«Θυσία» τα εξοχικά

Το τελικό σχέδιο για τους πλειστηριασμούς που θα δοθεί στην τρόικα.

Μονάχα η κύρια και μοναδική κατοικία των οικονομικά και κοινωνικά ασθενέστερων θα προστατευτεί τελικά από τους πλειστηριασμούς, όπως όλα δείχνουν. Η τελική πρόταση της κυβέρνησης, που θα παρουσιαστεί εντός του μήνα στην τρόικα, είναι ήδη έτοιμη, και σε αυτήν αφήνεται ορθάνοιχτο παράθυρο για να βγουν στο σφυρί τα εξοχικά, οι δεύτερες κατοικίες, καθώς επίσης τα εμπορικά και επαγγελματικά ακίνητα που τυχόν έχουν όσοι χρωστούν και αδυνατούν να αποπληρώσουν τις δόσεις! Ειδικότερα, το σχέδιο της κυβέρνησης για τους πλειστηριασμούς κατοικιών περιλαμβάνει τέσσερα σημεία που μόνο ευοίωνα δεν είναι για όσους χρωστούν:

Πρώτον, καθιερώνονται συνδυαστικά κριτήρια για την προστασία της κύριας και μοναδικής κατοικίας. Αυτά είναι το ύψος της αντικειμενικής αξίας του σπιτιού, σε συνδυασμό με εισοδηματικά όρια. Μέχρι σήμερα δεν μπορούσε να κατασχεθεί η κύρια κατοικία, εφόσον η αντικειμενική αξία ισούται με το αφορολόγητο όριο για την απόκτηση κύριας κατοικίας (200.000 ευρώ), προσαυξημένο κατά 50%. Τώρα, το όριο αυτό θα πέσει από τα 200.000 ευρώ στα 150.000 ευρώ, και θα συνδυάζεται με το εισόδημα του ιδιοκτήτη. Για να μην του πάρουν το σπίτι, δεν θα πρέπει να δηλώνει πάνω από 7.000 με 8.000 ευρώ τον χρόνο ή πάνω από 20.000 ευρώ αν έχει τετραμελή οικογένεια. 

Δεύτερον, καταργείται από την 1η Ιανουαρίου του 2014 η προστατευτική διάταξη που απαγόρευε τους πλειστηριασμούς κατοικιών σε όσους είχαν ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τις τράπεζες μέχρι και 200.000 ευρώ. Η διάταξη αυτή έπαιρνε παράταση κάθε χρόνο, αλλά τώρα παύει να ισχύει. Με αυτή την κίνηση αναμένεται να πάρουν οι τράπεζες τα… κλειδιά από περίπου 7.000 ακίνητα. Αυτό σημαίνει ότι τερματίζεται το πλαίσιο προστασίας της δευτερεύουσας και εξοχικής κατοικίας, όπως επίσης και των επαγγελματικών και εμπορικών ακινήτων.

Τρίτον, θα διατηρηθεί σε ισχύ ο νόμος 3714/2008, σύμφωνα με τον οποίο δεν θα γίνονται πλειστηριασμοί της κύριας και μοναδικής κατοικίας για όσους χρωστάνε έως 20.000 ευρώ στις τράπεζες από καταναλωτικά δάνεια και κάρτες.

Τέταρτον, εντός του μήνα θα καθιερωθεί ο θεσμός των «αναγκαίων δαπανών διαβίωσης». Τα υπουργεία Οικονομικών και Ανάπτυξης, σε συνεργασία με την Ελληνική Στατιστική Αρχή, την Ενωση Ελληνικών Τραπεζών και τις καταναλωτικές οργανώσεις, θα φτιάξουν μια λίστα με τις αναγκαίες δαπάνες για τη διαβίωση του νοικοκυριού. Αυτή η λίστα θα αποτελεί τον μπούσουλα για να συνεργάζονται τράπεζες και δανειολήπτης στη ρύθμιση των χρεών.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΑΡΡΗΣ

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ