Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Κεραυνοβόλος έρωτας για τον Κασσελάκη

Εχασε τα πρωτεία στην αγάπη του συζύγου του ο...

Βίκυ Χατζηβασιλείου: Ρούχα από δεύτερο χέρι; Ποτέ!

Δεν φοράει ποτέ ρούχα από δεύτερο χέρι η Βίκυ...

Η ηθοποιός Εφη Παπαθεοδώρου είπε «αντίο» στον ΣΥΡΙΖΑ και στηρίζει Νέα Αριστερά

Είπε «αντίο» στον ΣΥΡΙΖΑ και στέκεται στο πλάι του...

Σάσα Μπάστα: Ποιους τσάκωσε ο φακός στα γενέθλια της τραγουδίστριας

Glamorous γενέθλια για τη Σάσα Μπάστα. Η γνωστή τραγουδίστρια...

«Θυσία» τα εξοχικά

Το τελικό σχέδιο για τους πλειστηριασμούς που θα δοθεί στην τρόικα.

Μονάχα η κύρια και μοναδική κατοικία των οικονομικά και κοινωνικά ασθενέστερων θα προστατευτεί τελικά από τους πλειστηριασμούς, όπως όλα δείχνουν. Η τελική πρόταση της κυβέρνησης, που θα παρουσιαστεί εντός του μήνα στην τρόικα, είναι ήδη έτοιμη, και σε αυτήν αφήνεται ορθάνοιχτο παράθυρο για να βγουν στο σφυρί τα εξοχικά, οι δεύτερες κατοικίες, καθώς επίσης τα εμπορικά και επαγγελματικά ακίνητα που τυχόν έχουν όσοι χρωστούν και αδυνατούν να αποπληρώσουν τις δόσεις! Ειδικότερα, το σχέδιο της κυβέρνησης για τους πλειστηριασμούς κατοικιών περιλαμβάνει τέσσερα σημεία που μόνο ευοίωνα δεν είναι για όσους χρωστούν:

Πρώτον, καθιερώνονται συνδυαστικά κριτήρια για την προστασία της κύριας και μοναδικής κατοικίας. Αυτά είναι το ύψος της αντικειμενικής αξίας του σπιτιού, σε συνδυασμό με εισοδηματικά όρια. Μέχρι σήμερα δεν μπορούσε να κατασχεθεί η κύρια κατοικία, εφόσον η αντικειμενική αξία ισούται με το αφορολόγητο όριο για την απόκτηση κύριας κατοικίας (200.000 ευρώ), προσαυξημένο κατά 50%. Τώρα, το όριο αυτό θα πέσει από τα 200.000 ευρώ στα 150.000 ευρώ, και θα συνδυάζεται με το εισόδημα του ιδιοκτήτη. Για να μην του πάρουν το σπίτι, δεν θα πρέπει να δηλώνει πάνω από 7.000 με 8.000 ευρώ τον χρόνο ή πάνω από 20.000 ευρώ αν έχει τετραμελή οικογένεια. 

Δεύτερον, καταργείται από την 1η Ιανουαρίου του 2014 η προστατευτική διάταξη που απαγόρευε τους πλειστηριασμούς κατοικιών σε όσους είχαν ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τις τράπεζες μέχρι και 200.000 ευρώ. Η διάταξη αυτή έπαιρνε παράταση κάθε χρόνο, αλλά τώρα παύει να ισχύει. Με αυτή την κίνηση αναμένεται να πάρουν οι τράπεζες τα… κλειδιά από περίπου 7.000 ακίνητα. Αυτό σημαίνει ότι τερματίζεται το πλαίσιο προστασίας της δευτερεύουσας και εξοχικής κατοικίας, όπως επίσης και των επαγγελματικών και εμπορικών ακινήτων.

Τρίτον, θα διατηρηθεί σε ισχύ ο νόμος 3714/2008, σύμφωνα με τον οποίο δεν θα γίνονται πλειστηριασμοί της κύριας και μοναδικής κατοικίας για όσους χρωστάνε έως 20.000 ευρώ στις τράπεζες από καταναλωτικά δάνεια και κάρτες.

Τέταρτον, εντός του μήνα θα καθιερωθεί ο θεσμός των «αναγκαίων δαπανών διαβίωσης». Τα υπουργεία Οικονομικών και Ανάπτυξης, σε συνεργασία με την Ελληνική Στατιστική Αρχή, την Ενωση Ελληνικών Τραπεζών και τις καταναλωτικές οργανώσεις, θα φτιάξουν μια λίστα με τις αναγκαίες δαπάνες για τη διαβίωση του νοικοκυριού. Αυτή η λίστα θα αποτελεί τον μπούσουλα για να συνεργάζονται τράπεζες και δανειολήπτης στη ρύθμιση των χρεών.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΑΡΡΗΣ

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ο «Satiros II» έριξε αυλαία παρέα με τη Σαπουντζάκη

Φινάλε με γέλιο, συγκίνηση και μια αγκαλιά που συζητήθηκε....

Το Σεπτέμβριο στη Μητρόπολη Αθηνών ο γάμος της πριγκίπισσας Θεοδώρας και του Κουμάρ

Μετά το πένθος της απώλειας του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου,...

Υπάλληλοι του δημάρχου Γιάννη Μώραλη τα στελέχη της «Θύρας 7» που συμμετείχαν στη δολοφονία του Λυγγερίδη!

«Μεροκάματα» στον Δήμο Πειραιά επί ημερών Γιάννη Μώραλη έκαναν...

Καρφιά Σολωμού για την Μπάρκα

«Καμπανιά» από τη Μαρία Σολωμού. «Δεν θα πάω ποτέ...

Οι καλεσμένες στην επίδειξη του Paris Valtadoros «έσβησαν» τα μοντέλα

Fashion show και στο... front row παρατηρήθηκε στην επίδειξη...