Αμερικανοί ερευνητές δημιούργησαν ρομπότ που ολοκληρώνει το Jenga

❱❱ Η ρομποτική έχει εξελιχθεί πολύ τις τελευταίες δεκαετίες… Πέρα από το γεγονός πως τα ρομπότ πλέον γίνονται όλο και πιο ευέλικτα, ικανά να πραγματοποιήσουν λεπτούς χειρισμούς και εργασίες συγκριτικά με το παρελθόν, είναι παράλληλα πλέον σε θέση να λύνουν όλο και πιο σύνθετα προβλήματα μόνα τους. Έτσι, πολλές φορές καταφέρνουν να κινούνται και να ενεργούν όπως οι άνθρωποι ή ακόμη και καλύτερα από αυτούς.

Ένα από τα ερευνητικά κέντρα που ασχολείται με μεγάλη επιτυχία με τις νέες τεχνολογίες και την ρομποτική είναι το Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Μασαχουσέτης, το γνωστό μας MIT. Οι Αμερικανοί ερευνητές δημιούργησαν ένα ρομπότ, με ιδιαίτερα μεγάλη δεξιοτεχνία, το οποίο μπορεί να παίξει το επιτραπέζιο παιχνίδι Jenga και μάλιστα να το τερματίσει, αφαιρώντας όλα τα τουβλάκια.

Το Jenga είναι ένα από τα πιο κλασικά επιτραπέζια παιχνίδια. Ο κάθε παίκτης με τη σειρά του καλείται να αφαιρέσει ένα τουβλάκι από μια μεγάλη κατασκευή με ξύλινα τουβλάκια, χωρίς να ρίξει την κατασκευή. Καθώς αφαιρούνται όλο και περισσότερα τουβλάκια, η κατασκευή γίνεται όλο και πιο ασταθής, ώσπου σε κάποιο σημείο κάποιος παίκτης κάνει το μοιραίο λάθος, το οποίο έχει σαν αποτέλεσμα να πέσει η όλη κατασκευή. Το συγκεκριμένο ρομπότ καταφέρνει να αφαιρέσει ένα-ένα και τα 54 ξύλινα τουβλάκια χωρίς να καταρρεύσει η κατασκευή, κάτι που ελάχιστοι άνθρωποι μπορούν να καταφέρουν στον κόσμο.

Το εντυπωσιακό στην όλη υπόθεση είναι πως το ρομπότ δεν ακολουθεί απλά ένα επαναλαμβανόμενο μοτίβο προκειμένου να ολοκληρώσει το έργο του και επίσης δεν στηρίζεται μόνο σε οπτικά ερεθίσματα για να πραγματοποιήσει τις κινήσεις του, αλλά πραγματοποιεί πολύ πιο σύνθετους υπολογισμούς και τεχνικές. Έτσι για παράδειγμα έχει την ικανότητα να αντιλαμβάνεται την τριβή, αλλά και τη θέση που έχει το κάθε τουβλάκι της κατασκευής. Παράλληλα μπορεί να υπολογίσει και να αντιδράσει ανάλογα τις δυνάμεις που σχετίζονται με την βαρύτητα και την κατάσταση ισορροπίας της κατασκευής, ενώ οι ερευνητές αναφέρουν πως έχουν καταφέρει να δώσουν στο ρομπότ και μια τεχνητή αίσθηση αφής. Με όλες αυτές τις λειτουργίες συνδυαστικά, το ρομπότ καταφέρνει να φέρει σε πέρας το πολύπλοκο για τους ανθρώπους έργο, εύκολα και σχετικά γρήγορα.

Εντυπωσιακό είναι επίσης το γεγονός πως το ρομπότ κατάφερε να λύσει τον γρίφο της επίλυσης του συγκεκριμένου προβλήματος μέσω τεχνίτης νοημοσύνης από μόνο του, δοκιμάζοντας κινήσεις στον ξύλινο πύργο. Μάλιστα, το επίτευγμα αυτό, όπως αναφέρουν οι ερευνητές, έγινε μόλις μετά από 100 παρτίδες, μέσα δηλαδή σε ελάχιστο χρόνο για τα ανθρώπινα δεδομένα. Αρχικά το ρομπότ άρχισε να αντιλαμβάνεται πως είναι ο καλύτερος τρόπος για να αφαιρεί το κάθε τουβλάκι και στη συνέχεια άρχισε να υπολογίζει τις επόμενες κινήσεις του ώστε ο πύργος να έχει τη μέγιστη δυνατή ευστάθεια, χωρίς να καταρρεύσει.

Σκοπός των Αμερικανών ερευνητών του MIT δεν είναι φυσικά να φτιάξουν τον τέλειο παίκτη του Jenga ή οποιοδήποτε άλλου παιχνιδιού. Θα μπορούσαν άλλωστε καλύτερα να φτιάξουν ένα ρομπότ που να παίζει παιχνίδια σε κάποιο διαδικτυακό καζίνο, όπως στο netbet.gr, για να βγάλουν χρήματα. Σκοπός τους είναι ωστόσο να επεκτείνουν τις γνώσεις τους στον τομέα της τεχνίτης νοημοσύνης και της κατασκευής ευέλικτων ρομπότ, ικανών να εκτελέσουν εργασίες πολύ μεγάλης πολυπλοκότητας και ακρίβειας, πχ. για τις ανάγκες της βιομηχανίας ή άλλων κλάδων. Φαίνεται πάντως πως με την επιτυχία τους στο Jenga έχουν κάνει μια καλή αρχή.

 

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ