Το επτάχρονο κοριτσάκι δεν θα είναι η μοναδική μαθήτρια στο δημοτικό της Γαύδου, αφού φέτος θα μοιράζεται την αίθουσα με την εννιάχρονη Εύα.
Το πανέμορφο προσωπάκι της Ιωάννας, της μοναδικής μέχρι πέρυσι μαθήτριας της Γαύδου, έλαμψε από πλατιά χαμόγελα όταν της ανακοίνωσαν ότι από εδώ και στο εξής το σχολείο δεν θα είναι… όλο δικό της. Το επτάχρονο ξανθόμαλλο κοριτσάκι με τα γαλανά μάτια δεν θα μπαίνει πλέον σε μία άδεια από παιδιά σχολική αίθουσα, ούτε θα βγαίνει για διάλειμμα σε έρημο προαύλιο. Θα έχει τη δυνατότητα να παίξει κυνηγητό, κρυφτό και μπάλα και θα μπορεί να κοιτάξει παιδικά μάτια που θα «μαρτυρούν» τις ίδιες αγωνίες με εκείνη. Γιατί φέτος έχει επιτέλους αυτό που δεν είχε έως τώρα: μία συμμαθήτρια!
Η Ιωάννα είναι πια μαθήτρια δευτέρας δημοτικού, ενώ η συμμαθήτριά της, η εννιάχρονη Εύα, που μετακόμισε με την οικογένειά της από τη Θεσσαλονίκη στο νησί της Καλυψώς, πηγαίνει στην τετάρτη. Οπως είναι αναμενόμενο, τα δύο κοριτσάκια θα μοιραστούν την ίδια τάξη, αφού το δημοτικό σχολείο του νησιού είναι μονοθέσιο. Η δασκάλα, όμως, δεν θα είναι η ίδια, αφού η παλιά, η κυρία Κυριακή, πήρε μετάθεση για τα Χανιά. Η νέα δασκάλα, η κυρία Αγάθη, πήγε στη Γαύδο από την Αθήνα. Είναι νεαρής ηλικίας, αλλά δεν θα διδάξει για πρώτη φορά, ούτε είναι η πρώτη της φορά που μετατίθεται σε νησί. «Κάθε αρχή και δύσκολη» λέει στην «Espresso της Κυριακής» η νεαρή δασκάλα. «Μου αρέσει η φύση και κυρίως μου αρέσει η δουλειά μου. Πιστεύω να συνηθίσω γρήγορα την αλλαγή, να ενταχθώ στο καινούργιο περιβάλλον και να δώσω τον καλύτερο εαυτό μου στις δύο μαθητριούλες μου. Είναι η πρώτη φορά που είμαι σε ακριτικό νησί και όσο να κάνει είναι μια αλλαγή». Οπως τονίζει, ο αγιασμός έγινε την περασμένη Δευτέρα, αφού πάτησε το πόδι της στο νησί την Παρασκευή 13 Σεπτεμβρίου.
Η μικρή Ιωάννα δεν γνώριζε πώς είναι να κάνεις μάθημα σε μια τάξη γεμάτη παιδιά και συνήθιζε στις αρχές της περσινής σχολικής χρονιάς να λέει πως της αρέσει να βρίσκεται σε μια σχολική αίθουσα μόνη της. Η πρώτη της δασκάλα, όμως, η Κυριακή Τριανταφυλλίδου, την είδε να αλλάζει άποψη όταν μέσω του ευρωπαϊκού προγράμματος ODS (Open Discovery Space) συνδέθηκε μέσω διαδικτύου με σχολεία από διαφορετικούς τόπους. Ηταν τότε που η Ιωάννα ζήτησε με παράπονο να έχει συμμαθητές. Τις ίδιες δράσεις θα προσπαθήσει να συνεχίσει και η νέα δασκάλα, όπως μας διαβεβαιώνει.
«Μου λείπει η Ιωάννα»
Η «Espresso» επικοινώνησε με την Κυριακή Τριανταφυλλίδου, την προηγούμενη δασκάλα του δημοτικού σχολείου της Γαύδου, που αποτελεί το νοτιότερο ελληνικό και ταυτόχρονα ευρωπαϊκό άκρο. Η ίδια έμεινε στο ακριτικό νησί τέσσερα χρόνια και έδωσε όλο της το είναι για να μη νιώθει η μικρούλα Ιωάννα μόνη, ξεκινώντας μάλιστα δράσεις προκειμένου η μικρή μαθήτρια να μην είναι αποκομμένη από την υπόλοιπη μαθητική κοινότητα: «Σκέφτομαι τη Γαύδο με νοσταλγία και πολλή αγάπη. Πέρασα αρκετά χρόνια στο νησί και δύσκολα θα μπορέσω να ενταχθώ κάπου αλλού. Εχω πάρει μετάθεση σε δημοτικό σχολείο των Χανίων και η αλήθεια είναι ότι νιώθω περίεργα. Μου λείπει το σχολείο και το νησί. Μα κυρίως μου λείπει η Ιωάννα».
ΕΥΑ ΠΑΠΑΔΑΤΟΥ