Οριστικά στο σκαμνί

Παραπέμπεται για κακούργημα ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Σταθάκης.

565l988l74l96Στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων παραπέμπεται προκειμένου να δικαστεί «αμετακλήτως» και με βαριές κατηγορίες, όπως αποκάλυψε η «κυριακάτικη δημοκρατία», ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και δεξί χέρι του Αλέξη Τσίπρα Γιώργος Σταθάκης! Η υπόθεση αφορά ατασθαλίες πολλών εκατομμυρίων -την περίοδο που κυβερνούσε τη χώρα το ΠΑΣΟΚ- στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, στο οποίο ο κ. Σταθάκης είναι καθηγητής Πολιτικής Οικονομίας, ενώ ήταν και αντιπρύτανης μέχρι την εκλογή του τον Μάιο του 2012 ως βουλευτή Χανίων. Σήμερα είναι επίσης τομεάρχης Ανάπτυξης (δηλαδή «σκιώδης υπουργός») του ΣΥΡΙΖΑ και μαζί με τους Γ. Δραγασάκη και Γ. Μηλιό συγκροτούν το οικονομικό επιτελείο της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Ο κ. Σταθάκης οδηγείται -μαζί με αρκετούς άλλους συναδέλφους του πανεπιστημιακούς- στο εδώλιο για απιστία και βλάβη του Δημοσίου, με την ιδιαζόντως μάλιστα επιβαρυντική περίσταση του ιδιαίτερα μεγάλου αντικειμένου της πράξης. Σύμφωνα τουλάχιστον με το κατηγορητήριο, ο κ. Σταθάκης υπήρξε για αρκετά χρόνια, με τις αποδιδόμενες από τη Δικαιοσύνη σε αυτόν πράξεις, συνδιαμορφωτής του καθεστώτος που -όσον αφορά τον χώρο της ανώτατης παιδείας- οδήγησε τη χώρα στη χρεοκοπία.

Η υπόθεση συνδέεται με τη διαχείριση κονδυλίων του Πανεπιστημίου Κρήτης σε διάφορες χρονικές φάσεις που απλώνονται από το 1996 έως το 2004. Η μία κατηγορία που αντιμετωπίζει ο κ. Σταθάκης είναι ότι το 2001 ενέκρινε μαζί άλλα μέλη της Επιτροπής Ερευνών του Ειδικού Λογαριασμού Κονδυλίων Ερευνας (ΕΛΚΕ) καταβολή 9.000.000 δρχ. για «υπερωριακή απασχόληση στον γενικό διευθυντή διοικητικών και οικονομικών υπηρεσιών του Πανεπιστημίου Κρήτης». Ομως η καταβολή του ποσού αυτού, όπως αναφέρεται στο βούλευμα, έγινε παράνομα. Επίσης, ο κ. Σταθάκης κατηγορείται μαζί με άλλους ότι κατέβαλαν με την ίδια ιδιότητα σε υπαλλήλους το ποσό των 444.129,60 ευρώ  υπό τη μορφή επιμισθίων, αμοιβών και επιδομάτων θέσης. Το βούλευμα τονίζει ότι και οι καταβολές αυτές «έγιναν παράνομα, αφού δεν συνδέονται με συγκεκριμένο ερευνητικό πρόγραμμα του ΕΛΚΕ».

Η τρίτη κατηγορία που αντιμετωπίζει μαζί με άλλους ο κ. Σταθάκης έχει σχέση με το γεγονός ότι από το 1998 έως και το 2001 καταβλήθηκε από τον Ειδικό Λογαριασμό Κονδυλίων Ερευνας στην ιδιωτική ασφαλιστική εταιρία Εθνική Ασφαλιστική το συνολικό ποσό των 150.000.000 δρχ. (440.205,43 ευρώ) ως ασφάλιστρα ομαδικού συμβολαίου ασφάλισης ζωής – ασθένειας όλων των υπαλλήλων του Πανεπιστημίου Κρήτης. Το βούλευμα αποφαίνεται όμως ότι «οι καταβολές των παραπάνω ποσών έγιναν παράνομα.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ