Δευτέρα, 22 Απριλίου, 2024

«Εβδομάδα μόδας» με stylish εγγονή Τσοχατζόπουλου & «χρυσή» Πλατανιώτη

Η «χρυσή» Πλατανιώτη και η εγγονή του Ακη Τσοχατζόπουλου...

Ιδρυεται (!) Ακαδημία πρακτόρων της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών

Σε τροχιά πλήρους αναδιάρθρωσης κινείται πλέον η Εθνική Υπηρεσία...

Η Μπόμπα δεν γλίτωσε ούτε αυτή τη φορά τη διαδικτυακή γιούχα

Πρόκειται για χάρισμα και οφείλουμε να τους το αναγνωρίσουμε!...

Πρίγκιπας Νικόλαος – Τατιάνα Μπλάτνικ: Παρά τις προσπάθειες το ζευγάρι οδηγήθηκε στην...

Για 14 χρόνια ο 55χρονος γοητευτικός δευτερότοκος γιος του...

«Αντίο» στο πιο cool καλοκαίρι!

Σε αντίθεση με το περσινό καυτό θέρος, φέτος ο υδράργυρος επέστρεψε σε φυσιολογικές ή και σχετικά χαμηλές τιμές – Ο ρόλος των ανέμων

Μια από τις πιο δροσερές θερινές περιόδους των τελευταίων ετών ήταν αυτή που αποχαιρετήσαμε πριν από δύο εβδομάδες. Σε αντίθεση με το καυτό καλοκαίρι του 2012, οπότε η θερμοκρασία σε πολλές περιοχές της χώρας σκαρφάλωσε στα υψηλότερα επίπεδα όλων των εποχών, το καλοκαίρι του 2013 αποδείχτηκε… cool καθώς ο υδράργυρος επέστρεψε σε φυσιολογικές ή και χαμηλότερες του κανονικού τιμές.

Οι καταγραφές από το δίκτυο των μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου αποτυπώνουν το «σκωτσέζικο ντους» που μας επιφύλαξε ο καιρός τα δύο τελευταία καλοκαίρια. Το τρίμηνο Ιουνίου – Αυγούστου του 2012 ήταν το πιο ζεστό των τελευταίων 116 ετών σε αρκετές περιοχές, μεταξύ των οποίων και η Αθήνα, όπου η μέση μέγιστη θερμοκρασία έφτασε τους 35,5 βαθμούς Κελσίου. Το φετινό καλοκαίρι η εικόνα άλλαξε δραστικά. Πόλεις όπως η Αλεξανδρούπολη, η Αμαλιάδα, το Νευροκόπι, η Σπάρτη και η Φλώρινα βίωσαν ένα σχετικά δροσερό καλοκαίρι, με μέση μέγιστη θερμοκρασία τον Ιούλιο χαμηλότερη από 2 έως 4 βαθμούς σε σχέση με πέρυσι. Ακόμη πιο τυχερές ήταν όμως άλλες περιοχές όπου η θερμοκρασία ήταν στα χαμηλότερα επίπεδα τουλάχιστον της τελευταίας πενταετίας. Τον πιο δροσερό Ιούλιο από το 2009 έζησε η Αθήνα, με μέση μέγιστη τιμή 32,7 βαθμούς – έναντι 35,5 πέρυσι και 33,9 το 2009. Κάτω από 29 βαθμούς έδειξε το θερμόμετρο στην Κνωσσό της Κρήτης και την Τήνο, ενώ χαμηλό πενταετίας καταγράφηκε επίσης σε Τρίκαλα, Χανιά και Ιεράπετρα.

Οι άνεμοι

«Τα πράγματα ήταν καλύτερα φέτος. Ο Ιούλιος, τουλάχιστον, ήταν ο πιο δροσερός της τελευταίας πενταετίας για αρκετές περιοχές, μεταξύ των οποίων και η Αθήνα» δηλώνει στην «Espresso» ο μετεωρολόγος του Εθνικού Αστεροσκοπείου Κώστας Λαγουβάρδος. Οπως εξηγεί, αυτό συνέβη κυρίως στην ανατολική ηπειρωτική χώρα, τις Κυκλάδες και την Κρήτη, περιοχές που επηρεάζονται περισσότερο από το μελτέμι. «Η εμμονή των βόρειων ανέμων σε ποσοστό μεγαλύτερο από το κανονικό είχε αποτέλεσμα δροσερότερες αέριες μάζες να κατέβουν και να επηρεάζουν αυτές τις περιοχές».

Σε αυτό συνηγορούν και οι μετρήσεις για την ταχύτητα των ανέμων φέτος στο Αιγαίο. Στην Τήνο, για παράδειγμα, ένα νησί που επηρεάζεται ιδιαίτερα από τα μελτέμια, το δίμηνο Ιουλίου – Αυγούστου καταγράφηκαν 43 ημέρες με ριπές ανέμων πάνω από 50 χιλιόμετρα ανά ώρα. Πέρυσι οι ανεμώδεις ημέρες δεν είχαν ξεπεράσει τις 26.


Κρύος ο χειμώνας που έρχεται, αλλά χωρίς… ακρότητες

Ψυχρότερος θα είναι ο χειμώνας σε σχέση με τον περσινό, που είχε χαρακτηριστεί ήπιος συγκριτικά με αυτόν του 2011 – 2012, θεωρούν ότι θα είναι οι μετεωρολόγοι (μετά το καλοκαίρι με τα μελτέμια… διαρκείας). Ωστόσο αν και οι πρώτες εκτιμήσεις κάνουν λόγο για «κανονικό, αλλά ελαφρώς ψυχρότερο κλίμα από το περσινό», δεν φαίνεται πιθανό να καταγραφούν ακραία καιρικά φαινόμενα.

Σύμφωνα με τον επιστημονικό συνεργάτη του Αστεροσκοπείου Αθηνών, τον καθηγητή Μετεωρολογίας Νίκο Μαζαράκη (meteomarine.gr): «Εάν ο καιρός κινηθεί με βάση τα στατιστικά που έχουμε μέχρι στιγμής (από το πέρασμα του έτους δηλαδή), ενδέχεται να έχουμε πιο ψυχρό χειμώνα σε σχέση με πέρυσι, αλλά χωρίς ακραίες εκδηλώσεις».

Μετά τον ήπιο προηγούμενο χειμώνα, δεν αποκλείεται να επιστρέψουν τους επόμενους μήνες οι πιο «σκληρές» χειμωνιάτικες ημέρες του 2011 – 2012. Αν και οι επιστήμονες αδυνατούν προς το παρόν να προχωρήσουν σε πρόγνωση, οι πρώτες εκτιμήσεις τους κάνουν λόγο για «κανονικό» κλίμα, ελαφρώς ψυχρότερο από το περσινό. Η θερμοκρασία τον προηγούμενο Δεκέμβριο, Ιανουάριο και Φεβρουάριο ήταν αρκετά υψηλή σε σχέση με τις μέσες τιμές, αν και οι βροχοπτώσεις ήταν πολλές, και μάλιστα δημιούργησαν σημαντικά προβλήματα.

Ωστόσο το φθινόπωρο θα σημειωθούν αρκετά υψηλότερες θερμοκρασίες σε σχέση με τη μέση κλιματική τιμή, σύμφωνα με εκτιμήσεις που κάνει με πιθανότητα 45% – 50% το Ινστιτούτο IRI του Πανεπιστημίου Κολούμπια: «Το ινστιτούτο πράγματι δίνει μεγάλη πιθανότητα ενός ζεστού τριμήνου έως τον Δεκέμβριο για την Ελλάδα, ωστόσο η εκτίμηση αλλάζει για τον χειμώνα, οπότε -όπως φαίνεται- ο καιρός θα κινηθεί σε κανονικά επίπεδα» προσθέτει ο κ. Μαζαράκης. 

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το Σεπτέμβριο στη Μητρόπολη Αθηνών ο γάμος της πριγκίπισσας Θεοδώρας και του Κουμάρ

Μετά το πένθος της απώλειας του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου,...

Γιάννης Φέρτης: Η Βίβιαν Μπενέκου αποκαλύπτει όλα όσα δεν ξέρουμε για τον τεράστιο ηθοποιό

Δάκρυζε όταν άκουγε κλαρίνο, χόρευε τσάμικα με πάθος, αγαπούσε...

Στο σφυρί η «Κόμισσα» του Γεωργούλη που φωνάζει για την αθωότητά του

Αντιμέτωπη με το… σφυρί βρίσκεται δεύτερη φορά σε διάστημα...

«Εφυγε» ο Ηλίας Μπαρμπαλιάς

«Εφυγε» στα 68 του χρόνια ο Ηλίας Μπαρμπαλιάς που...

Μοντέλο σε καμπάνια η «κυρία Πιτ»

Βουτιά στον χώρο της μόδας έκανε η σύντροφος του...

Ανδρέας Ανδρεόπουλος: Ο ηθοποιός άφησε το Σπίτι του Ηθοποιού και στέκεται πάλι όρθιος

Νέα ζωή για τον Τίμο Δράκο της θρυλικής τηλεοπτικής...

Η έπαυλη-φάντασμα και η σεξουαλική κακοποίηση μαθητή σε εκδρομή

Ιστορίες με φαντάσματα, πνεύματα, ανεξήγητους θανάτους και δύο τρομακτικές...