Η λύσσα και ό,τι πρέπει να γνωρίζετε!

Το τελευταίο δωδεκάμηνο έχουν ανευρεθεί 28 επιβεβαιωμένα θετικά ζώα – Σε μεγαλύτερο κίνδυνο βρίσκονται τα παιδιά

Η λύσσα είναι θανατηφόρα ασθένεια των θηλαστικών και του ανθρώπου. Ο ιός εκκρίνεται στο σάλιο των άρρωστων ζώων και μεταδίδεται κυρίως μέσω του δήγματος (δαγκώματος) λυσσασμένου ζώου, συχνότερα σκύλου ή άλλου σαρκοφάγου. Η λύσσα προλαμβάνεται κατά 100% στον άνθρωπο, με προϋπόθεση την άμεση και κατάλληλη ιατρική φροντίδα. Παρ’ όλα αυτά, περισσότεροι από 55.000 άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους κάθε χρόνο, κυρίως στην Αφρική και την Ασία. Τα παιδιά βρίσκονται σε μεγαλύτερο κίνδυνο, καθώς με τα παιχνίδια και την περιέργειά τους έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα να δαγκωθούν από σκύλο και μάλιστα πολλαπλές φορές σε ευαίσθητα σημεία του σώματός τους (π.χ. λαιμός ή πρόσωπο). Αναφορικά με την εντόπιση λυσσασμένων ζώων στην Ελλάδα, από τις 19 Οκτωβρίου 2012 μέχρι σήμερα έχουν ανευρεθεί είκοσι οκτώ (28) επιβεβαιωμένα θετικά ζώα στις Π.Ε. Κοζάνης, Καστοριάς, Κιλκίς, Πέλλας, Τρικάλων, Θεσσαλονίκης και Σερρών. Το υπουργείο Υγείας και το ΚΕΕΛΠΝΟ συνεργάζονται στενά με τις Διευθύνσεις Υγείας, τα νοσοκομεία και τις κτηνιατρικές υπηρεσίες για την από κοινού αντιμετώπιση της επανεμφάνισης της λύσσας στη χώρα μας. 

Τι πρέπει να γνωρίζετε και τι να κάνετε αν σας δαγκώσει κάποιο ζώο:

– Προσπαθήστε να συγκρατήσετε τα χαρακτηριστικά του ζώου (είδος, μέγεθος, χρώμα κ.λπ.), την τοποθεσία, τις συνθήκες του συμβάντος και πού κατευθύνθηκε το ζώο μετά.

– Σε περίπτωση που είναι δεσποζόμενο κατοικίδιο (σκύλος ή γάτα): ανταλλάξτε πλήρη στοιχεία επικοινωνίας με τον ιδιοκτήτη του ζώου.

– Ο ιδιοκτήτης θα πρέπει να μεριμνήσει προκειμένου το ζώο να τεθεί άμεσα υπό παρακολούθηση από κτηνίατρο για δεκαπέντε ημέρες. Ετσι θα εκτιμηθεί καλύτερα η ανάγκη υποβολής σας σε προφυλακτική αγωγή για λύσσα. Ο άμεσος και σχολαστικός καθαρισμός των τραυμάτων και η αναζήτηση ιατρικής βοήθειας είναι σημαντικά μέτρα πρόληψης.

– Αναζητήστε ιατρική βοήθεια το γρηγορότερο και περιγράψτε τις λεπτομέρειες του περιστατικού.

– Αν δεν προσέλθετε άμεσα στον ιατρό, εντοπίστε όλα τα τραύματα, καθαρίστε τα αμέσως με άφθονο νερό και σαπούνι (για δεκαπέντε λεπτά) και αφού ξεπλύνετε καλά, εφαρμόστε σε βάθος αλκοολούχο (οινόπνευμα) ή ιωδιούχο (ιώδιο) αντισηπτικό διάλυμα.

– Αν δείτε άγριο ή αδέσποτο ζώο να συμπεριφέρεται με ασυνήθιστο τρόπο ή το βρείτε νεκρό, μην το πλησιάσετε και αναφέρετε το συμβάν στο τμήμα κτηνιατρικής, στη δασική υπηρεσία ή τον δήμο της περιοχής.

Αν το κατοικίδιό σας δαγκώσει ή τραυματίσει (π.χ. γρατζουνίσει) κάποιο άτομο:

– Ανταλλάξτε πλήρη στοιχεία επικοινωνίας με το άτομο που τραυματίστηκε από το ζώο σας.

– Οδηγήστε άμεσα (εντός 24ώρου) το ζώο σας στον κτηνίατρο, προκειμένου να εξεταστεί και να τεθεί υπό παρακολούθηση για δεκαπέντε ημέρες.

– O κτηνίατρος θα πρέπει να ενημερώσει άμεσα το άτομο που τραυματίστηκε από το ζώο σας και τον θεράποντα ιατρό του μόλις εξετάσει το ζώο.

– Βοηθήστε στη διαδικασία ελέγχου του ζώου σας ώστε να αποκλειστεί οποιοσδήποτε κίνδυνος μετάδοσης λύσσας.

– Διατηρείτε σκύλους, γάτες ή άλλα κατοικίδια πλήρως εμβολιασμένα κατά της λύσσας, σύμφωνα με τις οδηγίες του κτηνιάτρου.

Πληροφορίες για τη λύσσα στο www.keelpno.gr

{{-PCOUNT-}}17{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ