Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Love is in the air: Είπε το «ναι» την ώρα της πτήσης

Η αγάπη σε κάνει να πετάς στα σύννεφα, οπότε...

Ανέβηκε επικίνδυνα η θερμοκρασία με τη νέα φωτογράφιση της Ταραμπάνκο

Η Κάτια Ταραμπάνκο έφερε τον «καύσωνα» μέσα στον Απρίλιο....

Καμπάνα σε 74χρονο που «έλουζε» με χυδαία υπονοούμενα νεαρή σερβιτόρα στην Καβάλα

Καταδικάστηκε από το δικαστήριο για προσβολή γενετήσιας αξιοπρέπειας ένας...

Παπαθωμά και Πετράκος αμφισβητούν την ύπαρξη της αφρικανικής σκόνης

«Μας ψεκάζουν, μας σκοτώνουν με χημικά» βροντοφώναξαν η Θεοφανία...

Ο Καραγκιόζης χορεύει… Harlem Shake!

Ο ξυπόλυτος ήρωας εκσυγχρονίζεται και κάνει like στο facebook στον θίασο του ταλαντούχου νέου Χρήστου Καλπουζάνη.

Ο Καραγκιόζης χορεύει «Harlem Shake», κάνει like και poke στο Facebook, ενώ είναι έτοιμος να μάθει να χειρίζεται ακόμη και το Instagram! Στις νέες του περιπέτειες ο ξυπόλυτος ήρωας της παλιάς εποχής δεν είναι μόνος του, αφού για «δάσκαλό» του έχει επιλέξει αυτή τη φορά τον πιο νέο ηλικιακά καραγκιοζοπαίχτη της χώρας μας, τον Χρήστο Καλπουζάνη, που είναι αποφασισμένος να του μάθει τα πάντα γύρω από τις αγαπημένες συνήθειες της νεολαίας. Ο κλασικός ήρωας του θεάτρου σκιών ήταν και εξακολουθεί να είναι πάντα της μόδας, κι αυτό γιατί τόσο οι λεκτικές του εκφράσεις όσο και ο τρόπος με τον οποίο αντιμετωπίζει την καθημερινότητα υιοθετήθηκαν πολλές φορές από τους μικρούς και μεγάλους φίλους του. «Οπως εκσυγχρονίζεται κάθε μορφής τέχνη, έτσι και ο Καραγκιόζης δεν μπορεί να απέχει από τη σημερινή πραγματικότητα. Στις νέες του περιπέτειες ασχολείται με τα social media, τους αγαπημένους μουσικούς ρυθμούς της νεολαίας, την οικονομική κρίση και βέβαια την πολιτική που πάντα τον προβλημάτιζε» αναφέρει στην «Espresso» ο Χρήστος Καλπουζάνης που δραστηριοποιείται στην Πάτρα έχοντας δημιουργήσει εκεί τον δικό του θίασο σκιών. «Δεν ξεφεύγουμε από τις ιστορίες του Καραγκιόζη που όλοι αγαπήσαμε ως παιδιά, απλώς έχουμε προσθέσει και όλα αυτά τα καινούργια στοιχεία που έχουν προκύψει, που τον κάνουν πιο σύγχρονο πλέον. Ο ήρωάς μας άλλωστε υπήρξε πάντα μέσα στην εποχή του, το ίδιο συμβαίνει και τώρα».225hg98h96

Η αγάπη

Ο Χρήστος Καλπουζάνης γνώρισε τον καμπούρη ήρωα σε ηλικία δύο ετών. Η αγαπημένη του γιαγιά τον μπόλιασε με τη λατρεία αυτή, αφού του ζωγράφιζε τους ήρωες και του εξιστορούσε τις περιπέτειές τους. «Για όλα ευθύνεται η Μικρασιάτισσα γιαγιά μου που γνώριζε τα πάντα γύρω από τις φιγούρες και τις ιστορίες τους. Ο Καραγκιόζης υπήρξε για μένα ένας από τους παιδικούς μου φίλους. Γνώριζα τα πάντα γύρω από την ιστορία του, ενώ σε ηλικία έντεκα ετών αποφάσισα να στήσω τον πρώτο μου μπερντέ στη γειτονιά, με θεατές τους φίλους μου, αλλά και μεγαλύτερους που έρχονταν για να περάσουν την ώρα τους. Την επόμενη χρονιά έβαλα και εισιτήριο (σ.σ.: γελάει) για τα παγωτά και τα γλυκά του καλοκαιριού» εξηγεί ο 27χρονος καραγκιοζοπαίχτης, ο οποίος στα πρώτα χρόνια της πορείας του βρέθηκε δίπλα σε σπουδαίους του χώρου, όπως τον Ορέστη, τον Γιάνναρο και τον Βακάλογλου.

Η επιτυχία

Ο Χρήστος Καλπουζάνης έχει αποσπάσει το πανελλήνιο βραβείο καλύτερης παράστασης θεάτρου σκιών του 2008 και βραβείο καλλιτεχνικής φιγούρας. Την πρώτη του παράσταση στο Φεστιβάλ Θεάτρου Σκιών την έδωσε σε ηλικία μόλις δώδεκα ετών, στην Πάτρα, το 1998. Εχει στο ενεργητικό του εκατοντάδες παραστάσεις, ενώ συνεχίζει ακάθεκτος τη δουλειά του με αισιοδοξία και κριτική ματιά. «Το “Καραγκιόζης” για μένα δεν υπήρξε ποτέ βρισιά, αντιθέτως τιμή μου να με αποκαλέσει κάποιος έτσι, αφού ο πρωταγωνιστής μου συμβολίζει το γέλιο, την ανεμελιά, την αγάπη. Είναι καλός φίλος, ενώ ξέρει καλύτερα ίσως από τον καθένα να κοροϊδεύει την εξουσία και τη δήθεν μεγαλοπρέπεια» λέει ο 27χρονος που μας μαθαίνει και κάποια από τα μυστικά της σπουδαίας τέχνης του: «Τα χαρακτηριστικά του Καραγκιόζη δεν είναι τυχαία. Το μακρύ χέρι είναι για τις σφαλιάρες που δίνει και σηματοδοτεί την επίθεση σε κάποια πράγματα που τον ενοχλούν. Ξυπόλυτος είναι γιατί είναι φτωχός, με την καλή έννοια, καθώς ζει καλά, με το γέλιο του. Επίσης το πανί έχει το δικό του νόημα. Είναι η κοινωνία μας. Η παράγκα και το σαράι συμβολίζουν τους φτωχούς, τους πλούσιους και την εξουσία επίσης».

Μαθαίνει τα μυστικά της τέχνης στα νέα παιδιά

Ο νεαρός καλλιτέχνης έχει δημιουργήσει στην Πάτρα τη δική του σχολή, μέσα από την οποία μαθαίνει στα παιδιά να αγαπούν τον Καραγκιόζη και την παρέα του. «Ο χώρος λειτουργεί από τον σύλλογο Σκιά και Τέχνες. Είναι χώρος δημιουργίας και τον ονειρευτήκαμε μαζί με έναν σημαντικό άνθρωπο στη ζωή μου, την Ελένη. Είναι η παράγκα μας. Και σε αυτή δεν υπάρχει μόνο ο Καραγκιόζης, αλλά και οι μορφές τέχνης που τον περιβάλλουν, όπως η μουσική, η ζωγραφική. Τα παιδιά μαθαίνουν την ιστορία του θεάτρου σκιών, καθώς και το γεγονός ότι ο Ελληνας Καραγκιόζης γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Πάτρα». Ο Χρήστος και η μουσική ομάδα «Τουρίστες», που αποτελείται από τους Τάσο Πούλη στην κιθάρα, Κώστα Ματθαίου στο μπουζούκι και Πάνο Παναγιώτου στα κρουστά, έχουν φτιάξει τη δική τους πετυχημένη ομάδα.

ΘΑΝΟΣ ΜΑΚΡΟΓΑΜΒΡΑΚΗΣ

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Καρφιά Σολωμού για την Μπάρκα

«Καμπανιά» από τη Μαρία Σολωμού. «Δεν θα πάω ποτέ...

Το Σεπτέμβριο στη Μητρόπολη Αθηνών ο γάμος της πριγκίπισσας Θεοδώρας και του Κουμάρ

Μετά το πένθος της απώλειας του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου,...

Ο «Satiros II» έριξε αυλαία παρέα με τη Σαπουντζάκη

Φινάλε με γέλιο, συγκίνηση και μια αγκαλιά που συζητήθηκε....

Ο Σταϊκούρας θαυμαστής της sexy Μαρίας Τζινέρη

Δεν ήταν και λίγοι οι παρευρισκόμενοι σε εγκαίνια έργων...

Στο σφυρί η «Κόμισσα» του Γεωργούλη που φωνάζει για την αθωότητά του

Αντιμέτωπη με το… σφυρί βρίσκεται δεύτερη φορά σε διάστημα...

Στα χέρια της ΕΛ.ΑΣ. ο μάνατζερ του τράπερ Trannos για όσα έγιναν στου Ρέντη

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις από την αστυνομική επιχείρηση «μαμούθ»...

Υπάλληλοι του δημάρχου Γιάννη Μώραλη τα στελέχη της «Θύρας 7» που συμμετείχαν στη δολοφονία του Λυγγερίδη!

«Μεροκάματα» στον Δήμο Πειραιά επί ημερών Γιάννη Μώραλη έκαναν...