Μετρημένα τα λόγια

Παροχές (μόνο) από το πρωτογενές πλεόνασμα θα υποσχεθεί ο πρωθυπουργός από τη ΔΕΘ.

Ντοσιέ σημειώσεων έχει πάρει ο πρωθυπουργός μαζί του στη συμπρωτεύουσα, όπου θα δώσει το «παρών» στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για την έναρξη της 78ης Διεθνούς Εκθεσης Θεσσαλονίκης, και όχι καλάθι παροχών, όπως θα ήθελαν πολλοί.

Ο κ. Σαμαράς θα κόψει σήμερα για δεύτερη φορά με την ιδιότητα του προέδρου της κυβέρνησης την κορδέλα των εγκαινίων, θα εκφωνήσει προς τις παραγωγικές τάξεις την καθιερωμένη ομιλία του και ακολούθως θα αναχωρήσει για την Αθήνα. Εν ολίγοις, το μόνο ενδιαφέρον επικεντρώνεται στα όσα θα πει και, όπως όλα δείχνουν, δεν θα είναι πολλά. «Τα λόγια του θα είναι μετρημένα» τονίζουν οι συνεργάτες του, προσθέτοντας ότι θα τραβήξει κόκκινες γραμμές προκειμένου να στείλει τα κατάλληλα μηνύματα στην τρόικα. Τι εννοούν; Οτι ο κ. Σαμαράς θα δώσει απάντηση στους δανειστές τονίζοντας πως «υπάρχουν και όρια στις απαιτήσεις της τρόικας» και δεν μπορούν να ζητούν πράγματα που είναι ανέφικτα ή που θα εξαθλιώσουν κι άλλο τον ελληνικό λαό. Αλλωστε θα εκφράσει την αισιοδοξία ότι η χώρα είναι ικανή να απαλλαγεί οριστικά από τα Μνημόνια στα μέσα του 2014, εάν γίνουν όλα όσα έχουμε συνυπογράψει. «Εάν όλα αυτά τηρηθούν κατά γράμμα, δεν θα χρειαστούν νέα μέτρα» αναμένεται να πει.

Παράλληλα θα δώσει το στίγμα της οικονομικής και κοινωνικής πολιτικής που ακολουθήθηκε μέχρι σήμερα (προγράμματα για ανέργους, καταβολή του 50% της σύνταξης με τη συνταξιοδότηση του δημοσίου υπαλλήλου, αποπληρωμή χρεών του Δημοσίου ύψους 4,4 δισ. ευρώ κ.λπ.), αλλά και αυτής που θα ακολουθηθεί από δω και πέρα, καθώς βασικός στόχος είναι η επίτευξη πλεονάσματος στο τέλος του χρόνου. Γιατί είναι τόσο σημαντικό αυτό; Γιατί εάν όντως επιτευχθεί, θα ενεργοποιήσει την απόφαση του Eurogroup της 27ης Νοεμβρίου του 2012 που προβλέπει μια σειρά από ενέργειες για την ενίσχυση της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους. Θα αφήσει να διαφανεί ότι αφού αποκτήσουμε πρωτογενές πλεόνασμα και τα έσοδά μας είναι περισσότερα από τα έξοδα, αυτή η διαφορά των επιπλέον χρημάτων θα διανεμηθεί στις ασθενείς ομάδες πληθυσμού, στους χαμηλοσυνταξιούχους και στους ενστόλους, που κρίνει ότι έχουν απολέσει αρκετά χρήματα.

Δεν αποκλείεται πάντως να εξαγγείλει και μείωση των έμμεσων φόρων, όπως είναι αυτών που εμπεριέχονται στους λογαριασμούς της ΔΕΗ, κυρίως στα πιο φτωχά κοινωνικά στρώματα. Πλέον υπάρχει η δυνατότητα διασταύρωσης στοιχείων, οπότε μπορούν να βρεθούν πιο εύκολα οι οικονομικά αδύναμοι σε σχέση με το παρελθόν.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΑΡΡΗΣ

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ