Μαστίγιο και καρότο

Η τρόικα βλέπει πρόοδο στις διαπραγματεύσεις, αλλά παραμένουν τα δύο μεγάλα «αγκάθια».

«Καμπανάκι» για την καταβολή της μεθεπόμενης δόσης των 6 δισ. ευρώ χτυπούν οι τροϊκανοί, που έφυγαν από τη χώρα μας μετά το ναυάγιο των διαπραγματεύσεων με την ελληνική κυβέρνηση και προειδοποιούν ότι θα επιστρέψουν τέλος του μήνα ή την… πρωταπριλιά.

Η μη συμφωνία με την τρόικα προκαλεί εκνευρισμό στην κυβέρνηση, ενώ τίθενται ερωτήματα ως προς την προετοιμασία του κυβερνητικού μηχανισμού, αφού ο σχεδιασμός του αποδείχτηκε ανεπαρκής. Οι εκπρόσωποι της τρόικας λίγο προτού αναχωρήσουν εξέδωσαν ανακοίνωση στην οποία, αφού τονίζουν ότι έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος, αναφέρουν: «Ορισμένα ζητήματα παραμένουν σε εκκρεμότητα. Καθώς είναι αναγκαία πρόσθετη τεχνική εργασία για να διευθετηθούν αυτά τα θέματα, η αποστολή θα κάνει ένα μικρό διάλειμμα για να επιτρέψει την ολοκλήρωση της εν λόγω εργασίας».

Προσεκτικά διατυπωμένη, λέξη προς λέξη, είναι η ανακοίνωση που έβγαλε η τρόικα πριν από λίγο, σφραγίζοντας έτσι τις διαπραγματεύσεις-θρίλερ με τον πρωθυπουργό. Τα θέματα που παραμένουν «αγκάθια» είναι η διαθεσιμότητα – απολύσεις στο Δημόσιο, το χαράτσι στα ακίνητα και η είσπραξή του μέσω της ΔΕΗ.

Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, η ανακοίνωση αυτή δεν περιέχει κινδύνους για την επόμενη δόση των 2,8 δισ. ευρώ, που μπορεί και να εγκριθεί από το πρώτο Euro Working Group του Απριλίου, αλλά χτυπάει «καμπανάκι»  για τη μεθεπόμενη δόση των 6 δισ. ευρώ, αν δεν είναι έτοιμα τα οργανογράμματα για όλο το Δημόσιο, τους 680.000 υπαλλήλους δηλαδή, καθώς και συγκεκριμένο πλάνο «υποχρεωτικών αποχωρήσεων» που αναφέρει ρητά το μνημόνιο ως «προαπαιτούμενο».

Ο πρωθυπουργός βρίσκεται στις Βρυξέλλες για τη Σύνοδο Κορυφής, αλλά το μυαλό του είναι στην Αθήνα, όπου με την επιστροφή του θα έχει μαραθώνιο συναντήσεων με υπουργούς για να κλείσουν όλες οι εκκρεμότητες.

Στο μεταξύ, σε έκθεσή του το Διεθνές Χρηματοοικονομικό Ινστιτούτο ΙΙF διαπιστώνει πως «το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής που επιβλήθηκε στην Ελλάδα ήταν τρεις φορές πιο σκληρό σε σχέση με αυτό της Ιρλανδίας». Στην έκθεση αναφέρεται πως η λιτότητα «στραγγαλίζει την Ελλάδα» και παραμένει αμφίβολη τόσο η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους όσο και η επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές, αφού «την ίδια στιγμή που οι αγορές δίνουν πρόσβαση στην Ιρλανδία, η Ελλάδα παραμένει αποκλεισμένη από αυτές και μετρά αθροιστικές απώλειες 20% στο ΑΕΠ της από το 2008, ενώ έχει ανεργία άνω του 26%».

ΚΩΣΤΑΣ ΖΑΦΕΙΡΙΟΥ

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ