Πτώση βράχων με κίνδυνο για black out!

Η κατολίσθηση σε ορυχείο ίσως στοιχίσει τη λειτουργία του εργοστασίου της ΔΕΗ – Υπήρχαν ενδείξεις, αλλά δεν είχαν ληφθεί μέτρα

Σε κίνδυνο βρίσκεται η λειτουργία του εργοστασίου της ΔΕΗ στο ορυχείο Ψαθί, στη Μεγαλόπολη, ύστερα από τεράστια κατολίσθηση (έκτασης ενός χιλιομέτρου) που έθαψε μεγάλα μηχανήματα, χωρίς ευτυχώς να κινδυνεύσουν άνθρωποι. Το φαινόμενο παρατηρήθηκε σε απόσταση μόλις 300 μ. από τα τελευταία σπίτια οικισμού της περιοχής και έθαψε στο χώμα μεγάλα και ακριβά μηχανήματα, χωρίς ευτυχώς να κινδυνεύσουν ανθρώπινες ζωές. Στο σημείο απ’ όπου ξεκίνησε η κατολίσθηση υπάρχει ρήγμα που ήταν γνωστό στους ειδικούς και είχε τεθεί υπό επιστημονική παρακολούθηση.

Το κάρβουνο

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, το πρώτο πρόβλημα που θα δημιουργήσει η κατολίσθηση είναι η έλλειψη κάρβουνου – ήδη έχει δοθεί εντολή για μείωση της χρήσης του.

Τώρα εκφράζονται σοβαροί φόβοι ότι η κατολίσθηση αυτή μπορεί να στοιχίσει ακόμα και τη λειτουργία του εργοστασίου. Οι ειδικοί περιμένουν να ολοκληρωθεί το φαινόμενο προκειμένου να μπορέσουν να κάνουν ασφαλείς εκτιμήσεις για την τροφοδοσία του ενεργειακού κέντρου. Οι μονάδες παραγωγής ρεύματος του ΑΗΣ Μεγαλόπολης δεν αντιμετωπίζουν προς το παρόν πρόβλημα λειτουργίας, καθώς υπάρχει απόθεμα λιγνίτη στις αποθήκες.

Οπως δήλωσε στο arcadiaPortal.gr o δήμαρχος Μεγαλόπολης Παναγιώτης Μπούρας: «Η κατολίσθηση βρίσκεται μεταξύ των χωριών Τριπόταμος και Ανθοχώρι, σε έκταση 1,5 χλμ. Δεν υπήρξαν ανθρώπινες απώλειες γιατί δεν υπήρχαν εργαζόμενοι εκείνη τη στιγμή. Το λιγνιτικό κέντρο είναι εκτός λειτουργίας. Οι ενδείξεις είναι γνωστές από το παρελθόν, παρ’ όλα αυτά δεν έχει γίνει ακόμη κάποια ενέργεια για περισσότερη ασφάλεια από τέτοια φαινόμενα».

Οταν έγινε γνωστό το συμβάν στο σημείο βρέθηκε κλιμάκιο του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου προκειμένου να κάνει αυτοψία και να μελετήσει το φαινόμενο.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ