Το… σκόρδο κάνει καλό και στην τσέπη

«Ανθίζουν» οι παραγωγοί στον Εβρο.

Η Νέα Βύσσα Εβρου είναι η μεγαλύτερη παραγωγός περιοχή σκόρδου στην Ελλάδα και είναι φυσικό ο τοπικός αγροτικός συνεταιρισμός σκόρδου να είναι ο κύριος αντίπαλος -όσο και αν φαίνεται παράξενο- του κινεζικού που κυκλοφορεί ευρύτατα στην ελληνική αγορά. Ο τζίρος του συνεταιρισμού ανέρχεται σε περίπου 1,5 εκατ. ευρώ τον χρόνο, ενώ υπάρχουν σχέδια και για νέες επενδύσεις, όπως το συσκευαστήριο. Σήμερα, η παραγωγή του συνεταιρισμού, που συγκροτείται από τριάντα πέντε παραγωγούς, ανέρχεται σε περίπου 1.200 τόνους ξερό σκόρδο, ενώ το χωριό συνολικά παράγει περίπου 4.000 τόνους. Εύλογο λοιπόν είναι το ενδιαφέρον που δείχνουν πλέον οι νέοι που θέλουν να μπουν στην παραγωγή σκόρδου. Ο μέσος κλήρος στην περιοχή ανέρχεται σε 30-35 στρέμματα. Πρόκειται για κοστοβόρα καλλιέργεια – περίπου σε 1.200 ευρώ έρχονται τα έξοδα ανά στρέμμα και χρειάζεται εντατική φροντίδα. Υπάρχει όμως δυνατότητα, όπως λένε, για ανάπτυξη της καλλιέργειας ελληνικού ξερού σκόρδου στην περιοχή, παρ’ ότι ο βασικός παίκτης στην αγορά είναι η Κίνα που καθορίζει και την τιμολογιακή πολιτική. Σε συνεννόηση με πανεπιστημιακούς δασκάλους από το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και γεωπόνους προσπαθούν να βελτιώσουν γενετικά την καλλιέργειά του. Ο αγροτικός συνεταιρισμός σκόρδου Νέας Βύσσας Εβρου δημιουργήθηκε από Θρακιώτες που ήρθαν στην Ελλάδα με την ανταλλαγή των πληθυσμών το 1923, οι οποίοι έμεναν στο Βοσνάκιοϊ ή Μπουζνοχώρι.

Κ.Ζ.

{{-PCOUNT-}}4{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ