Τελευταίες πινελιές

Την ομιλία του για τη ΔΕΘ γράφει ο Αντώνης Σαμαράς – Τι θα πει ο πρωθυπουργός

Τις τελευταίες πινελιές στην ομιλία που θα εκφωνήσει την επόμενη εβδομάδα στη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης βάζει αυτές τις ώρες ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς. Σύμφωνα με πληροφορίες, στόχος του είναι να δώσει μέσω αυτής πειστικές απαντήσεις σε όλα τα ζητήματα που ταλανίζουν την κυβέρνηση, με έμφαση βέβαια στον τομέα της οικονομίας.

Ειδικότερα, όπως επισημαίνουν συνεργάτες του από το Μέγαρο Μαξίμου, η ομιλία θα περιλαμβάνει τρία μέρη. Στο πρώτο θα αναφερθεί στα ζητήματα που απασχολούν περισσότερο τους πολίτες, όπως είναι το θέμα του πλειστηριασμού της πρώτης κατοικίας για όσους χρωστούν στο Δημόσιο (όπου, εν πολλοίς, η κυβέρνηση θα ανακρούσει πρύμναν), της επιβολής χαρατσιών για το επόμενο έτος, καθώς επίσης και της φορολόγησης. Ο κ. Σαμαράς αναμένεται να εξαγγείλει μείωση των έμμεσων φόρων, όπως είναι αυτών που εμπεριέχονται στους λογαριασμούς της ΔΕΗ, κυρίως στα πιο φτωχά κοινωνικά στρώματα. Πλέον υπάρχει η δυνατότητα διασταύρωσης στοιχείων, οπότε μπορούν να βρεθούν πιο εύκολα οι οικονομικά αδύναμοι σε σχέση με το παρελθόν.

Αυτό που θα ήθελε ο κ. Σαμαράς θα ήταν να μην ανέβει στη συμπρωτεύουσα με… άδεια χέρια. Για τον λόγο αυτό έχει ζητήσει από όλους τους υπουργούς να του καταθέσουν προτάσεις για το τι θα μπορούσαν να δώσουν προς τις ευαίσθητες κοινωνικά ομάδες. «Θέλω οι προτάσεις σας να είναι κοστολογημένες και ξεκάθαρα αιτιολογημένες» τους έχει πει. Το Μέγαρο Μαξίμου κρίνει ότι η προοπτική του πρωτογενούς πλεονάσματος στο τέλος του έτους μπορεί να δώσει τη δυνατότητα παροχής κάποιων μικρών οικονομικών διευκολύνσεων στους πολίτες που το έχουν περισσότερο ανάγκη.

Στο δεύτερο μέρος της ομιλίας του θα αναφερθεί στο κομμάτι της ανάπτυξης. Θα σημειώσει ότι η χώρα μας είναι πλέον σε θέση να προσελκύει επενδυτές και ότι τα πρόσφατα ταξίδια του στο εξωτερικό (ιδίως αυτό στις Ηνωμένες Πολιτείες) έπεισαν τις διεθνείς αγορές ότι θα μπορούν να υπολογίζουν πλέον στην Ελλάδα για περαιτέρω ανάπτυξη. Αναφορές θα γίνουν και στην επερχόμενη ανάληψη της προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ενωσης από τη χώρα μας το πρώτο εξάμηνο του 2014, που μπορεί να δώσει μια επιπλέον ευκαιρία για αναστροφή του κλίματος υπέρ μας.

Τέλος, στο τρίτο μέρος ο πρωθυπουργός θα κάνει αναφορές στην πορεία σταδιακής εξόδου από την κρίση. Απώτερος στόχος του είναι να αποχωρήσει η τρόικα από τη χώρα μας και να απαλλαγούμε από τα μνημόνια στο τέλος του 2014. Για να γίνει βέβαια αυτό, θα πρέπει να έχουν επιτευχθεί όλοι οι στόχοι του προγράμματος.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΑΡΡΗΣ

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ