Ελπίδα από καινούργιο εμβόλιο που θα θεραπεύει το μελάνωμα

Μια νέα μέθοδος εξοντώνει πιο αποτελεσματικά τα καρκινικά κύτταρα.

Στο στάδιο των πρώτων κλινικών δοκιμών σε ανθρώπους  βρίσκεται ένα πρωτοπόρο εμφύτευμα–εμβόλιο που υπόσχεται θεραπεία κατά του μελανώματος, της πιο θανατηφόρας μορφής του καρκίνου του δέρματος.

Το εμφύτευμα, που έχει το μέγεθος νυχιού, καθοδηγεί τα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος έτσι ώστε να εξοντώνουν πιο αποτελεσματικά τα καρκινικά κύτταρα. Οι ερευνητές του Ινστιτούτου Wyss του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ και του Ινστιτούτου Καρκίνου Dana- Farber ευελπιστούν ότι το εμφυτεύσιμο εμβόλιο όχι μόνο θα φέρει επανάσταση στη θεραπεία του μελανώματος, αλλά θα ανοίξει και τον δρόμο για πιο αποτελεσματικές και στοχευμένες θεραπείες και άλλων καρκίνων, αλλά και φλεγμονωδών νόσων.

Τα περισσότερα από τα υπάρχοντα εμβόλια κατά του καρκίνου απαιτούν από τους γιατρούς να αφαιρέσουν ανοσοποιητικά κύτταρα από το σώμα του ασθενούς και αφού τα επαναπρογραμματίσουν, να τα εισαγάγουν και πάλι στον οργανισμό του για να στραφούν πιο αποτελεσματικά εναντίον των όγκων. Το νέο εμβόλιο όμως, που δοκιμάστηκε με επιτυχία σε ποντίκια με καρκίνο το 2009, βασίζεται σ’ έναν εμφυτεύσιμο δίσκο από πολυμερές υλικό που εισάγεται κάτω από το δέρμα του ασθενούς και αναλαμβάνει να αναπρογραμματίσει τα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος, ενώ αυτά βρίσκονται στη θέση τους!

Οι δοκιμές στα πειραματόζωα έδειξαν ότι τα μισά από αυτά στα οποία χορηγήθηκαν δύο δόσεις του εμβολίου, αντί να πεθάνουν από μελάνωμα, εμφάνισαν πλήρη υποχώρηση των καρκινικών τους όγκων. Σε ό,τι αφορά το πρώτο στάδιο των κλινικών δοκιμών σε ανθρώπους, στόχος του θα είναι να αξιολογήσει την ασφάλεια του εμβολίου. Στη συνέχεια θα χρειαστούν περαιτέρω φάσεις δοκιμών, μέχρι να κριθεί όντως αξιόπιστο για ευρεία χορήγηση.

«Είναι σπάνιο μια νέα τεχνολογία να εξετάζεται στο εργαστήριο και μέσα σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα να περνάει και στην κλινική μελέτη σε ανθρώπους» δηλώνει ο Γκλεν Ντράνοφ, καθηγητής Ιατρικής του Πανεπιστήμιου του Χάρβαρντ. Η είδηση αυτή έρχεται να ενθαρρύνει τους πάσχοντες, οι οποίοι απογοητεύτηκαν από την ανακοίνωση της εταιρίας GlaxoSmithKline προ ημερών, σύμφωνα με την οποία ένα πολλά υποσχόμενο πειραματικό εμβόλιο κατά του μελανώματος είχε τελικά απογοητευτικά αποτελέσματα στην τρίτη φάση των κλινικών δοκιμών σε ανθρώπους.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΥ

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ