Η πενθήμερη έγινε… 48ωρη

Απορρίφθηκε από τη γενική συνέλευση των ΕΛΜΕ η (μεγάλη) κινητοποίηση των καθηγητών.

Με 48ωρη απεργία συνεχίζουν οι καθηγητές της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης τις κινητοποιήσεις τους, καθώς η πρόταση για νέα πενθήμερη απεργία απορρίφθηκε στην κοινή συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της ΟΛΜΕ και των προέδρων των τοπικών ΕΛΜΕ. Σε 48ωρη απεργία προχωρούν και οι δάσκαλοι, ενώ στον αέρα βρίσκονται οι εγγραφές των νέων φοιτητών, εξαιτίας νέας πενθήμερης κινητοποίησης των διοικητικών υπαλλήλων ΑΕΙ και ΤΕΙ.

Ο χρόνος θα δείξει αν η απόρριψη της πρότασης για νέα πενθήμερη απεργία είναι αποτέλεσμα κόπωσης του κλάδου ή όχι. Το βέβαιο είναι ότι η εν λόγω πρόταση δεν συγκέντρωσε την αυξημένη πλειοψηφία (66,6%) που απαιτούνταν με βάση το καταστατικό της ΟΛΜΕ. Συγκεκριμένα, η πενθήμερη απεργία υπερψηφίστηκε από το 65,7%, ενώ ελαφρά χαμηλότερο ποσοστό συγκέντρωσε η πρόταση για τριήμερη απεργία (64,2%). Αντίθετα, με υψηλό ποσοστό (81,8%) έγινε δεκτή η κήρυξη νέας 48ωρης απεργίας για σήμερα και αύριο.

Παράλληλα με τη νέα απεργία η ΟΛΜΕ αποφάσισε σειρά συγκεντρώσεων και διαδηλώσεων. Σήμερα στις 12.30 το μεσημέρι οι καθηγητές πραγματοποιούν συγκέντρωση στο υπουργείο Παιδείας, ενώ αύριο θα συμμετάσχουν στις κινητοποιήσεις που έχει εξαγγείλει η ΑΔΕΔΥ. Την Τετάρτη οι καθηγητές θα δώσουν το «παρών» στο πανελλαδικό συλλαλητήριο που θα ξεκινήσει στη 1.00 το μεσημέρι στα Προπύλαια.

Επίσης 48ωρη απεργία για αύριο και μεθαύριο έχουν αποφασίσει οι δάσκαλοι, οι οποίοι επιπλέον έχουν προκηρύξει στάση εργασίας για σήμερα προκειμένου να συμμετάσχουν στη συγκέντρωση έξω από το υπουργείο Παιδείας.

ΣΤΟΠ ΣΤΙΣ ΕΓΓΡΑΦΕΣ

Από την άλλη, σε αδιέξοδο βρίσκονται οι πρωτοετείς φοιτητές πανεπιστημίων και ΤΕΙ, καθώς η Πανελλήνια Ομοσπονδία Διοικητικού Προσωπικού Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης εξήγγειλε νέα πενθήμερη απεργία, από σήμερα έως και την Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου, τελευταία ημέρα εγγραφών για τους νεοεισαχθέντες φοιτητές. Πάντως θεωρείται βέβαιο ότι το υπουργείο Παιδείας θα δώσει παράταση προκειμένου οι πρωτοετείς να ολοκληρώσουν την εγγραφή τους.

Οι εργαζόμενοι αντιδρούν στην απόφαση που θέτει σε διαθεσιμότητα 1.349 διοικητικούς υπαλλήλους οκτώ πανεπιστημίων. Η απόφαση, που θα υπογραφεί σήμερα από τους συναρμόδιους υπουργούς, αφορά 498 υπαλλήλους από το Πανεπιστήμιο Αθηνών, 399 από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, 169 από το Αριστοτέλειο Θεσσαλονίκης, 118 από το Πανεπιστήμιο Πάτρας, 35 από το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, 33 από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, 48 από το Ιωαννίνων και 49 από το Πανεπιστήμιο Κρήτης.

Το σύνολο των υπαλλήλων που θα τεθούν σε διαθεσιμότητα προέρχεται από τους κλάδους και τις ειδικότητες διοικητικού, οικονομικού, λογιστικού, επιστατών, επιμελητών, προσωπικού Η/Υ, τεχνικών, φυλάκων, διοικητικών γραμματέων, τηλεφωνητών, θυρωρών, υπαλλήλων γραφείων, μεταφραστών / διερμηνέων, βιβλιοθηκονόμων, επιστατών και κλητήρων. Σύμφωνα με το υπουργείο Παιδείας, 646 από τους υπαλλήλους που τίθενται σε διαθεσιμότητα θα καλύψουν ισάριθμες κενές θέσεις σε 25 πανεπιστήμια και ΤΕΙ μέσα από ειδικό πρόγραμμα «Δια-Ιδρυματικής κινητικότητας».

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ