Χορεύοντας με τα Ρίχτερ

Δύο νέες σεισμικές δονήσεις αναστάτωσαν χθες την Αμφίκλεια – Τι λένε οι επιστήμονες

Με ιδιαίτερη προσοχή παρακολουθούν οι επιστήμονες τη σεισμική δραστηριότητα στην Αμφίκλεια. Χθες, άλλες δύο δονήσεις με μέγεθος 3,9 Ρίχτερ αναστάτωσαν τους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής, ενώ τουλάχιστον δεκαπέντε σπίτια κρίθηκαν μη κατοικήσιμα, εξαιτίας ζημιών από τα 4,8 Ρίχτερ της περασμένης Δευτέρας. Οι δύο χθεσινοί σεισμοί είχαν μέγεθος 3,9 Ρίχτερ και σημειώθηκαν στις 8.46 και 10.39 το πρωί. Το εστιακό τους βάθος προσδιορίστηκε στα 10 χιλιόμετρα και το επίκεντρό τους εντοπίστηκε στην ίδια περιοχή που «έδωσε» τους σεισμούς της Δευτέρας, αλλά και τα 5,1 Ρίχτερ της 7ης Αυγούστου. Οι νέες σεισμικές δονήσεις και κυρίως οι προχθεσινές των 4,5 και 4,8 Ρίχτερ είχαν ως αποτέλεσμα βλάβες σε σπίτια της περιοχής.22j96j774k

«Εχουν επεκταθεί οι ζημιές στα σπίτια που είχαν πάθει βλάβες από τον προηγούμενο σεισμό, αλλά έχουμε να κάνουμε και με νέες ζημιές σε άλλα κτίρια που δεν είχαν πληγεί τόσο πολύ από τον προηγούμενο» δηλώνει στην «Espresso» ο αντιπρόεδρος του ΟΑΣΠ καθηγητής Δημήτρης Λέκκας. Με βάση τα πρώτα αποτελέσματα των ελέγχων, δεκαπέντε σπίτια που είχαν «επιβιώσει» από τον σεισμό του Αυγούστου χαρακτηρίστηκαν «κόκκινα», δηλαδή μη κατοικήσιμα, αριθμός που πιθανότατα θα αυξηθεί, αφού οι αυτοψίες θα συνεχιστούν και σήμερα. Σύμφωνα με τον κ. Λέκκα, οι σεισμοί των τελευταίων 24ώρων εντάσσονται στην ακολουθία που ξεκίνησε τον Αύγουστο και η οποία αναμένεται να συνεχιστεί. «Είναι μια μακριά σμηνοσειρά που θα διαρκέσει τουλάχιστον ένα-δύο μήνες ακόμη» λέει χαρακτηριστικά.

Για φαινόμενο σε εξέλιξη που δεν μας επιτρέπει να εφησυχάσουμε κάνει λόγο και ο καθηγητής Γεωφυσικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Κωνσταντίνος Παπαζάχος που τονίζει πως τα μέτρα αυτοπροστασίας των κατοίκων και οι προσεισμικοί έλεγχοι της Πολιτείας θα πρέπει να συνεχιστούν.

«Παρακολουθούμε με τη δέουσα προσοχή» δηλώνει στην «Espresso» ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Κώστας Μακρόπουλος, σημειώνοντας ότι οι τελευταίοι σεισμοί εντάσσονται στην ακολουθία του Αυγούστου και ότι έως τώρα δεν υπάρχουν ενδείξεις για κάτι μη φυσιολογικό.

Η σεισμική ακολουθία που ξεκίνησε στις 7 Αυγούστου είναι ιδιαίτερα πλούσια. Μέχρι χθες το μεσημέρι, οι σεισμογράφοι του Γεωδυναμικού είχαν καταγράψει 1.416 δονήσεις στην περιοχή της Αμφίκλειας, με μέγεθος από 0,1 έως 5,1 Ρίχτερ. Η ημέρα με τους περισσότερους σεισμούς ήταν η 9η Αυγούστου με 111 δονήσεις.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ