Ο μήνας των δήμων!

Ερχονται (τον Οκτώβριο) υποχρεωτικές μετατάξεις και καταπολέμηση ανισοτήτων στους ΟΤΑ.

Κρίσιμος μήνας θα είναι ο Οκτώβριος για τους υπαλλήλους στους δήμους, καθώς μέχρι το τέλος του θα έχει ολοκληρωθεί η αξιολόγησή τους και από αυτή θα προκύψουν οι μετατάξεις. Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του το υπουργείο Εσωτερικών, καταγράφονται ανισοκατανομές υπαλλήλων με βάση τα πληθυσμιακά κριτήρια σε εργαζομένους συγκεκριμένων ειδικοτήτων, όπως είναι οι πολιτικοί μηχανικοί και οι οδηγοί. Μάλιστα δεν αποκλείεται να γίνουν ακόμη και υποχρεωτικές μετατάξεις προκειμένου να καλυφθούν τα κενά σε όλους τους ΟΤΑ. Ο υπουργός Εσωτερικών Γ. Μιχελάκης, σύμφωνα με πληροφορίες, φέρεται αποφασισμένος να προχωρήσει στην αξιολόγηση δομών και προσωπικού στους ΟΤΑ, με στόχο να καταπολεμηθούν οι ανισότητες μεταξύ των δήμων.

Ετσι θα γίνει καταγραφή των εργαζομένων ανά ειδικότητα και δήμο και βάσει τον αριθμητικών δεικτών θα προκύψει το πλεονάζον προσωπικό που θα τεθεί σε διαθεσιμότητα. Στη συνέχεια θα δημοσιευτεί προκήρυξη για την κάλυψη των κενών θέσεων, στις οποίες θα μετακινηθεί σχεδόν το σύνολο των διαθέσιμων υπαλλήλων. Ενδεικτικό του προβλήματος είναι η ανισοκατανομή του προσωπικού μεταξύ μεγάλων δήμων, όπως συμβαίνει ανάμεσα σε Ρόδο και Πάτρα. Το νησί έχει 117.000 μόνιμους κατοίκους και απασχολεί 1.603 δημοσίους υπαλλήλους, την ώρα που η αχαϊκή πρωτεύουσα με 202.000 κατοίκους έχει 1.320 δημοσίους υπαλλήλους.

Τα μεγαλύτερα προβλήματα με κενά θέσεων στους ΟΤΑ παρουσιάζονται στα νησιά όπου συγκεκριμένες ειδικότητες απουσιάζουν. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι πως στη Χίο υπάρχουν 52 μηχανικοί και στις Οινούσσες δεν υπάρχει κανείς. Την ίδια ώρα, στη Ρόδο υπάρχουν 88 πολιτικοί μηχανικοί, όταν στην Κάσο, στην Τήλο και τη Μεγίστη δεν υπάρχει και πάλι κανείς. Γι’ αυτό και δεν αποκλείεται να γίνουν ακόμη και υποχρεωτικές μετατάξεις προκειμένου να καλυφθούν τα κενά.

Τέλος, σε ό,τι αφορά την εξέλιξη της διαδικασίας της διαθεσιμότητας στο Δημόσιο, σύμφωνα με τις προβλέψεις του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκου Μητσοτάκη, πλην των 2.000 απολύσεων που εκκρεμούν έως το τέλος του τρέχοντος έτους, το πρώτο τρίμηνο του 2014, δηλαδή έως τα τέλη Μαρτίου, θα πρέπει να τεθούν εκτός Δημοσίου 1.000 ακόμη υπάλληλοι. Εως τον Ιούνιο επιπλέον 4.000, 1.500 εντός του Ιουλίου και 1.500 εντός του Αυγούστου. Στο τέλος του Σεπτεμβρίου 2014, με το κλείσιμο δηλαδή του τρίτου τριμήνου, θα πρέπει να γίνουν 2.000 ακόμη απολύσεις, ενώ απομένουν άλλες 1.000 έως το τέλος Δεκεμβρίου του 2014, προκειμένου να συμπληρωθεί ο ζητούμενος αριθμός.

ΕΛΕΝΑ ΣΟΛΩΜΟΥ

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ