Τρεις προτάσεις για να έχουμε ζεστό χειμώνα

Το υπουργείο Οικονομικών στοχεύει στην αύξηση των δικαιούχων και της… κατανάλωσης πετρελαίου.

«Φωτιές» έχει ανάψει στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης το θέμα του επιδόματος θέρμανσης, δηλαδή πώς θα διανεμηθούν 500.000.000 ευρώ σε νοικοκυριά που πραγματικά έχουν ανάγκη. Για τον λόγο αυτό το υπουργείο Οικονομικών έχει στο συρτάρι του τρεις προτάσεις, από τις οποίες θα επιλεγεί μια, την οποία βέβαια θα πρέπει να εγκρίνει η τρόικα. Δεύτερος στόχος, εκτός από την ενίσχυση των δικαιούχων, είναι να αυξηθεί και η κατανάλωση του πετρελαίου θέρμανσης, που έπεσε κατακόρυφα τη χειμερινή σεζόν 2012 – 2013.

Οι επικρατέστερες προτάσεις έχουν ως εξής:

1) Το σενάριο με τις περισσότερες πιθανότητες προβλέπει επίδομα θέρμανσης σε περισσότερους δικαιούχους. Κατά τη χειμερινή περίοδο 2012 – 2013 το υπουργείο Οικονομικών είχε υπολογίσει ότι οι δικαιούχοι επιδόματος θέρμανσης πανελλαδικά ανέρχονταν σε 278.489. Πλέον, οι υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών εξετάζουν τον διπλασιασμό των δικαιούχων, στους 500.000.  Ειδικότερα, εξετάζεται το ετήσιο συνολικό οικογενειακό εισόδημα να αυξηθεί από τα 25.000 ευρώ στα 30.000 ευρώ για άγαμο υπόχρεο, από τα 35.000 στα 40.000 ευρώ για έγγαμο υπόχρεο χωρίς τέκνα, το οποίο θα προσαυξάνεται κατά 3.000 ευρώ για κάθε τέκνο. Ομοίως, για τη μονογονεϊκή οικογένεια το ως άνω εισόδημα εξετάζεται να αυξηθεί στα 40.000 από 38.000 ευρώ, το οποίο θα προσαυξάνεται κατά 3.000 ευρώ ανά τέκνο.

2) Η δεύτερη πρόταση που εξετάζεται προβλέπει εισοδηματική ενίσχυση θέρμανσης. Η σχετική πρόταση συνίσταται στη μετατροπή της επιδότησης της χρήσης πετρελαίου θέρμανσης σε απευθείας εισοδηματική ενίσχυση. Στόχος είναι να παρακαμφθεί το γραφειοκρατικό σύστημα που είχε αποτέλεσμα κατά την περσινή σεζόν να λάβει επίδομα θέρμανσης μόλις ένας στους τρεις δικαιούχους και να μείνουν αδιάθετα περίπου 190 εκατ. ευρώ. Το υπουργείο εκτιμά ότι η μετατροπή της επιδότησης της χρήσης πετρελαίου θέρμανσης σε απευθείας εισοδηματική ενίσχυση θα έχει αποτέλεσμα να αυξηθεί η αγορά καυσίμων.

3) Το τρίτο σενάριο, που έχει τις λιγότερες πιθανότητες, προβλέπει μείωση του ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης και επίδομα θέρμανσης. Αν και ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας έχει  ξεκαθαρίσει ότι δεν υπάρχει η δυνατότητα μείωσης του ΕΦΚ, κυβερνητικά στελέχη θεωρούν ότι εάν η τρόικα δώσει το πράσινο φως, υπάρχουν οι δημοσιονομικές δυνατότητες για λελογισμένη μείωσή του στο πετρέλαιο θέρμανσης κατά 20% και παράλληλη χορήγηση του επιδόματος θέρμανσης.

ΕΛΕΝΑ ΣΟΛΩΜΟΥ  

                                          

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ