Το φράγμα του Στουρνάρα

Ο υπουργός Οικονομικών δεν εγκρίνει τη μελέτη για το έργο που θα «ξεδιψάσει» 100.000 ψυχές.

Η περίεργη άρνηση του υπουργείου Οικονομικών να πληρώσει μελέτη για την επισκευή του επικίνδυνου φράγματος Πηνειού στην Ηλεία, έργο απαραίτητο για να λειτουργήσει το διυλιστήριο που θα εξασφαλίσει επιτέλους νερό σε περίπου 100.000 ανθρώπους, προκαλεί τη δικαιολογημένη αγανάκτηση της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος. Ο νομός Ηλείας αντιμετωπίζει εδώ και δεκαετίες μεγάλο πρόβλημα ύδρευσης. Περίπου 100.000 Ηλείοι δεν μπορούν να πιουν νερό από τη βρύση και καλύπτουν τις ανάγκες τους σε πόσιμο νερό με εμφιαλωμένα. Το πρόβλημα αυτό άρχισε πριν από μερικά χρόνια να το λύνει η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος, σε συνεργασία με τον Δήμο Ηλιδας (Αμαλιάδα).225jk96k8963

Σε σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα κατασκεύασαν δίπλα στην τεχνητή λίμνη Πηνειού (γνωστή ως λίμνη Καραμανλή) διυλιστήριο που χρηματοδοτήθηκε από το ΕΣΠΑ με 22.000.000 ευρώ. Το διυλιστήριο θα λειτουργούσε από φέτος, αν δεν υπήρχε πρόβλημα με το φράγμα και συγκεκριμένα με τα θυροφράγματα που δεν λειτουργούν και χρειάζονται άμεσα επισκευή. Η λύση έχει κολλήσει σε μια μελέτη αξίας 100.000 ευρώ συν ΦΠΑ, την οποία δεν χρηματοδοτεί το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, προϊστάμενος του οποίου είναι ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας. Γνώστης του θέματος είναι και ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας που επίσης τηρεί αρνητική στάση.

Η σημερινή απαράδεκτη κατάσταση των θυροφραγμάτων του ταμιευτήρα συνεπάγεται κινδύνους για την περιοχή και τους κατοίκους της. Τι θα συμβεί αν το φράγμα πλημμυρίσει; Να σημειωθεί ότι κάτω από το φράγμα έχει εντοπιστεί ενεργό σεισμικό ρήγμα! Σύμφωνα με τον Αθανάσιο Γκανά, διευθυντή Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθηνών, ο σεισμός του 2008 αποκάλυψε ένα επικίνδυνο ενεργό ρήγμα που περνάει από το φράγμα και μπορεί να ενεργοποιηθεί ανά πάσα στιγμή. Αυτό σημαίνει ότι σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης και άμεσης εντολής για αποδέσμευση των 300 εκατ. κυβικών μέτρων νερού του ταμιευτήρα θα προκληθεί ανυπολόγιστη καταστροφή.

Ο αντιπεριφερειάρχης Οικονομικών της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος Χρήστος Χριστοδουλόπουλος με έγγραφά του έχει επισημάνει τους κινδύνους και ζητεί από το υπουργείο Οικονομικών να ξεμπλοκάρει την πληρωμή της μελέτης για την επισκευή, αλλά συναντά άρνηση. Να σημειωθεί ακόμη ότι υπάρχει κίνδυνος η Ε.Ε. να ζητήσει την επιστροφή των 22.000.000 ευρώ που δόθηκαν για την κατασκευή του διυλιστηρίου, αν καθυστερήσει η λειτουργία του! Στο τελευταίο έγγραφό του (2 Σεπτεμβρίου) προς τον κ. Στουρνάρα, ο αντιπεριφερειάρχης αναφέρει χαρακτηριστικά: «Κανείς δεν περίμενε τις φονικές πυρκαγιές του 2007, κανείς δεν ανέμενε τον καταστροφικό σεισμό του 2008, κανείς δεν φαντάζεται μια έκτακτη ανάγκη και άμεση εντολή για αποδέσμευση των 300 εκατ. κυβικών μέτρων νερού του ταμιευτήρα του φράγματος. Περιμένουμε να αναλάβετε τις ευθύνες σας και να επανεξετάσετε το ζήτημα της πληρωμής της μελέτης».

ΚΩΣΤΑΣ ΖΑΦΕΙΡΙΟΥ

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ