Τα πολλά αδέλφια και ο ρόλος τους!

Ερευνες δείχνουν ότι είναι σημαντική όχι μόνο η «σειρά» γέννησης αλλά ακόμα και το φύλο.

Ο ρόλος της υγείας των γονιών μας στη δική μας υγεία είναι κάτι που έχει εξεταστεί εκτενώς από την επιστήμη. Τι γίνεται όμως με τον ρόλο που έχουν τα αδέλφια μας; Ολο και περισσότερα ερευνητικά στοιχεία δείχνουν ότι ο αριθμός τους, το φύλο τους αλλά και η σειρά με την οποία γεννιόμαστε σε σχέση με αυτά μπορεί να επηρεάσουν διάφορες παραμέτρους του σώματός μας, όπως το ύψος, τον κίνδυνο για αλλεργία, το βάρος κ.λπ.

Οι άνδρες με πολλούς αδελφούς είναι πιο γόνιμοι

Οι ανήκοντες σε αυτήν την κατηγορία διαθέτουν ένα γονίδιο που τους προδιαθέτει να είναι πιο γόνιμοι, σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου του Sheffield που δημοσιεύτηκε πέρυσι. Η έρευνα έγινε σε 500 άνδρες και έδειξε σχέση ανάμεσα στην ταχύτητα κολύμβησης του σπέρματος  του άνδρα και στον αριθμό των αδελφών που διαθέτει.

Ο μικρότερος από τα αδέλφια είναι πιθανά και ο πιο κοντός

Ερευνα που έγινε σε 14.000 οικογένειες από το University College του Λονδίνου, το 2007, έδειξε ότι τα μοναχοπαίδια ήταν τα πιο ψηλά, ακολουθούσαν οι πρωτότοκοι, ενώ όσους μεγαλύτερους αδελφούς και αδελφές έχει κανείς, τόσο πιο μεγάλες πιθανότητες έχει να είναι κοντός. Τα παιδιά με τρία μεγαλύτερα αδέρφια ήταν κατά μέσο όρο 2,5 εκατοστά πιο κοντά στα δέκα τους χρόνια σε σύγκριση με τους συνομηλίκους τους.

Τα αδέλφια μειώνουν τον κίνδυνο αλλεργίας

Μια σειρά από έρευνες έχουν δείξει ότι τα μεγαλύτερα παιδιά και αυτά που δεν έχουν αδέλφια είναι  πιο πιθανό να πάσχουν από έκζεμα και αλλεργίες. Ερευνα σε 13.000 παιδιά στην Ιαπωνία έδειξε ότι τα ποσοστά αλλεργιών στους πρωτότοκους ήταν 4%, στα δεύτερα παιδιά 3,5% και 2,6 % σε αυτά που είχαν γεννηθεί τελευταία. Αυτό αποδίδεται στο γεγονός ότι τα παιδιά που μεγαλώνουν σε πολυάριθμες οικογένειες δεν μεγαλώνουν σε «αποστειρωμένο» περιβάλλον, οπότε δεν αναπτύσσουν υπερευαισθησία στα αλλεργιογόνα.

Τα πολλά αδέλφια μειώνουν τον κίνδυνο παχυσαρκίας

Αμερικανική έρευνα του 2006 έδειξε ότι ο κίνδυνος παχυσαρκίας πέφτει κατά 14% για κάθε επιπλέον αδελφό ή αδελφή που μεγαλώνει σε ένα σπίτι. Πέρυσι, έρευνα που έγινε σε 12.700 παιδιά από διάφορες ευρωπαϊκές χώρες και δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση «Nutrition and Diabetes», καταλήγει στο συμπέρασμα ότι τα μοναχοπαίδια ήταν 50% πιο πιθανό να είναι υπέρβαρα ή παχύσαρκα.

Το μικρότερο παιδί μπορεί να έχει μικρότερο IQ

Διάφορες έρευνες έχουν δείξει ότι τα μεγαλύτερα παιδιά είναι πιο έξυπνα και τα πάνε καλύτερα στο σχολείο. Μία από τις μεγαλύτερες σχετικές έρευνες έγινε στη Νορβηγία σε 250.000 στρατιώτες το 2007. Σε αυτή προέκυψε ότι άνδρες που ήταν πρωτότοκοι είχαν κατά μέσο όρο IQ υψηλότερο κατά 2,3 βαθμούς σε σύγκριση με όσους είχαν γεννηθεί δεύτεροι.

{{-PCOUNT-}}13{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ