNT-}}29{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ