Πρέσα τύπου Μέρκελ

Οι πιέσεις στην Ελλάδα θα συνεχιστούν ήταν η πρώτη εξαγγελία της.

Μπορεί στην πρώτη συνάντηση της τρόικας με το οικονομικό επιτελείο να υπήρξε σύγκλιση σε δύο τομείς, στη δημιουργία πρωτογενούς πλεονάσματος φέτος και στο χαμηλότερο ύψος της ύφεσης, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι οι εκπρόσωποι των δανειστών μας θα μας αφήσουν να πέσουμε στα «μαλακά». Αντιθέτως, στις αποσκευές τους έχουν μια σειρά προτάσεων-απαιτήσεων που θα προκαλέσουν πονοκέφαλο στο Μαξίμου. Είναι ξεκάθαρο πως η κοινωνία δεν αντέχει νέα μέτρα και στην κυβέρνηση το ξέρουν καλά αυτό. Η φθινοπωρινή έλευση της τρόικας, ιδιαίτερα μετά την επανεκλογή Μέρκελ που δηλώνει πως θα συνεχιστούν οι πιέσεις προς την Ελλάδα, σηματοδοτεί μια «νέα εποχή» απαιτήσεων.

«Δεν πρέπει να πάψουμε να ασκούμε πίεση για την εφαρμογή των συμφωνηθεισών μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα» δήλωσε χαρακτηριστικά η Ανγκελα Μέρκελ και υπεραμύνθηκε της στάσης που κράτησε η ίδια, αλλά και ο υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στο θέμα. Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το αν έχει πει την αλήθεια στους πολίτες, η Μέρκελ ανέφερε ότι ο Σόιμπλε είχε μιλήσει για ενδεχόμενο νέο πρόγραμμα βοήθειας προς την Ελλάδα ήδη από τον Νοέμβριο του 2012 στη γερμανική Βουλή, ενώ, όπως σημείωσε, με τον δικό του, ανοιχτό τρόπο, το επανέλαβε τον περασμένο Αύγουστο.

Η Μέρκελ λοιπόν δίνει το στίγμα των απαιτήσεων της τρόικας:

1. Αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ και των άλλων ΔΕΚΟ.

2. Διατήρηση της «έκτακτης» εισφοράς αλληλεγγύης για τρία ακόμη χρόνια.

3. Περικοπές σε μισθούς, επικουρικές συντάξεις και εφάπαξ.

4. Αύξηση τελών κυκλοφορίας.

5. Νέο σύστημα υπολογισμού αντικειμενικών τιμών, που θα φέρει αυξήσεις σε αρκετές περιοχές.

6. Σκέψεις για επιβολή ειδικού φόρου κατανάλωσης στο εμφιαλωμένο νερό.

7. Απελευθέρωση των πλειστηριασμών.

8. Κατασχέσεις των ακινήτων των οφειλετών στο Δημόσιο ή στα ασφαλιστικά ταμεία. Χθες η τρόικα συνάντησε τη διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ, και αντικείμενο της συνάντησης ήταν φυσικά η πορεία του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων, ποιοι διαγωνισμοί «τρέχουν» και ποιοι «χωλαίνουν», ποια εμπόδια βάζουν η γραφειοκρατία, οι ΟΤΑ κ.ά. Η τρόικα ζητεί να γίνουν μια σειρά από παρεμβάσεις στον τρόπο λειτουργίας του Ταμείου, όπως το να μπορεί να συγκαλείται το Δ.Σ. του ακόμη και χωρίς την παρουσία προέδρου. Ο νέος έλεγχος της ελληνικής οικονομίας θα πραγματοποιηθεί σε τρία στάδια, με το πρώτο να ολοκληρώνεται έως τις 10 Οκτωβρίου.

ΚΩΣΤΑΣ ΖΑΦΕΙΡΙΟΥ

{{-PCOUNT-}}14{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ