«Γαλάζια» σύννεφα πάνω από τα ακίνητα

Αντιδράσεις δεκαεφτά βουλευτών της Ν.Δ. για το σχέδιο επιβολής ενιαίου φόρου.

Την έντονη αντίδραση 17 βουλευτών της Ν.Δ. προκαλούν τα σχέδια του υπουργείου Οικονομικών για την επιβολή ενιαίου φόρου στα ακίνητα, που πλήττει ιδιαίτερα τους αγρότες και όσους έχουν ένα χωράφι στο οποίο υπάρχει το πατρικό τους σπίτι.

Στην ερώτησή τους οι 17 βουλευτές κάνουν λόγο για ανισότητα στη φορολόγηση και υπερβολική επιβάρυνση τόσο των αγροτών που καλλιεργούν αγροτεμάχια όσο και των κατόχων αγροτεμαχίων που είναι αναξιοποίητα.

Η ερώτηση (την οποία υπογράφει πρώτος ο βουλευτής Πέλλας Ιορδάνης Τζαμτζής) προς τους υπουργούς Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα και Αγροτικής Ανάπτυξης Αθανάσιο Τσαυτάρη κατατέθηκε με αφορμή δημοσιεύματα για το προς διαβούλευση τελικό σχέδιο για τον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων του 2014 και τους συντελεστές με βάση τους οποίους θα φορολογηθούν τα αγροτεμάχια και τα εκτός σχεδίου οικόπεδα και κατοικίες (όπου ορίζεται ως βασικός συντελεστής φορολόγησης 1,5 ευρώ ανά στρέμμα).

Οι βουλευτές τονίζουν ότι οι ενστάσεις τους είναι αιτιολογημένες και καλούν τους υπουργούς να απαντήσουν «τι προτίθενται να πράξουν ώστε να μην επιβαρυνθούν οι αγρότες με αβάσταχτες και άδικες φορολογίες».

Στην ερώτησή τους προς τους αρμόδιους υπουργούς οι 17 βουλευτές μεταξύ άλλων αναφέρουν τα εξής: «Με βάση, λοιπόν, τους πίνακες που έχουν δοθεί στη δημοσιότητα και σύμφωνα με τους συντελεστές θέσης, χρήσης, απόστασης από τη θάλασσα και μεγέθους γηπέδων, υπάρχει ανισότητα στη φορολόγηση και υπερβολική επιβάρυνση τόσο στους αγρότες που καλλιεργούν στα αγροτεμάχια αυτά όσο και στους κατόχους αγροτεμαχίων που είναι αναξιοποίητα, παρατημένα από τους κατόχους. Δηλαδή είναι εγκαταλειμμένες γαίες που δεν αποδίδουν τίποτα στον κάτοχο και οι οποίοι μπορεί να είναι συνταξιούχοι ή να μην κατοικούν εκεί όπου βρίσκεται το χωράφι αυτό».

Μετά την κατάθεση της ερώτησης, το υπουργείο Οικονομικών εξέδωσε ανακοινωση στην οποία αναφέρει: «Η διεύρυνση της φορολογικής βάσης και η δίκαιη κατανομή του φορολογικού βάρους στους φορολογουμένους αποτελούν τον βασικό γνώμονα στον σχεδιασμό του νέου φόρου στα ακίνητα. Η νέα φορολογία είναι ακόμη υπό επεξεργασία, το δε σχέδιο νόμου θα οριστικοποιηθεί μετά τη διαβούλευση με τα κόμματα της κυβέρνησης και τη δημόσια διαβούλευση. Ως εκ τούτου οι σχετικές πληροφορίες και οι πίνακες που βλέπουν το φως της δημοσιότητας θα πρέπει να αντιμετωπίζονται με τη δέουσα προσοχή».

ΕΛΕΝΑ ΣΟΛΩΜΟΥ     

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ