Μπαράζ προκλήσεων

Σχολεία και μοναστήρια επιστρατεύουν οι Σκοπιανοί για να πείσουν τη διεθνή κοινότητα ότι είναι… Μακεδονία.

Θρησκεία και εκπαίδευση επιστρατεύουν οι Σκοπιανοί προκειμένου να προωθήσουν την εμμονή τους στο να καπηλεύονται την Ιστορία της Μακεδονίας και να υπενθυμίζουν ότι οι βλέψεις τους για τη «Μεγάλη Μακεδονία» δεν έχουν σβήσει. Δημοτικό σχολείο με την ονομασία «Αλέξανδρος ο Μακεδών» εγκαινίασε προχθές στα Σκόπια ο Νίκολα Γκρούεφσκι. Σύμφωνα με ΜΜΕ στα Σκόπια, το νέο δημοτικό σχολείο βρίσκεται στην περιοχή του περιφερειακού Δήμου Αέροντρομ της πρωτεύουσας και άνοιξε επίσημα τις πύλες του χθες Δευτέρα, πρώτη μέρα της νέας σχολικής περιόδου στη χώρα. Στην κεντρική είσοδο του σχολικού συγκροτήματος έχει αναρτηθεί προκλητικά πινακίδα που αναγράφει «Δημοτικό Σχολείο – Αλέξανδρος Μακεδών» και δίπλα ως έμβλημα η κεφαλή του Μακεδόνα βασιλέα, όπως απεικονίζεται σε αρχαία ελληνικά νοσήματα.

Η ενέργεια αυτή αποτελεί άλλη μία κατάφωρη παραβίαση του άρθρου 7.2 της Ενδιάμεσης Συμφωνίας που υπέγραψαν οι δύο χώρες το 1995 (ανακοινώθηκε σαν σήμερα), σύμφωνα με την οποία σύμβολα που ανήκουν στην ελληνική ιστορική και πολιτιστική κληρονομιά δεν θα πρέπει να χρησιμοποιούνται από τα Σκόπια. Το όνομα του Μεγάλου Αλεξάνδρου του Μακεδόνα είναι κυρίαρχο στη γειτονική χώρα τα τελευταία χρόνια. Αεροδρόμιο, μουσείο, λεωφόροι, πλατείες, και τώρα σχολείο βαπτίστηκαν με το όνομα του Ελληνα ηγεμόνα, σε μια προσπάθεια να πείσουν τη διεθνή κοινότητα ότι τα Σκόπια είναι… Μακεδονία. Επίσης οι πλατείες έχουν γεμίσει με αγάλματα του Μεγάλου Αλεξάνδρου και τα τουριστικά πρακτορεία έχουν λάβει οδηγίες να οδηγούν εκεί τους τουρίστες για να φωτογραφίζονται και να τους γίνεται γνωστή η ιστορία των Σκοπίων σαν… Μακεδονία.

Την ίδια στιγμή, στο μοναστήρι του Προφήτη Ηλία στο χωριό Ζβέγκορ στα Β.Α. Σκόπια, κοντά στα σύνορα με τη Βουλγαρία, οι μοναχοί δεν κρύβουν τον πόθο τους για τη «Μεγάλη Μακεδονία» έως τον Ολυμπο και τη Χαλκιδική. Ο προκλητικός χάρτης δεσπόζει προκλητικά ως γκράφιτι στην κεντρική είσοδο του μοναστηριού και αποτελεί τουριστική ατραξιόν. Επίσης, ο περιβάλλων χώρος έχει διακοσμηθεί με τις μορφές του Μεγάλου Αλεξάνδρου και του Φιλίππου, αλλά και με τον Ηλιο της Βεργίνας. Τις νέες προκλήσεις των Σκοπιανών, στην προκειμένη περίπτωση με την «ευλογία» της σχισματικής Εκκλησίας της χώρας (γνωστή ως Μακεδονική Ορθόδοξη Εκκλησία), έφερε στο φως η ιστοσελίδα history-of-macedonia.com.

ΚΩΣΤΑΣ ΖΑΦΕΙΡΙΟΥ

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ