Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Κεραυνοβόλος έρωτας για τον Κασσελάκη

Εχασε τα πρωτεία στην αγάπη του συζύγου του ο...

Βίκυ Χατζηβασιλείου: Ρούχα από δεύτερο χέρι; Ποτέ!

Δεν φοράει ποτέ ρούχα από δεύτερο χέρι η Βίκυ...

Η ηθοποιός Εφη Παπαθεοδώρου είπε «αντίο» στον ΣΥΡΙΖΑ και στηρίζει Νέα Αριστερά

Είπε «αντίο» στον ΣΥΡΙΖΑ και στέκεται στο πλάι του...

Σάσα Μπάστα: Ποιους τσάκωσε ο φακός στα γενέθλια της τραγουδίστριας

Glamorous γενέθλια για τη Σάσα Μπάστα. Η γνωστή τραγουδίστρια...

Ο Εγκέλαδος ξύπνησε μνήμες από Πάρνηθα

Κρήτη και Θεσσαλονίκη ταρακουνήθηκαν χθες από δύο σεισμικές δονήσεις 4,7 και 3,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.

Στον ρυθμό των Ρίχτερ «χόρεψαν» χθες η Κρήτη και η Θεσσαλονίκη, όπου με διαφορά λίγων ωρών σημειώθηκαν δύο σεισμικές δονήσεις, μεγέθους 4,7 και 3,8 βαθμών αντίστοιχα. Οι επισκέψεις του Εγκέλαδου έγιναν ακριβώς μία μέρα μετά τη θλιβερή επέτειο του σεισμού της Πάρνηθας ξυπνώντας άσχημες μνήμες από εκείνο το μεσημέρι του Σεπτεμβρίου του 1999, όταν 143 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και χιλιάδες οικογένειες ξεσπιτώθηκαν.

Το ημερολόγιο έγραφε 7 Σεπτεμβρίου 1999, όταν η γη άρχισε να τρέμει κάτω από τα πόδια των κατοίκων της Αθήνας και η πρωτεύουσα σείστηκε από τον πιο φονικό σεισμό των τελευταίων πενήντα ετών. Ο υπόκωφος θόρυβος που ακούστηκε στις 14.57 το μεσημέρι ήταν μόνο η αρχή της τραγωδίας που ακολούθησε. Από τον σεισμό της Πάρνηθας, που είχε ένταση 5,9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, 143 άνθρωποι ανασύρθηκαν νεκροί από τα συντρίμμια, 700 τραυματίστηκαν ενώ 40.000 οικογένειες έμειναν άστεγες.

Ακριβώς δεκατέσσερα χρόνια μετά δύο σεισμικές δονήσεις, πολύ μικρότερης όμως έντασης, σημειώθηκαν στον ελλαδικό χώρο ξυπνώντας μνήμες από τον φονικό σεισμό της Πάρνηθας. Ο πρώτος έγινε αισθητός νότια του Ηρακλείου της Κρήτης ένα λεπτό πριν από τις 8.00 το πρωί της Κυριακής και σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών και το Εργαστήριο Γεωφυσικής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, ήταν μεγέθους 4,7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ. Λίγη ώρα αργότερα, συγκεκριμένα στις 8.24, σημειώθηκε νέα σεισμική δόνηση 3,4 βαθμών, με επίκεντρο το ίδιο σημείο. Μιλώντας στη Δημόσια Τηλεόραση ο σεισμολόγος Γεράσιμος Χουλιάρας τόνισε ότι η μεγάλη απόσταση του επίκεντρου από την ξηρά προστάτεψε τις κατοικημένες περιοχές και πρόσθεσε πως οι επιστήμονες παρακολουθούν τη σεισμική ακολουθία.

Από σεισμό «ταρακουνήθηκε» χθες και η Θεσσαλονίκη. Η σεισμική δόνηση, η οποία, σύμφωνα με τη μέτρηση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου της Αθήνας, ήταν μεγέθους 3,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ -κατά τη μέτρηση του σεισμολογικού σταθμού του ΑΠΘ ήταν 3,5 Ρίχτερ-, σημειώθηκε στις 13.33, με επίκεντρο 30 χιλιόμετρα βόρεια – βορειοδυτικά της Θεσσαλονίκης. Λίγο αργότερα, στις 14.13, σημειώθηκε ασθενής μετασεισμός, μεγέθους 2,7 Ρίχτερ, με το ίδιο επίκεντρο.

ΜΑΡΙΑ ΜΕΪΜΑΡΗ

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ο «Satiros II» έριξε αυλαία παρέα με τη Σαπουντζάκη

Φινάλε με γέλιο, συγκίνηση και μια αγκαλιά που συζητήθηκε....

Το Σεπτέμβριο στη Μητρόπολη Αθηνών ο γάμος της πριγκίπισσας Θεοδώρας και του Κουμάρ

Μετά το πένθος της απώλειας του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου,...

Υπάλληλοι του δημάρχου Γιάννη Μώραλη τα στελέχη της «Θύρας 7» που συμμετείχαν στη δολοφονία του Λυγγερίδη!

«Μεροκάματα» στον Δήμο Πειραιά επί ημερών Γιάννη Μώραλη έκαναν...

Καρφιά Σολωμού για την Μπάρκα

«Καμπανιά» από τη Μαρία Σολωμού. «Δεν θα πάω ποτέ...

Οι καλεσμένες στην επίδειξη του Paris Valtadoros «έσβησαν» τα μοντέλα

Fashion show και στο... front row παρατηρήθηκε στην επίδειξη...