Τετάρτη, 27 Μαρτίου, 2024

Το δυσβάσταχτο κόστος για τις σειρές οδηγεί τα τηλεοπτικά κανάλια στις… πρόχειρες...

Τέλος εποχής για την πανάκριβη και ποιοτική εγχώρια μυθοπλασία,...

«Next please» μόνο τα Σαββατοκύριακα

Τέλος η Αννίτα Πάνια τις καθημερινές από το ψυχαγωγικό...

Η Ναταλία ετοιμάζει εκπλήξεις για το «Secret song»

H Ναταλία θα δείξει τη δύναμή της! Ονόματα πρώτης...

Η χλιδάτη απόδραση της Σκορδά, την ώρα που το τηλεοπτικό μέλλον της...

Η Φαίη στο Ντουμπάι και οι τηλεοπτικοί μνηστήρες αναστενάζουν!...

Τα «όπλα» στη μάχη κατά του καπνίσματος

Βοηθήματα όπως ηλεκτρονικά τσιγάρα, τσίχλες και τσιρότα νικοτίνης είναι σύμμαχοι κατά του εθισμού.

Η μάχη κατά του καπνίσματος έχει όλο και περισσότερα όπλα που, σύμφωνα με τις έρευνες, είναι σε θέση να βοηθήσουν ακόμα και τους πιο θεριακλήδες. Ενθαρρυντικές ειδήσεις, όπως αυτή της περασμένης εβδομάδας, ότι τα ηλεκτρονικά τσιγάρα και τα τσιρότα νικοτίνης βοηθούν τους καπνιστές να απαλλαγούν από τον εθισμό, δείχνουν ότι η προσπάθεια δεν είναι μοναχικός δρόμος. Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύει η κλινική Mayo των ΗΠΑ, μόλις το 5% των ανθρώπων καταφέρνουν να κόψουν το κάπνισμα χωρίς τη βοήθεια κάποιου ειδικού προϊόντος ενώ το αντίστοιχο ποσοστό όσων συνεπικουρούνται από τα ειδικά βοηθήματα φτάνει το 30%! Αξίζει λοιπόν μια καλή γνωριμία με το μέτωπο των συμμάχων μας στην προσπάθεια διακοπής του καπνίσματος.

Ηλεκτρονικό τσιγάρο: Στο πλαίσιο νέας έρευνας του Πανεπιστημίου του Οκλαντ της Νέας Ζηλανδίας, τα αποτελέσματα της οποίας δημοσιεύτηκαν στην ιατρική επιθεώρηση «Lancet»,  παρακολουθήθηκαν 675 καπνιστές που επιθυμούσαν να κόψουν το κάπνισμα και χωρίστηκαν σε τρεις ομάδες, ανάλογα με το αν κάπνιζαν για 13 εβδομάδες ηλεκτρονικά τσιγάρα, αν χρησιμοποιούσαν τσιρότα νικοτίνης ή αν έκαναν χρήση ηλεκτρονικών τσιγάρων που δεν περιείχαν νικοτίνη. Επειτα από έξι μήνες, το 5,7% των εθελοντών είχε καταφέρει να κόψει τελείως το τσιγάρο. Οι ελαφρώς περισσότεροι προέρχονταν από την ομάδα που έκανε χρήση του ηλεκτρονικού τσιγάρου, ενώ από την ίδια ομάδα οι συμμετέχοντες κατάφεραν να μειώσουν κατά 50% τον αριθμό των τσιγάρων που έκαναν. Επιπλέον, άλλη έρευνα που παρουσιάστηκε στο ετήσιο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Εταιρίας στο Αμστερνταμ έδειξε ότι η χρήση του ηλεκτρονικού τσιγάρου δεν προκαλεί άμεσες αρνητικές επιπτώσεις στη στεφανιαία κυκλοφορία και στην παροχή αίματος και οξυγόνου στην καρδιά.

Τσιρότα νικοτίνης: Πρόκειται για τσιρότα, εύκολα στη χρήση που απελευθερώνουν σταδιακά νικοτίνη στην κυκλοφορία του αίματος μειώνοντας έτσι την όρεξη για τσιγάρο για 24 ώρες. Συνδυάζεται καλά με άλλα αντίστοιχα προϊόντα, ενώ η χρήση τους δεν θα πρέπει να ξεπερνά τις 12 εβδομάδες.

Τσίχλες νικοτίνης: Οι τσίχλες αυτές περιέχουν μικρές ποσότητες νικοτίνης που απορροφάται από το σώμα. Είναι άμεσης δράσης, πράγμα που σημαίνει ότι μπορεί να ελέγξει την ξαφνική ανάγκη για νικοτίνη και τα συμπτώματα του συνδρόμου στέρησης, αλλά για μικρό διάστημα. Στην έναρξη της χρήσης της μπορεί κανείς να μασάει μία κάθε δύο ώρες, ενώ συνήθως συνδυάζεται και με άλλα προϊόντα υποβοήθησης διακοπής του καπνίσματος. Η χρήση της δεν συστήνεται για πάνω από 12 εβδομάδες.

Ρινικό σπρέι νικοτίνης: Λειτουργεί αμέσως, οπότε μπορεί να αντιμετωπίσει την ξαφνική όρεξη για κάπνισμα πιο γρήγορα από τα υπόλοιπα βοηθήματα. Διατίθεται μόνο με συνταγή γιατρού και χρησιμοποιείται από τρεις έως έξι μήνες.

Φαρμακευτική αγωγή: Το φαρμακευτικό οπλοστάσιο αποτελείται από τη βουπροπιόνη και τη βαρενικλίνη. Χορηγούνται μόνο με ιατρική συνταγή για διάστημα έως 12 εβδομάδων. Επειδή έχουν αρκετές παρενέργειες πρέπει η χορήγησή τους να παρακολουθείτε στενά από γιατρό.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Η γαλαζοαίματη Ολυμπία και η «χρυσή» κληρονόμος Ευγενία Νιάρχου έβαλαν στο μάτι τον ίδιο άντρα

Η πρόσφατη «γκράντε» εμφάνιση της πριγκίπισσας Ολυμπίας, κόρης του...

Η χλιδάτη απόδραση της Σκορδά, την ώρα που το τηλεοπτικό μέλλον της παραμένει αβέβαιο

Η Φαίη στο Ντουμπάι και οι τηλεοπτικοί μνηστήρες αναστενάζουν!...

Σάλος με τους «ΛΟΑΤΚΙ ήρωες» του 1821 – Ακυρώθηκε το πάρτι-παρωδία σε gay club της Αθήνας

Την ηρωίδα της Επανάστασης του 1821 Λασκαρίνα Μπουμπουλίνα χλευάζει...

Φωτογράφος ήρθε μια ανάσα με τον φακό της με το φερόμενο ως τέρας του Λοχ Νες

Την πιο καθαρή και πιο κοντινή φωτογραφία από το...