Τεστ θα δείχνει πόσο επιθετικός είναι ο καρκίνος του προστάτη

Ανοίγει ο δρόμος για μια νέα εξέταση που θα σώζει ζωές.

Τον δρόμο για μια νέα εξέταση που θα αποκαλύπτει αν ο καρκίνος του προστάτη είναι επιθετικός ή όχι, άνοιξαν ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Κολούμπια. Οι επιστήμονες εντόπισαν τρία γονίδια, οι τιμές έκφρασης των οποίων συμβάλλουν στον διαχωρισμό των πιο επικίνδυνων μορφών της νόσου.

«Τα περισσότερα προστατικά καρκινώματα που διαγιγνώσκονται κάθε χρόνο είναι ακίνδυνα και παραμένουν έτσι, όμως ένας βιοδείκτης βασισμένος πάνω σε τρία γονίδια που εντοπίσαμε θα μπορούσε να συμβάλλει στην επίλυση του διαγνωστικού διλήμματος και να διασφαλίζει ότι οι ασθενείς δεν θα υποβάλλονται ούτε σε πάρα πολύ ούτε σε πολύ λίγη θεραπεία» δηλώνει η συγγραφέας της σχετικής μελέτης, δρ Κόρι Αμπέιτ-Σεν, καθηγήτρια Ογκολογικής Ουρολογίας στο Πανεπιστήμιο της Κολούμπια.

Οπως εξηγούν οι ειδικοί, παρά το γεγονός ότι ο καρκίνος του προστάτη αποτελεί τη συχνότερη νεοπλασία στους άντρες και τη δεύτερη αιτία θανάτου από καρκίνο, δεν έχουν εξακριβωθεί μέχρι σήμερα τα κριτήρια που καθορίζουν τη βιολογική επιθετικότητα αυτής της ασθένειας. Από καιρό αναζητείται ένα εργαλείο που θα συμβάλλει στη διάγνωση του βαθμού επικινδυνότητας, έτσι ώστε να μπορεί ο θεράπων ιατρός να αποφασίσει αν θα πρέπει να επέμβει άμεσα με τις υπάρχουσες αποτελεσματικές θεραπείες ή θα πρέπει απλώς να θέσει τον ασθενή υπό παρακολούθηση, γλιτώνοντάς τον έτσι από τις πιθανές παρενέργειες των θεραπειών (όπως η σεξουαλική ανικανότητα και η ακράτεια).

Στην πρόσφατη έρευνα οι Αμερικανοί επιστήμονες επικεντρώθηκαν σε συγκεκριμένα γονίδια που σχετίζονται με τη γήρανση και χρησιμοποιώντας ένα λογισμικό πρόγραμμα με αλγόριθμους εντόπισαν τρία από αυτά (FGFR1, PMP22 και CDKN1A), ο συνδυασμός των οποίων αποκάλυπτε την παρουσία ενός όγκου χαμηλού κινδύνου. Στη συνέχεια έθεσαν επί δεκαετή παρακολούθηση 43 ασθενείς που έπασχαν από καρκίνο χαμηλού κινδύνου. Στο τέλος της περιόδου παρακολούθησης μόνο στους 14 συμμετέχοντες είχε προχωρήσει η ασθένεια και το νέο τεστ τούς είχε εντοπίσει σωστά όλους εξαρχής. «Στην προκαταρκτική εξέταση καταφέραμε να ανακαλύψουμε με ακρίβεια τους ασθενείς χαμηλού κινδύνου που θα εμφάνιζαν στην πορεία επιθετική μορφή καρκίνου. Θα συνεχίσουμε τις μελέτες μας σε μεγαλύτερο αριθμό ασθενών» δήλωσε η δρ Αμπέιτ-Σεν.

ΑΦΡΟΔΙΤΗ ΡΑΥΤΟΠΟΥΛΟΥ

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ