Τετάρτη, 17 Απριλίου, 2024

Βροχή οι καταγγελίες γυναικών στην Κρήτη για ενδοοικογενειακή βία

Διαδέχονται η μία την άλλη οι καταγγελίες γυναικών στην...

Η «μαύρη αγορά» δοτών σπέρματος

Τη «μαύρη αγορά» των σούπερ δοτών σπέρματος στις ΗΠΑ...

Δεν θα πιστέψετε ποιος διάσημος τραγουδιστής είναι το αγοράκι στη φωτογραφία

Ο 37χρονος σήμερα διάσημος τραγουδιστής ανέβασε μια φωτογραφία του...

Ο Χρήστος Βασιλόπουλος για τον χωρισμό του: «Είναι ένας μικρός θάνατος»

Ο Χρήστος Βασιλόπουλος παραβρέθηκε στην παρουσίαση του νέου βιβλίου...

Η Ελλάδα «βλέπει» μετάλλιο!

Το στοίχημα του νέου προπονητή Αντρέα Τρινκέρι είναι να οδηγήσει την Εθνική μας όσο ψηλότερα γίνεται.

Η αντίστροφη μέτρηση για την έναρξη του Ευρωμπάσκετ της Σλοβενίας άρχισε και όλοι οι Ελληνες ευχόμαστε η ιστορία του να γραφτεί στα… γαλανόλευκα! Αλλωστε μετά την απουσία-σοκ της Εθνικής μας από τους Ολυμπιακούς του Λονδίνου και τη μέτρια εμφάνισή της στο Ευρωμπάσκετ του 2011 (τερμάτισε 6η), νομίζουμε πως η φετινή διοργάνωση αποτελεί ιδανική ευκαιρία για τη μεγάλη επιστροφή.

Βέβαια το επίπεδο μόνο χαμηλό δεν είναι, όταν υπάρχουν ομάδες όπως οι Ισπανία, Γαλλία, Λιθουανία, Σλοβενία (οικοδέσποινα), Μαυροβούνιο, Ρωσία, Ιταλία, Σερβία, Κροατία, Τουρκία και Σκόπια. Ιδιαίτερα ο όμιλος της Εθνικής μας έχει χαρακτηριστεί από τους δυσκολότερους, καθώς με εξαίρεση τις Φινλανδία και Σουηδία, οι υπόλοιποι τέσσερις παίζουν για τα μετάλλια (!), αλλά μονάχα οι τρεις θα περάσουν στη δεύτερη φάση… Η επίσημη ιστοσελίδα του Ευρωμπάσκετ, από την άλλη, επέμενε καθ’ όλη τη διάρκεια της προετοιμασίας να έχει την Ελλάδα νούμερο 1 φαβορί για την κατάκτηση του χρυσού! Ο Τρινκέρι, από τη μεριά του, ανακατευόταν κάθε φορά που του το επισήμαιναν οι δημοσιογράφοι και δεν δεχόταν τον τίτλο του φαβορί.

Οσο για τα φιλικά; Η Εθνική μας φρόντισε να δείξει και το καλό και το κακό της πρόσωπο. Γενικότερο συμπέρασμα είναι πως στην επίθεσή της βρίσκει εύκολα λύσεις, αλλά η άμυνά της μπορεί να την στείλει πανεύκολα στο καναβάτσο.

Οι εκλεκτοί του Τρινκέρι που θα μας αντιπροσωπεύσουν είναι οι παρακάτω δώδεκα: Ζήσης, Σπανούλης, Σλούκας, Μπράμος, Παπανικολάου, Καϊμακόγλου, Περπέρογλου, Φώτσης, Πρίντεζης, Μαυροκεφαλίδης, Βουγιούκας και Μπουρούσης. Μεγάλοι απόντες, οι Κουφός, Καλάθης και Σχορτσιανίτης (με τον τρόπο του ο καθένας είπε «όχι» στην Εθνική). Η «πρεμιέρα» μας έχει οριστεί για την προσεχή Τετάρτη με αντίπαλο τη Σουηδία.

Γκρουπ Α: Οι Γάλλοι και οι άλλοι

ΙΣΡΑΗΛ: Υπάρχει κόσμος που εκτιμά πως φέτος θα είναι η… δυσάρεστη έκπληξη. Οπως και να ‘χει, το Ισραήλ είναι πάντα Ισραήλ. Οι Κάσπι και Ελιγιάχου τα βασικά αστέρια στο ρόστερ του.

ΒΡΕΤΑΝΙΑ: Για ακόμα ένα μεγάλο τουρνουά η εθνική ομάδα της Βρετανίας δεν πρόκειται να έχει τύχη για κάτι καλό. Το ρόστερ είναι αδύναμο, στα φιλικά έδειξε ότι δεν το… έχει και λογικά θα είναι σάκος του μποξ στον όμιλο. Ο Μπόατενγκ ξεχωρίζει, αλλά δεν φέρνει την άνοιξη.

ΟΥΚΡΑΝΙΑ: Χωρίς τους παίκτες-αστέρια στο ρόστερ της αλλά με ρολίστες ικανούς για το κάτι παραπάνω, η Ουκρανία θα διεκδικήσει την πρόκριση στην επόμενη φάση του τουρνουά. Ο Που Τζέτερ είναι το αστέρι της.

ΒΕΛΓΙΟ: Το Βέλγιο είναι ένας γρίφος. Με απόντα τον νέο ηγέτη του, τον άσο του Ολυμπιακού Λοτζέσκι, αλλά με τους Μόορς, Βαν Ρόσομ και Ερβέλ να δείχνουν σε καλή κατάσταση, ίσως καταφέρει περισσότερα στο τουρνουά απ’ ό,τι αρχικά υπολόγιζαν και οι πιο αισιόδοξοι Βέλγοι.

ΓΕΡΜΑΝΙΑ: Χωρίς τους μεγάλους αστέρες του παρελθόντος η Γερμανία ίσως να δυσκολευτεί να διεκδικήσει την πρόκριση, αν και δεν υπάρχουν μεγαθήρια στον όμιλό της. Οι Πλάις Στάιγκερ και Μπένζινγκ είναι τα ονόματα που ξεχωρίζουν.

ΓΑΛΛΙΑ: Η πρωτιά στον όμιλο λογικά τής ανήκει. Από κει και πέρα, ίσως να της ανήκει και το χρυσό. Ο Τόνι Πάρκερ το θέλει όσο τίποτε άλλο. Και με τους Μπατούμ, Ντιαό και Αζίνκα να τον πλαισιώνουν ίσως τα καταφέρει…

Γκρουπ Β: «Βαλκανική» υπόθεση

ΛΙΘΟΥΑΝΙΑ: Μετά την Εθνική μας η επίσημη ιστοσελίδα του Ευρωμπάσκετ θεωρεί τη Λιθουανία το φαβορί για την κατάκτηση του τουρνουά. Ο Γιόνας Βαλαντσιούνας σκοράρει ασταμάτητα, ενώ παίκτες όπως οι Καλνιέτις, Κλέιζα, Λαβρίνοβιτς και Ματσιούλις μόνο απαρατήρητοι δεν περνούν.

ΒΟΣΝΙΑ/ΕΡΖΕΓΟΒΙΝΗ

Κάποιοι εκτιμούν πως θα είναι η ομάδα-έκπληξη του τουρνουά, έστω κι αν ο όμιλος είναι απρόβλεπτος. Ο χαρισματικός Τελέτοβιτς ηγείται, με «υπασπιστές» του τους Ράιτ και Ντέντοβιτς.

ΣΚΟΠΙΑ: Τα Σκόπια απέδειξαν στα φιλικά πως θα αποτελέσουν έναν ισχυρότατο αντίπαλο. Με τον ηγέτη Μακ Κάλεμπ να σκοράρει ακατάπαυστα και τους Αντιτς, Στογιανόφσκι και Ιλιέφσκι να τον πλαισιώνουν, δείχνουν ικανότατα.

ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙΟ: Χωρίς τον Πέκοβιτς των Τίμπεργουλβς το Μαυροβούνιο σίγουρα είναι πιο αδύναμο. Παρ’ όλα αυτά διαθέτει ρόστερ με κλάση και αναμένεται να διεκδικήσει πράγματα.

ΣΕΡΒΙΑ: Οι εκλεκτοί του Ντούσαν Ιβκοβιτς έδειξαν στα φιλικά πως είναι έτοιμοι για όλα! Οι Κρστιτς, Κάτιτς, Μάρκοβιτς και Αντουσιτς βρίσκονται σε εξαιρετική φόρμα, ενώ ο Τεόντοσιτς, αν και προέρχεται από τραυματισμό, παραμένει υπερπολύτιμος.

ΛΕΤΟΝΙΑ: Χωρίς τον μεγάλο αστέρα της Αντρις Μπιέντρινς (Γιούτα Τζαζ) η υπόθεση πρόκριση μάλλον γίνεται ακατόρθωτη για τη Λετονία. Οι Γιανιτσένος και Φριμάνις θα τραβήξουν το κουπί.

Γκρουπ Γ: Οι… ανίκητοι Ισπανοί

ΓΕΩΡΓΙΑ: Δεν είναι κάτι το ιδιαίτερο, αλλά θέλει ιδιαίτερη προσοχή. Στα φιλικά οι Γεωργιανοί έδειξαν ότι το λέει η καρδιά τους και ίσως το παλέψουν στον όμιλο. Οι Σανικίτζε, Χίκμαν και ο πρώην «ερυθρόλευκος» Σερμαντίνι είναι οι ξεχωριστοί τους.

ΠΟΛΩΝΙΑ: Σε έναν όμιλο με «παίκτες» δυνατούς η Πολωνία λογικά δεν έχει τύχη. Θα χρειαστεί όμως προσοχή για να μην κάνει «κηδείες». Ο Ματέους Πονίτκα είναι ο άσος που ξεχωρίζει, ενώ υπάρχουν στο ρόστερ ικανοί «εργάτες», όπως οι Κελάτι και Ιγνκνέρσκι.

ΙΣΠΑΝΙΑ: Μπορεί τα προγνωστικά να τη δίνουν τρίτο φαβορί, αλλά η Ισπανία κατά πολλούς παραμένει η πληρέστερη και με το μεγαλύτερο ταλέντο ομάδα. Παρά τις απουσίες της σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, διαθέτει μεγάλα αστέρια, όπως οι Μαρκ Γκασόλ, Καλντερόν, Γιουλ, Φερνάντεθ και Ρούμπιο.

ΚΡΟΑΤΙΑ: Παρ’ ότι προβλημάτισε στα φιλικά της παιχνίδια, η λογική λέει πως θα βρει τις λύσεις για να προκριθεί έστω στην επόμενη φάση, από τη στιγμή που και ο όμιλος προσφέρει αυτή την ευκαιρία. Ξεχωρίζουν στο ρόστερ οι Ούκιτς, Τόμας και Τόμιτς.

ΣΛΟΒΕΝΙΑ: Η οικοδέσποινα κάνει όνειρα για μετάλλιο. Και η συντροφιά που έχει μαζέψει ο Μάλκοβιτς τα δικαιολογεί απόλυτα. Οι Λόρμπεκ, Νάχμπαρ, Μπέγκιτς, Ντράγκιτς, Λάκοβιτς και Μπλάζιτς είναι απλώς οι βασικότεροι εξ αυτών.

ΤΣΕΧΙΑ: Δύσκολα θα έχει τύχη για να προκριθεί στην επόμενη φάση η Τσεχία. Από το ρόστερ της ξεχωρίζουν οι Χρούμπαν και Πούμπρλα, αλλά μόνοι τους δεν μπορούν να φέρουν την άνοιξη.

Γκρουπ Δ: Κόντρα στον Κατσικάρη

ΣΟΥΗΔΙΑ: Η Σουηδία στα φιλικά της είχε εξαιρετική συγκομιδή νικών. Τα όπλα της είναι οι δύο NBAers της που αποφάσισαν να «καταταγούν», οι Τζεφ Τέιλορ (Μπόμπκατς) και Γιόνας Γέρεμπκο (Πίστονς). Προπονητής τους είναι ο Αμερικανός Μπραντ Ντιν.

ΙΤΑΛΙΑ: Μπορεί να έχει αρκετά προβλήματα απουσιών, όμως ακόμα κι έτσι οι γνωρίζοντες την πιστεύουν για τα μετάλλια! Αισιόδοξοι ή μη, το δεδομένο είναι πως η Ιταλία εξακολουθεί να διαθέτει ένα δυνατό ρόστερ. Ο Μπελινέλι (των Σπερς) και οι Ντατόμε (θα παίζει από φέτος στους Πίστονς) και Τράβις θα σηκώσουν το βαρύ φορτίο των σπουδαίων απουσιών των Πιανιτζιάνι, Γκαλινάρι, Χάκετ και Μπαρνιάνι.

ΡΩΣΙΑ: Ο Φώτης Κατσικάρης έφυγε από τον πάγκο της Ρωσίας και ο Καράσεφ που ανέλαβε δεν προλαβαίνει να μετράει απόντες! Δεν μπορεί λοιπόν να υπολογίζει στους Κιριλένκο, Μοζγκόφ, Χριάπα, Κάουν και Βορόντσεβιτς. Αν μη τι άλλο, ηχηρότατες απουσίες! Εχει βέβαια τον σπουδαίο Σβεντ (των Τίμπεργουλβς) και τους έμπειρους Μόνια και Φριντζόν. Για να δούμε πώς θα αντιδράσει η «αρκούδα» που έτσι κι αλλιώς πάντα είναι υπολογίσιμη.

ΤΟΥΡΚΙΑ: Για πολλούς «ειδικούς» η Τουρκία αυτή τη στιγμή έχει το καλύτερο ρόστερ της ιστορίας της! Μετρήστε αστέρες: Τούρκογλου, Ιλιάσοβα, Ερντέν, Ασίκ! Αν μη τι άλλο, ο έμπειρος κόουτς Τάνιεβιτς τρίβει τα χέρια του που τους έχει στη διάθεσή του. Αχίλλειος πτέρνα των Τούρκων είναι ο πλέι μέικερ, καθώς οι Αρσλάν, Μπαλπάι και Γκιουλέρ δεν είναι κάτι ιδιαίτερο.

ΦΙΝΛΑΝΔΙΑ: Μόνο να τους υποτιμήσει κανείς δεν πρέπει. Με παίκτες όπως οι Κόπονεν (ο χαρισματικός πλέι μέικερ της Χίμκι), Χαφ, Κότι, Ράνικο και Λι η ομάδα αυτή υπό τις οδηγίες του έμπειρου Γερμανού κόουτς Χένρικ Ντέτμαν μπορεί να κάνει ζημιές. Δεν ξέρουμε αν έχει δυνατότητες να πάρει πρόκριση στη δεύτερη φάση, αλλά παίκτες να ανατρέψουν τα προγνωστικά διαθέτει σίγουρα.

Οι μεγάλοι απόντες

Αρκετά από τα μεγάλα αστέρια του παρελθόντος θα λείπουν από τη φετινή διοργάνωση. Οι σημαντικότεροι εξ αυτών: Ο Πέκοβιτς (Τίμπεργουλβς) του Μαυροβουνίου, ο Μπιέντρινς (Γιούτα Τζαζ) της Λετονίας και ο Ντενγκ (Σικάγο) της Αγγλίας. Ακόμα, οι Κιριλίνκο (Μινεσότα), Μοσγκόφ (Νάγκετς) από τη Ρωσία, οι Πάου Γκασόλ (Λέικερς), Ναβάρο (Μπαρτσελόνα) και Ιμπάκα από την Ισπανία (Οκλαχόμα), ο Μέκελ (Ντάλας) από το Ισραήλ, οι Νόα (Σικάγο) και Τουριάφ (Τίμπεργούλβς) από τη Γαλλία, ο Νοβίτσκι (Ντάλας) από τη Γερμανία και ο Γκαλινάρι (Ντένβερ) από την Ιταλία.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΑΡΑΖΙΩΤΗΣ

{{-PCOUNT-}}37{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

«Ολα στον αέρα» από τη Ζευγαρά

Η Λένα Ζευγαρά, η οποία παρασύρει με τις ερμηνείες...

Η περιπέτεια του πατέρα του Τζέιμς Καφετζή

Ποιος Τζέιμς; Ο πατέρας του, ο Λευτέρης, είναι ο...

Η μισή ελληνική τηλεόραση (από παρουσιαστές μέχρι ηθοποιούς) φλερτάρει με την Ευρωβουλή!

«Φώτα, κάμερα, πάμε!» είναι το σύνθημα των ευρωεκλογών 2024...

Διπλός Λιάγκας στον ΑΝΤ1

Ο Γιώργος Λιάγκας όλα τα σφάζει, όλα τα μαχαιρώνει!...

Cool στο κέντρο της Αθήνας ο Μπισμπίκης

Η νέα ταινία του Γιάννη Οικονομίδη «Σπασμένη φλέβα» άρχισε...

«Σύμμαχος» του Καρβέλα ο Λαζόπουλος

Τη περιβόητη συνέντευξη του Νίκου Καρβέλα στη Νίκη Λυμπεράκη...