Η σωτήρια επέμβαση που βάζει τέλος στην ύπουλη υπέρταση

Μια νέα μέθοδος μέσω της καρωτίδας αρτηρίας γεννά ελπίδες για τους ασθενείς.

Με χειρουργική επέμβαση θα αντιμετωπίζεται οσονούπω το πρόβλημα της υπέρτασης. Πρόκειται για μια απλή επεμβατική μέθοδο που αναπτύχθηκε από επιστήμονες του Πανεπιστημίου του Μπρίστολ και θα εφαρμόζεται σε υπερτασικούς, η πίεση των οποίων δεν μπορεί να ρυθμιστεί με φαρμακευτική αγωγή.

Οι ειδικοί ανακάλυψαν ότι η καρωτίδα αρτηρία παίζει καθοριστικό ρόλο στην εκδήλωση της νόσου. Αποτελείται από μια μικρή συστάδα νεύρων που βρίσκονται στις άκρες της διακλάδωσής της στον λαιμό, η καθεμία εκ των οποίων έχει το μέγεθος ενός κόκκου ρυζιού. Παρά το γεγονός ότι είναι από τα μικρότερα σε μέγεθος όργανα, έχει τη μεγαλύτερη ροή αίματος από όλα και λειτουργεί ως αισθητήρας ανίχνευσης τυχόν αλλαγών στις τιμές οξυγόνου και διοξειδίου του αίματος. Ωστόσο σε κάποιες περιπτώσεις η καρωτίδα γίνεται υπερδραστήρια και στέλνει μήνυμα στον εγκέφαλο να διατηρήσει την πίεση σε υψηλές τιμές. Οπως διαπίστωσαν οι ερευνητές, η αφαίρεση των οργάνων αυτών σε πειραματόζωα με υπέρταση είχε αποτέλεσμα την πτώση της πίεσης και τη διατήρησή της σε φυσιολογικά επίπεδα, χωρίς να προκαλέσει κανενός είδους παρενέργειες στα ζώα.

Οι ειδικοί ξεκίνησαν ήδη κλινικές δοκιμές σε είκοσι άτομα με υπέρταση, στα οποία αφαιρέθηκε μόνο η μια διακλάδωση της καρωτίδας, προκειμένου αφενός να μειωθεί η πίεση και αφετέρου να διατηρηθεί η ζωτικής σημασίας ρυθμιστική λειτουργία του οργάνου. «Γνωρίζαμε ότι αυτά τα μικροσκοπικά όργανα συμπεριφέρονταν διαφορετικά σε συνθήκες υπέρτασης, όμως δεν είχαμε ιδέα ότι συνέβαλαν τα μέγιστα στην εκδήλωση της υπέρτασης» εξηγεί ο επικεφαλής της έρευνας, καθηγητής Τζούλιν Πέιτον, επισημαίνοντας ότι η νέα αυτή προσέγγιση έχει τη δυναμική να δώσει λύση στην υπέρταση που δεν αντιμετωπίζεται με φάρμακα.

Οι γιατροί αρχικά συμβουλεύουν τους ασθενείς να προχωρήσουν σε αλλαγές στον τρόπο ζωής τους, εμπλουτίζοντάς τον με περισσότερη άσκηση, διακοπή του καπνίσματος και περιορισμού της ποσότητας λιπαρών και αλατιού που καταναλώνουν. Εν συνεχεία ακολουθεί φαρμακευτική αγωγή, η οποία όμως δεν έχει σε όλους αποτελέσματα.

ΠΕΤΡΙΝΑ ΚΑΛΑΜΒΟΚΙΔΗ

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ